LEGOLAS
http://www.suomentolkienseura.fi/julkaisut.html
Legolas on Suomen Tolkien-seura ry:n julkaisema lehti, mutta tarkoitettu kaikille fantasiakirjallisuuden harrastajille – se on Suomen ainoa yksinomaan fantasiakirjallisuuteen keskittyvä lehti. Lehdessä esitellään monipuolisesti ja laajasti fantasiakirjoja, myös aiemmin ilmestyneitä kirjoja, sekä arvostelujen että artikkelien avulla.
Lehti on perustettu vuonna 1991, mutta vasta toinen numero oli seuraavana vuonna perustetun Tolkien-seuran jäsenlehti. Legolas ilmestyy neljästi vuodessa ja sen levikki on 300. Lehteä päätoimittaa Päivi Vinni.
Lehdessä on useita vakiopalstoja. Pääkirjoitus kulkee nimellä Mallornin alla. Teemu Naarajärven toimittamassa Minun kirjahyllystäni –palstalla lukijat itse esittelevät fantasiakirjoja, jotka ovat heille syystä tai toisesta erityisen mieluisia tai tärkeitä, tai ovat jääneet mieleen. Hyllyntäytettä-osiossa Jukka Halme esittelee mielestään huomion arvoisia tai muutoin hyviä fantasiakirjoja. Luettua on tarkoitettu uusimpien suomenkielisten fantasiakirjojen arvosteluiden esittelyyn. Näkykivessä nähtyä on suppeahko uutispalsta.
Noldorin napinassa (fantasiagenren eri ilmiöiden ja ominaisuuksien kritisointia) ja Taikamaailmassa tapahtuu (Harry Potter -palsta) ovat mahdollisesti poistumassa ja ainakin yhtä uutta palstaa suunnitellaan aloitettavaksi, joten lehti uudistuu parhaillaan.
Legolas julkaisee vähintään yhden kotimaisen fantasianovellin jokaisessa numerossa. Raapaleita julkaistaan tarjonnan mukaan. Novellien tulisi olla fantasiaa, mutta sen tarkemmin toimitus ei halua aiheita rajata, koska fantasiaa voi kirjoittaa hyvin monella tavalla ja monenlaisista aiheista.
Legolas julkaisee jatkuvasti myös avustajien tuottamaa materiaalia, lähinnä artikkeleita ja erityisesti kuvituksia. Molempien tulee liittyä jollain tavalla fantasiakirjallisuuteen, sen tarkempia rajoituksia ei ole asetettu.
Suomen Tolkien-seura julkaisee myös Hobittilan Sanomat -julkaisua, joka on seuran jäsenille tarkoitettu tiedotuslehti.
”Legolas on Suomen ainoa nimenomaan fantasiafaneille suunnattu lehti, joten jos scifi ei kiinnosta, Legolasissa se ei vie tilaa fantasialta. Legolas on myös viimeiset viisi vuotta ilmestynyt säännöllisesti ja ajallaan, eikä yhtäkään numeroa ole jätetty julkaisematta tai siirretty ilmestymään myöhemmin. Myös lehtien taso on säilynyt tasaisen hyvänä ja sivumäärä samana.” (Päivi Vinni)
Ohjeet avustajille ja yhteystiedot
Tekstit saa lähettää sähköpostitse .txt-, .rtf, .doc tai .lwp –muodoissa. Artikkeleiden maksimipituus on 2500 sanaa, tosin tästäkin voidaan neuvotella. Novellien maksimipituus on 4000 sanaa, mutta jonkin verran tätä pidemmistä teksteistä voidaan neuvotella.
Piirrosten tulee olla mustavalkoisia ja skannattu 300 dpi:nä .tif-tai .gif-muotoon. Paperikuvia saa lähettää osoitteeseen Legolas c/o Päivi Vinni, Harakantie 10 C 49, 02650 Espoo.
Sähköiset materiaalit - sekä tekstit että kuvat - lähetetään osoitteeseen legolas.materiaalit@gmail.com
Kustantaja: Suomen Tolkien-seura ry
Tilaus: 12e/ 4numeroa, irtonumerot 2e/kpl
Tilaukset: micin_@hotmail.com
Irtonumeroita on saatavilla coneista ja seuran tapahtumista
(Kyselyyn vastasi Päivi Vinni)
KOSMOSKYNÄ
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/kosmoskyna
Kosmoskynä on Suomen Tieteiskirjoittajien julkaisema, neljästi vuodessa ilmestyvä sf/f-lehti, jonka erikoisaloina ovat kirjoittaminen sekä kotimainen scifi ja fantasia. Sen julkaisija, Suomen Tieteiskirjoittajat ry, on valtakunnallinen järjestö, jonka tämänhetkinen kotipaikka on Turku. Lehti on perustettu 1984 ja nykyisellä nimellä se on ollut olemassa vuodesta 1985 lähtien. Lehteä päätoimittaa Pasi Karppanen.
Etenkin parina viime vuonna Kosmoskynä onkin kohottanut profiiliaan ja muuttunut myös alan kotimaista tuotantoa esitteleväksi sf/f-lehdeksi. Kosmoskynän periaatteena on, että lehden tulisi antaa jokaiselle jotain, kirjoittipa itse tai ei.
Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa ja sen levikki on 100 – 300 kappaletta.
Yhdistysansiibeli-palstalla tiedotetaan STk:n toiminnasta, julistetuista kirjoituskilpailuista ja muustakin kirjoittajia kiinnostavasta. Kosmoskynän kymmenen kysymystä on kotimaisia novellisteja esittelevä haastattelusarja. Kosmoksen nurkkaus on kolumnipalsta, jolla kirjoittajat kertovat kirjoittamisestaan. Kirjoittajaoppaita-palstalla esitellään säännöllisin väliajoin koti- ja ulkomaisia kirjoittajaoppaita. Kosminen Colosseum -novelliarvostelupalstalla puolestaan arvioidaan kaikki sf/f-lehdissä julkaistut suomalaiset novellit.
Kosmoskynä ei ole koskaan ollut novellilukemisto samalla tavalla kuin monet muut kotimaiset sf/f-lehdet, mutta se julkaisee novellistiikkaa siinä laajuudessa kuin sivumäärä antaa myöten. Parina viime vuonna tämä on koostunut pääasiassa Nova-kilpailun sadosta.
”Kosmoskynä on ainoa Suomessa ilmestyvä kotimaisen sf/f:n ja scifi- ja fantasiakirjoittamisen erikoislehti. Jos kirjoittaminen tai kotimainen sf/f siis vähääkään kiinnostaa ja haluat tietää mitä niiden saralla tapahtuu, on Kosmoskynä lehti sinulle.” (Pasi Karppanen)
Ohjeet avustajille ja yhteystiedot
Jos olet kiinnostunut tarjoamaan novelleja Kosmoskynään, kannattaa sinun ottaa yhteyttä suoraan päätoimittajaan. Kirjallisen tason ohella määräävin tekijä novelleja valittaessa ei ole niinkään aihepiiri vaan pituus, sillä lehden sivumäärä on valitettavasti rajallinen.
Kosmoskynä julkaisee erittäin mielellään avustajien artikkeleita, arvosteluja ja kuvituksia. Valittaessa julkaistavia tekstejä etusijalla ovat artikkelit jotka tavalla tai toisella liittyvät kirjoittamiseen tai kotimaiseen sf/f:ään, mutta periaatteessa kaikki lajityyppiä käsittelevät artikkelit kuuluvat Kosmoskynän alaan. Tarkemmat pituusrajat määräytyvät tapauskohtaisesti juttutyyppien perusteella.
Mikäli haluat tarjota tekstejäsi julkaistavaksi tai tulla mukaan avustajaksi, kannattaa sinun tässäkin tapauksessa ottaa yhteyttä suoraan päätoimittajaan. Myös päteville kuvittajille on aina tilaa! Tällä hetkellä on erityisesti tarvetta piirtäjistä, jotka haluaisivat tehdä tilauspohjalta kuvituksia novelleihin tai artikkeleihin.
Kuten kaikkia muitakin kotimaisia sf/f-lehtiä, myös Kosmoskynää tehdään puhtaasti vapaaehtoispohjalta eikä sillä ole mahdollisuutta maksaa avustajilleen rahallista korvausta.
Kosmoskynän sivut löytyvät Suomen Tieteiskirjoittajien sivujen alta osoitteesta tieteiskirjoittajat.utu.fi/kosmoskyna/
Päätoimittaja:
Pasi Karppanen
pasikarppanen@yahoo.com (lehden sisältöön liittyvät asiat)
Kosmoskynä / Terrakoti
Yo-talo A. 2. kerros
Rehtorinpellonkatu 4
20500 TURKU
stk-hallitus@utu.fi (tilaus- ja jäsenasiat)
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/kosmoskyna/
Lehden tilaushinta 20 e. Suomen Tieteiskirjoittajien jäsenmaksu on 14 e, joka sisältää myös Kosmoskynän. Irtonumerohinta coneissa on 3,5 e ja Akateemisessa kirjakaupassa 4,5 e.
Helpoiten Kosmoskynän tilaaminen onnistuu maksamalla jäsenmaksu 14 euroa tilille 800019-1746033 (viitenumero 20051). Uusien jäsenten olisi tämän lisäksi hyvä ilmoittaa yhteystietonsa yhdistyksen hallitukselle (stk-hallitus@utu.fi).
Lehteä voi tilata myös Suomalaisen kirjakaupan http://vuosikerrat.suomalainen.com/index.cfm?yritysasiakas=Yes ja Lehtimarketin http://www.lehtimarket.fi/ lehtivälityspalvelujen kautta.
Tilaaminen onnistuu myös Kultti ry:n http://www.kultti.net/lehdet/kosmk.html sivujen kautta. Tämän lisäksi lehteä on myynnissä mm. Turun Kirjakahvilassa ja (numerosta 2/2005 eteenpäin) Helsingin sekä Turun Akateemisessa kirjakaupassa.
(Kyselyyn vastasi Pasi Karppanen)
FINNZINE
http://www.finnzine.com/
Finnzinea kustantaa Tieteiskulttuuriyhdistys ja lehti on perustettu 1991. Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa ja se on suunnattu scifistä & fantasiasta kiinnostuneille, kirjallisuuden lisäksi mukaan lukien myös alan elokuvat.
Finnzine reagoi ajankohtaisiin tapahtumiin ja ilmiöihin, ja lehti kertoo myös ulkomaan asioiden lisäksi myös kotimaan uutisista ja tapahtumista. Lehdessä julkaistaan novelleja mutta myös lyriikkaa.
Vakiopalstoina lehdessä on Antti Oikarisen pitämä Uutislaskeumaa-palsta, joka kertoo ulkomaan uutiset, osin myös kotimaan tapahtumia. Antti esittelee myös lukemiaan ulkomaisia kirjoja silloin tällöin omalla erikoispalstallaan. Markku Lappalaisen elokuvapalstalla käsitellään elokuvauutuuksia ja Pekka Mölläriltä on vuorostaan kotimaassa julkaistun alan kirjallisuuden katsaus. Hannu Väisänen arvostelee lukemiaan kirjoja lähes vakituisesti joka numeroon.
Lehden kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.finnzine.com/, jota päivitetään ainakin lehden ilmestyttyä, myös muulloin, mikäli on erityistä syytä.
Numerossa 2/2005 on Markku Lappalaisen leffa-esittelyssä Sithin kosto. Novellisteina lehden sivuilla ovat Petri Salin ja Jukka Hietala. Vakiopalstoina lehdessä on Möllärin kirjakatsaus, Väisänen on kirja-arvostelussaan Stephen Kingin kimpussa sekä Oikarisen Uutislaskeumaa.
”Finnzinen lukeminen pitäisi onnistua kokonaan vaikka kertaheitolla – sen verran kiinnostavaksi se yritetään tehdä. Novellit eivät ole puuduttavan pitkiä, ja vakiopalstojen pitäjät ovat alansa kokeneita tekijöitä. Kannattaa tutustua Finnzineen aluksi vaikka kirjastossa (aika monessa niitä jo on) tai ostamalla Akateemisessa kirjakaupasta. Vanhoja numeroita voi ostaa toimituksesta hyvin edullisesti. Tilausmaksukin 16 euroa on pieni hinta siitä, että saa lehden kotiin kannettuna neljä kertaa vuodessa.” (Pekka Supinen)
Ohjeet avustajille ja yhteystiedot
Finnzine julkaisee novelleja ja raapaleita. Lehden koko asettaa rajoituksia novellien mitoille, joten toimitus etsii napakoita tarinoita Toivomus on, ettei novellin mitta ylittäisi 14-16 liuskaa. Jos on hyvä tarina, voi olla vähän pidempikin.. Lehti on taitettu A3-vihko, jossa sivuja on 36 kannet mukaan lukien. On myös mahdollista julkaista novelleja jatkosarjana, mutta silloin jokaisen osan täytyy olla itsessään ehjä kokonaisuus.
Finnzine on kiinnostunut avustajien artikkeleista ja arvosteluista, aina voi lähettää kaikkea katsottavaksi. Asia-artikkelitkin kiinnostavat myös, kunhan lähettäjä muistaa, ettei tarjoa kovin pitkiä tekstejä. Finnzinen kuvituksessa on käytetty viime aikoina aika paljon valokuvia, ei niinkään piirroksia. Päätoimittaja suunnittelee kannen kuvituksen kehittämistä, joten jos asia kiinnostaa kuvankäsittelijöitä tai piirtäjiä ja ajatus kiinnostaa, voi aina ottaa yhteyttä.
Päätoimittaja
Pekka Supinen, Ratakatu 5 A 11
09-643 224, pekka.supinen@kaapeli.fi
http://www.finnzine.com/
Lehden tilaushinta ja irtonumerohinta ovat 16 euroa ja 4,50 euroa.
Lehteä voi tilata yllä mainitusta sähköpostiosoitteesta tai kotisivun kautta. Lehti on myös myynnissä Akateemisessa kirjakaupassa.
(Kyselyyn vastasi Pekka Supinen)
ENHÖRNINGEN / NÄTHÖRNINGEN
http://www.enhorningen.net
Enhörningen (Yksisarvinen) on Suomen ainoa ruotsinkielinen sf- ja fantasialehti. Sitä kustantaa ja toimittaa pitkän linjan turkulainen sf-aktiivi Ben Roimola. Lehti on perustettu 1987 ja nettiversio on ollut yleisön saatavilla vuodesta 1998. Nettiversion pääosio kulkee nimellä Näthörningen ja siksi Enhörningenin www-sivustoon viitataan usein tuolla Näthörningen–nimellä.
Paperilehti ilmestyy 1-2 kertaa vuodessa (päätoimittajan toiveena on ollut julkaista jopa 4 numeroa vuodessa, mutta ei ole vielä toteutunut). Nettiversiota päivitetään parhaimmillaan useamman kerran viikossa.
Lehti on suunnattu kaikille science fictionista ja fantasiasta kiinnostuneille, joille toinen kotimainen ei ole liian suuri kynnys. Enhörningen pyrkii seuraamaan muiden suomalaisten sf-lehtien viitoittamaa ja hyväksi havaittua tietä julkaisemalla niin koti- kuin ulkomaisia novelleja sekä kaikenlaiseen scifiin ja fantasiaan liittyviä artikkeleja, arvosteluja, kuvitusta jne.
Enhörningenin erityispiirteenä on kieli. Koska lehti on ruotsinkielinen, se toimii suomenruotsalaisten sf-fanien foorumina ja "sf-aapisena" suomenruotsalaisen mundaneväestön suuntaan. Samalla se on myös lehti, joka paitsi esittelee suomenkielistä scifiä ja fantasiaa muiden pohjoismaiden sf-faneille myös kertoo näille mitä sf-kentällä Suomessa tapahtuu. Lehti mm. julkaisee Atorox-novelleja ruotsiksi.
Vakiopalstoina lehden paperiversiossa on kirja- ja elokuva/DVD-arvostelupalsta sekä Atorox-novelline julkaiseminen ruotsiksi. Nettilehdessä on vuorostaan uutispalsta, arvostelupalsta, keskustelufoorumi, nettinovellit- ja raapaleet, kalenteri ym.
Enhörningen on kunnostautunut uutisoimaan Hugo- ja Nebula-palkintojen ehdokasasettelua ja palkinnonjakoa. Enhörningenillä on jo monen vuoden ajan ollut tapana julkaista mahdollisimman kattavat ehdokasluettelot jotka sisältävät linkit kaikkiin netistä laillisesti saatavissa oleviin ehdokasteksteihin. Palkinnonjaon jälkeen Enhörningen tietenkin arvostelee kaikki kaunokirjalliset voittajatekstit.
Enhörningen 10 (elokuu 2004) on tuhti, 92-sivuinen lukupaketti, jonka sivuille mahtuu niin kotimaisia kuin käännösnovellejakin, artikkeleita ja arvosteluja. Lehdessä on paljon materiaalia Turussa olleesta Finncon-tapahtumasta, esim. haastateltavana on conissa kunniavieraana ollut Karolina Bjällerstedt Mickos. Artikkeleissa esitellään mm. Boris Hurtan sivukirjastoa, ja Petri Salin vuorostaan kertoo, millaista on olla suomenruotsalainen science fiction –kirjoittaja. Lehdessä on myös mahdollisuus lukea Hugo-voittajanovelli, Michael Swanwickin ”The Dog Said Bow-Wow” ruotsiksi. Mutenkin lehdessä on runsas novellitarjonta, sekä alkuperäistä ruotsinkielistä novellistiikkaa että käännettyä kaunokirjallisuutta.
”Jos haluat tietää mitä sf-maailmassa ja erityisesti suomenruotsalaisessa fandomissa tapahtuu, seuraat Enhörningenin www-sivustoa. Jos sen lisäksi haluat erinomaisen scifi- ja fantasialehden, joka ei karsasta mitään scifin ja fantasian osa-alaa, tilaat paperiversionkin.” (Ben Roimola)
Ohjeet avustajille ja yhteystiedot
Enhörningen julkaisee sekä novelleja että raapaleita. Vaatimuksena on hyvin kirjoitettu hyvä tarina. Aihepiiri vapaa niin kauan kuin se läpäisee päätoimittajan scifi/fantasiaseulan (eli kaikkea kovasta scifistä, sosioscifin kautta miekka- ja magiafantasiaan ja uuskummaan sekä scifi/fantsukauhuun). Pituudella ei ole muuten rajoitusta, mutta romaanimittaista tekstiä ei kannata tarjota. Enhörningen on julkaissut niin hyvin pitkiä kuin hyvin lyhyitäkin novelleja. Netissä julkaistaan kuitenkin vain lyhyehköjä novelleja.
Tekstit päätyvät toimitukseen kätevimmin sähköpostitse (enhorningen@enhorningen.net) tai tavallisen postin välityksellä.
Lehti julkaisee avustajien artikkeleita, arvosteluja ja kuvituksia. Vaatimukset samat kuin novellienkin suhteen. Artikkeleista ja arvosteluista kannattaa tietenkin sopia päätoimittajan kanssa etukäteen, ettei tule kirjoittaneeksi artikkelia jo julkaistusta aiheesta tai arvostelua jo arvostellusta teoksesta.
Lehden kotisivut ovat osoitteessa http://www.enhorningen.net
Sivujen sisältöön kuuluu uutisia, arvosteluja, lyhyehköjä novelleja, raapaleita, tapahtumaraportteja, keskustelufoorumi, tapahtumakalenteri, äänestyksiä sekä tietenkin paperilehden tilaustiedot ym. perusjutut. Sivuja päivitetään parhaimmillaan useamman kerran viikossa.
Yhteystiedot:
Enhörningen
c/o Ben Roimola
Arvidsgatan 8 B 2
20100 ÅBO
p: 045-6725252
sähköposti: enhorningen@enhorningen.net
netti: http://www.enhorningen.net
Lehden tilaushinta on 2 nroa = 10 euroa, irtonumero maksaa 6 euroa, nettiversio on ilmainen.
Tilauslomake on netissä osoitteessa
http://www.enhorningen.net/Blanketter/Prenumerationsblankett.shtml
Irtonumeroita on silloin tällöin myynnissä Akateemisessa kirjakaupassa.
paperilehti: painos 250 kpl; tilaajia 93 kpl (3.4.2005)
nettiversio: maaliskuu 2005: osumia 191151, vierailuja: 15793;
viimeisimmän vuoden aikana: keskimäärin osumia kuukaudessa noin
105000 ja vierailuja kuussa noin 11400.
(Kyselyyn vastasi Ben Roimola)
Viimeisessä osassa esitellään Marvin, Kosmospenaali, Escape, Alienisti, Mundane, sekä verkkolehdet Kalaksikukko, Usva ja Aikakone