Kotimaiset sf- ja fantasialehdet, osa 1

Julkaissut / Fandom

Suomalainen scifi- ja fantasialehtien sato on laaja ja kattava – jokaiselle löytyy jotakin. Tosin kuin moniin muihin maihin, ei Suomeen ole koskaan syystä tai toisesta syntynyt kaupallista sf/f-lehtikenttää. Harrastajalehdet täyttävät tuon tyhjiön.

Tyypillistä kotimaisille sf- ja fantasialehdille on niiden fanzine-luonne, eli lehdet ovat harrastelijoiden tai puoliammattilaisten tekemiä. Tosin amerikkalaisiin fanilehtiin verrattuna monet suomalaiset lehdet ovat pikemminkin prozine tai semi-prozine-lehtiä, eli ne ovat ammattimaisempia eikä niitä selatessaan välttämättä huomaa, että julkaisijana saattaa olla vähävarainen yhdistys. Osa lehdistä on painettu kiiltävälle paperille ja ne ovat kaikin puolin oikeita lehtiä: ne ovat ammattimaisesti toimitettu ja levikiltään laajoja, useasta sadasta tuhansiin. Osa on taas monistustekniikalla tehtyjä pienlehtiä, joiden levikki on muutama kymmenen kappaletta.

Lehtien taustavoimana on usein yhdistys, jonka taloudellisin voimavaroin lehden painatusta pyöritetään. Osa lehdistä saa mm. Opetusministeriltä kulttuurilehtitukea. Usein myös asialleen omistautuneet päätoimittajat osallistuvat lehtensä tekemiseen taloudellisesti.

Lehdet yleensä julkaistaan paperisina, mutta myös verkkolehtiä on olemassa. Isoimmat lehdistä ovat Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liiton Kultti ry:n jäseniä.

Lehtien sisältö ja toimittaminen tehdään talkootyönä. Kirjoittajat ja muut avustajat saavat palkaksi mainetta ja kunniaa. Talkootyön tekeminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lehtien taso olisi heikko, päinvastoin suomalaiset science fiction- ja fantasialehdet ovat sisällöltään korkealaatuisia ja levikiltään laajimmissa käytetään laadukasta paperia ja osin neliväripainatusta. Alan aktiivisten harrastajien ja asiantuntijoiden panos takaa sen, että lehtien anti on monipuolinen ja asiantunteva.

Pohjatiedot tähän esittelyyn on hankittu lähettämällä lehtien päätoimittajalle tai vastaaville kysely. Paperiversiona ilmestyvät lehdet on esitelty ensin, ja lopussa ovat vuorostaan pelkästään verkossa ilmestyvät lehdet. Yhteystiedot ovat keväältä 2005. Päivitettävä luettelo lehtien yhteystiedoista löytyy osoitteesta: http://www.tsfs.fi/sffaq/

Artikkelin ensimmäisessä osassa esitellään Helsingin, Tampereen ja Turun science fiction -seurojen lehdet, eli Tähtivaeltaja, Portti ja Spin. Toisessa osassa ovat käsiteltävinä Suomen Tolkien-seuran Legolas, Suomen Tieteiskirjoittajien Kosmoskynä, Tieteiskulttuuriyhdistyksen Finnzine ja ruotsinkielinen, Ben Roimolan julkaisema Enhörningen. Kolmannessa ja viimeisessä osassa esitellään Marvin, Kosmospenaali, Escape, Alienisti, Mundane, sekä verkkolehdet Kalaksikukko, Usva ja Aikakone.


(Jos joku esittelyyn ehdottomasti kuuluva julkaisu puuttuu, ota yhteyttä osoitteeseen annemleinonen@hotmail.com, niin tehdään esittely)
Esittelyissä vilahtaa joitakin termejä, jotka lienee syytä selventää. Kun puhutaan fandomista, tarkoitetaan science fictionin, fantasian ja kauhun harrastajien muodostaa yhteisöä. Mundane tai mundis on taas tavallinen ihminen, ei-harrastaja.

Spekulatiivinen fiktio on yläkäsite, joka kattaa science fictionin, fantasian, kauhun ja kaikenlaisen spekulatiivisen kirjallisuuden, joka poikkeaa mainstreamista eli valtavirtakirjallisuudesta. Raapale on täsmälleen sadan sanan mittainen spekulatiivinen teksti.

Toivottavasti näiden tietojen avulla lukijat löytävät uusia lehtiä ja lehdet löytävät uusia lukijoita!

Anne Leinonen

 TÄHTIVAELTAJA
http://www.tahtivaeltaja.com

Tähtivaeltajaa julkaisee Helsingin Science Fiction Seura ry. ja se on ilmestynyt vuodesta 1982 saakka. Lehteä päätoimittaa Helsingin fandomin aktiivijäsen Toni Jerrman.

Tähtivaeltaja on suunnattu kaikille vähänkään scifistä, fantasiasta tai kauhusta - kirjoista, sarjakuvista tai elokuvista kiinnostuneille. Tähtivaeltaja ilmestyy neljä kertaa vuodessa, jokaisessa numerossa on noin 100 sivua täyttä scifististä ja fantastista asiaa. Kannet ja osin sisältö ovat värillisiä. Levikki on 1500 kappaletta. Lehden kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.tahtivaeltaja.com ja niitä päivitetään aina kun uusi numero ilmestyy.

Tähtivaeltaja esittelee Suomen parhaiden genreasiantuntijoiden voimin scifi- ja fantasiakirjallisuuden tuoreimpia tuulia ja legendaarisimpia tekijöitä. Lehti painottaa erityisesti hyviin kirjailijoihin ja kirjoihin, joista Suomessa ei muuten tiedettäisi paljon mitään. Uusien ilmiöiden ja tekijöiden esittelyt hoidetaan kirjailijahaastattelujen ja -artikkelien, novellisuomennosten ja vakiopalstojen (Kimmo Lehtosen Kutzpah & Hannu Blommilan Haudan partaalta) voimin. Tähtivaeltajaa lukemalla pysyy ajan tasalla siitä, mitä scifissä ja fantasiassa tapahtuu maailmalla ja Suomessa, mitkä ilmiöt ravistelevat genrekirjallisuuden kenttää ja keitä kirjailijoita kannattaa ehdottomasti seurata. Tähtivaeltaja on usein edelläkävijä jopa amerikkalaisiin alan lehtiin verrattuna.

Uusien kirjailijoiden ohessa on tietysti muutamia suosikkinimiä, joiden tuotantoon on paneuduttu useampaankin otteeseen. Hyvänä esimerkkinä tästä käy Philip K. Dick, joka teki ensiesiintymisen Tähtivaeltajan sivuilla jo vuonna 1987. Tai Neil Gaiman, jonka haastatteluja, novelleja ja sarjakuvia on ollut mukana aina vuodesta 1991 lähtien.

Kirjallisuuden ohessa käsittelyssä laajalla genrekauhalla myös elokuvat ja sarjakuvat. Perusscifin ja -fantasian ohessa Tähtivaeltaja seuraa tarkasti myös Hongkongia, Japania, mangaa, animea, kulttikamaa sekä yhdysvaltalaisen sarjakuvan tilaa. Mukana lisäksi laaja DVD-arvostelupalsta. Lehti julkaisee myös laadukasta kotimaista novellistiikkaa, sarjakuvia sekä kuvituksia. Tähtivaeltaja lienee Suomen sf- ja fantasialehdistä se, jonka sivuille on kaikkein vaikeinta saada novelli julkaistavaksi – TV julkaisee vain muutaman kotimaisen novellin vuodessa ja päätoimittajan seula on tiukka.

Fandom-toimintaa, runoja ja huumoriakaan ei toki unohdeta.

Lehden vakiopalstoja ovat uutiset, kirja-arvostelut, sarjakuva-arvostelut, elokuva-arvostelut, DVD-arvostelut, englanninkielisen genrekirjallisuuden esittelyt (Kutzpah) ja kirjailijaesittelyt (Haudan partaalta).

Tähtivaeltaja 2/2005 sisältää mm. M. John Harrisonin haastattelun, Howard Waldropin esittelyn, Ilja Rautsin kirjoittaman Amicus-elokuvien esittelyn sekä tutut vakiopalstat. Novellipuolella lukija pääsee nauttimaan M. John Harrisonin ja Howard Waldropin novelleista. Lehti on kaikin puolin oiva esimerkki Tähtivaeltajan monipuolisesta ja asiantuntevasta tarjonnasta

Kun tilaat Tähtivaeltajan, pysyt aina ajan tasalla scifin ja fantasian uusimmista tuulista ja parhaista tekijöistä - ja löydät varmasti uusia kirjailijoita sekä kirjoja, joita voit jatkossa digata kybällä. Joka numerossa rutkasti kivaa ja kiintoisaa luettavaa. Ilman on paha elää!” (Toni Jerrman)


Ohjeet avustajille ja yhteystiedot

Tähtivaeltaja julkaisee kotimaista kaunokirjallisuutta. Vaatimuksena korkeatasoisuus ja genresisältö (scifi, fantasia, kauhu). Varsinaisia pituusvaatimuksia teksteille ei ole, mutta järjettömän pitkät (kuten yli 40 liuskaiset tekstit) mahtuvat lehden sivuille huonosti.

Tähtivaeltaja julkaisee avustajien artikkeleita, arvosteluja ja kuvituksia. Palkkioita julkaistusta materiaalista ei valitettavasti ole varaa maksaa - mainetta ja kunniaa saa sitten senkin edestä. Artikkeleista ja arvosteluista kannattaa sopia etukäteen, ettei tule päällekkäisyyksiä toisen arvostelijan kanssa. Samalla myös katsotaan, istuuko artikkeli lehden aihepiireihin ja onko se tarpeeksi laadukas. Kuvia (scifi, fantasia, kauhu) voi lähettää suoraan näytille, tarvetta on aina ja hyvät pääsevät ilman muuta lehteen. Materiaalien toimitus sähköpostin liitetiedostona päätoimittajalle: tjerrman@pp.htv.fi

Aineistojen toimitus sähköpostin liitetiedostona, teksteissä ehdottomasti rtf-muoto ja kuvat mahdollisimman hyvälaatuisina. Kannattaa olla päätoimittajaan yhteydessä ennen materiaalin toimittamista.

Kätevintä on tilata lehti osoitteesta http://www.tahtivaeltaja.com.

Tähtivaeltaja sisältyy Helsingin SF Seuran jäsenmaksuun, joka on vuonna 2005 vain 20 euroa (numerot 1/05-4/05 - uuden tilaajan lahjana yksi vanhempi vapaavalintainen numero kaupanpäälle), irtonumerot 6 e kpl. Jäsenet saavat myös alennuksiin oikeuttavan jäsenkortin. Tähtivaeltajan voi lisäksi tilata Suomalaisen Kirjakaupan tai Lehtimarketin kautta (hinta 25 e vuosi)

Irtonumeroita myynnissä: Akateeminen Kirjakauppa, Stockmann, Fantasiapelit (ympäri Suomen), Filmifriikki, Fennica Comics, Kukunor, Alfa Antikva (Turku) ja muita antikvariaatteja sekä erikoisliikkeitä ympäri Suomen.

Tähtivaeltaja
c/o Toni Jerrman, Itämerenkatu 22 B 21, 00180 Helsinki
Tel/Fax: -358-(0)9-140486
tjerrman@pp.htv.fi
http://www.tahtivaeltaja.com

(Kyselyyn vastasi Toni Jerrman)


 PORTTI
http://www.sci.fi/~portti

Tampereen Science Fiction Seura on julkaissut Porttia vuodesta 1982 lähtien. Lehdessä on värikannet ja osa sen sivuista on värillisiä. Päätoimittajana toimii Raimo Nikkonen.

Portti julkaisee kotimaisia tieteisnovelleja, perusteellisia artikkeleita, kirja-arvosteluja, DVD- ja videoarvosteluja ja sarjakuvia.

Valtaosa Portin novelleista tulee lehteen valtakunnallisen, vuosittain järjestettävän Portin tieteisnovellikilpailun kautta. Kyseinen kirjoituskilpailu on Suomen vanhin ja palkinnoltaan isoin tieteisnovelleille tarkoitettu kisa. Sen tuomareina on alusta saakka toiminut Raimo Nikkonen, vuoteen 2001 saakka Liisa Rantalaiho ja Aarre Heino. Vuodesta 2002 lähtien Nikkosen rinnalla ovat tuomareina toimineet Kanerva Eskola ja Frans Mäyrä.

Kirja-arvosteluissa arvioidaan laajasti science fiction- fantasia ja kauhukirjallisuutta, sekä alan tutkimusta ja muutoin aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Jokaisessa lehdessä on yleensä aina joku artikkeli, usein jostakin merkittävästä kirjailijasta, kuvittajasta tai muusta alalla vaikuttaneesta persoonasta. Lehti julkaisee kattavia bibliografioita ja kirjojen kansikuvia sekä sarjakuvia.

Portissa 1/2005 on novellikilpailun satoa vuodelta 2004, mm. Natalia Laurilan jaetulle toiselle sijalle tullut novelli. Boris Hurtalta on novellin lisäksi tarjolla myös kolumni Kaapparin käsikirjasta eli bibliofiilin kirjanmetsästyksestä. Lehden artikkeli käsittelee Smallville-televisiosarjaa.

Raimo Nikkonen,
puh 03-2121262, fax 03-2290923
portti@sci.fi
Peltokatu 25-27 C 57, 33100 Tampere.

Portti sisältyy seuran jäsenmaksuun, joka on 27 euroa vuonna 2005. Muille tilausmaksu vuodelle 2005 on 27 euroa. Ns. perhejäsenmaksu on 2,50 euroa. Vuoden kuluessa tuleville uusille jäsenille ja tilaajille toimitetaan alkuvuoden numerot jälkikäteen. Irtonumeroita on myynnissä mm. Akateemisissa kirjakaupoissa.

Portin vuotuisen kirjoituskilpailun deadline on tällä hetkellä 1.9 . tarkemmat kilpailuohjeet löytyy lehden kotisivuilta.

 SPIN
http://www.tsfs.fi/spin/

Spin on Turun Science Fiction Seuran eli TSFS:n julkaisema kaikille scifin ja fantasian harrastajille tarkoitettu yleislehti. Lehti on perustettu vuonna 1977 eli se on Suomen vanhin sf-lehti. Tällä hetkellä lehden päätoimittajana on Turun fandomissa aktiivisena toimiva Johanna Ahonen.

Spinin yleinen linja on hyvin joustava ja se vaihtelee päätoimittajan mukaan. Vakiopalstoina lehdessä on seuran tiedotteet, kirjauutispalstat (kotimaiset & ulkomaiset), kirja-arvostelut, sarjakuva Xenophobes ja Tähtireki (nettivinkkejä). Melko säännöllisiä palstoja ovat myös sarjakuvapalsta (uutisointia ym.) sekä tiedepalsta.

Lehti julkaisee paljon kotimaisia novelleja, joista monet ovat TSFS:n ja Suomen Tieteiskirjoittajien järjestämän Nova-kirjoituskilpailun satoa. Tästä syystä novellit ovat lyhyempiä kuin esim. Portissa.

Spinin kotisivut löytyvät seuran sivujen alta, osoitteesta http://www.tsfs.fi/spin/

Sivuja uudistetaan parhaillaan, joten sivujen sisällöt ym. saattavat lähiaikoina hieman vaihdella. Aivan varmasti sivuilta löytyy Spinin arkisto, lehden tekijöiden yhteystiedot, Spinin mediakortti (mm. kaikki materiaalideadlinet) sekä viimeisimmän numeron sisällysluettelo. Varsinaisen verkkolehden puolella on tällä hetkellä harvakseltaan päivitettäviä elokuva-arvosteluja.

Spinissä 1/2005 uusi päätoimittaja Johanna Ahonen aloittaa lehden puikoissa. TSFS:n hallitus esittäytyy humoristisessa esittelyssä. Porttivoittaja Leila Paananen ja Nova-voittaja Mari Saario keskustelevat novellien kirjoittamisesta. Jouni Pohjola kommentoi Lord of the Rings-elokuvatrilogiaa kriittisesti ja M-G Soikkeli väittää, että Scifi elokuvana on tullut tiensä päähän. Lehden novellit ovat Nova-kirjoituskilpailun satoa vuosilta 2004 ja 2003, kirjoittajina mm. Jenny Kangasvuo, J.K Miettinen ja Tiina Männistö. Kaiken kaikkiaan komea aloitus Spinin vuodelle!

Spin on Suomen vanhin sf-lehti, se on suorastaan klassikko! Spin on monipuolinen sf-lehti, josta löytyy luettavaa kaikille. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että Spin on TSFS:n jäsenlehti ja jäsenyydestä on myös muita etuja kuin Spinin kolahtaminen postiluukusta! Tänä vuonna on erityisen hyvä hetki liittyä Spinin lukijakuntaan, sillä uuden päätoimittajan myötä lehti tulee hieman uudistumaan. Uudet tekijät (ja lukijat!) ovat tervetulleita mukaan ja palautetta lehdistä otetaan mieluusti vastaan.” (Johanna Ahonen)


Yhteystiedot ja ohjeet avustajille:

Novellin aihepiiri ei ole muuten rajattu, mutta spefielementti pitää löytyä. Novellien ihannepituus lienee karkeasti arvioituna jossain 4000 sanan tienoilla, mutta tästä voidaan jonkin verran joustaa myös ylöspäin. Lyhyemmätkin novellit tietenkin käyvät. Ehdokasnovellit toimitetaan joko suoraan päätoimittajalle (mielellään sähköpostitse) tai toimitussihteerille. Päätoimittaja valitsee julkaistavaksi päätyvät novellit.

Lehti ottaa myös vastaan avustajien muita artikkeleita, arvosteluja ja kuvituksia. Juttuehdotuksia voi lähettää suoraan päätoimittajalle. Erityisesti Spin kaipaa laajempia (n. 1000-3000 sanaa) artikkeleita ajankohtaisista (tai klassikko-) kirjailijoista, kirjoista, elokuvista, ilmiöistä ym. Jos on halukas kirjoittamaan, mutta ei tiedä mistä kirjoittaisi, voi ottaa yhteyttä päätoimittajaan, joka voi keksiä jutunjuurta.

Yleisinä vaatimuksina voisi mainita sujuvan kielenkäytön ja jutun omaperäisyyden. Tekstien tulisi olla niin sisällöltään, rakenteeltaan kuin ulkoisilta ominaisuuksiltaan mahdollisimman huoliteltuja.

Spinin kirja-arvostelut hoitaa toimitussihteeri Leila Paananen, joten arvosteluasioissa voi ottaa yhteyttä häneen.

Kuvittajat voivat lähettää mallitöitä päätoimittajalle. Työt voi lähettää paperiversioina, sähköpostitse tai laittaa nettiin nähtäväksi ja lähettää osoitteen pt:lle. Kuvitustöiden jakamisesta huolehtii Tytti Korhonen (tytti.korhonen(at)iki.fi)

Päätoimittaja Johanna Ahonen
Itäinen Pitkäkatu 10 A 6, 20520 Turku
Jokaah(at)utu.fi

Toimitussihteeri Leila Paananen
Paaskunnankatu 12 D 26, 20540 Turku
leila.paananen(at)jippii.fi

Seuran osoite: TSFS ry. PL 538, 20101 Turku
http://www.tsfs.fi/spin/

Lehden voi tilata liittymällä TSFS:n jäseneksi. Tarkempia ohjeita löytyy mm. seuran kotisivuilta http://www.tsfs.fi/. Spiniä on myynnissä myös Akateemisessa Kirjakaupassa. Tilaushinta on sama kuin TSFS: n jäsenhinta = 14 e. Irtonumerohinta 6 e.

Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Levikki on vajaa 200 lehteä, vaihtelee jäsenmäärän mukaan.

(Kyselyyn vastasi Johanna Ahonen)


Seuraavassa osassa esitellään Legolas, Kosmoskynä, Finnzine ja Enhörningen/Näthörningen.

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Ei rekisteröitymistä - Vieraat tervetulleita)
Takaisin ylös