Risingshadow on Suomen suurin science fictioniin ja fantasiaan keskittynyt sivusto. Risingshadow tiedottaa uusista tieteis- ja fantasiakirjoista ja ylläpitää niistä kirjatietokantaa. Sivuston kirjailijatietokannassa on kaikkien suomen kielellä julkaistujen science fiction- ja fantasiakirjojen tiedot. Risingshadow'lla on myös sisarsivusto, joka käsittelee englanninkielistä SF-kirjallisuutta. Sivustolla vierailee vuosittain lähes miljoona kävijää.

Keskustelupalsta

Risingshadow’lla on suosittu keskustelupalsta, jolla puhutaan kirjallisuudesta, kirjoittamisesta, elokuvista ja monista muista aiheista. Sivuston käyttäjäkunta muodostuu suomalaisista scifin ja fantasian lukijoista. Ikä vaihtelee kuuden ja kuudenkymmenen välillä, mutta keskimääräinen käyttäjä on noin 20-vuotias nuori. Mukana on myös alan ammattilaisia, kuten kirjailijoita, arvostelijoita ja toimittajia. Käyttäjät järjestävät myös toimintaa keskenään, kuten jokakesäisen tapaamisen Suomenlinnassa.

Kirja- ja kirjallisuuskeskustelun lisäksi suosittu osio keskustelupalstalla on Leirinuotio, jossa aloittelevat ja kokeneemmatkin kirjoittajat voivat esitellä omia kertomuksiaan ja runojaan ja saada niistä palautetta toisilta käyttäjiltä.

Oma kirjahylly

Kirjautuneella käyttäjällä on oma kirjahylly käytössä. Kirjahyllyyn merkkautuu kirjat joille käyttäjä on antanut arvosanoja tai kirjoittanut kirja-arvioita. Kirjahyllyssä voi merkata mitä kirjoja käyttäjä itse omistaa tai ylipäänsä mitä kirjoja on lukenut. Oma kirjahylly on julkinen, mutta sen voi määrittää näkymään myös vain kirjautuneille käyttäjille tai pitää yksityisenä.

Omasta kirjahyllystä näkee myös itselle omia kirjasuosituksia, jotka perustuvat käyttäjän antamiin kirja-arvosanoihin. Voit myös kaverisi kanssa vertailla lukemianne kirjoja, sekä mitenkä olette antaneet kirjoille arvosanoja.

Artikkelit ja arvostelut

Sivustolla julkaistaan myös scifiin ja fantasiaan liittyviä artikkeleita ja arvosteluja uutuuskirjoista. Artikkeleissa on muun muassa suomalaisten kirjailijoiden ja kääntäjien haastatteluja sekä apua eri sarjojen lukemiseen.

Uutiset

Risingshadow ylläpitää yhteyksiä muun suomalaisen fandomin kanssa tavoitteenaan kasvattaa tietoisuutta eri tapahtumista ja toimijoista. Risingshadow onkin hyvä kanava alan uutisista tiedottamiseen.

Historia

Risingshadow'n perusti Mika Salovaara eli Darkki vuonna 1996. Tuolloin sisältö koostui uusien fantasiakirjojen suomennosten luetteloinnista. Keskusteluosion lisäämisen myötä käyttäjiä alkoi tulla yhä enemmän. Nykyinen osoite, Risingshadow.net, otettiin käyttöön vuonna 2001.

Sivuston ylläpito on mahdollista vapaaehtoisvoimin, jota edustavat ylläpitäjät ja moderaattorit. Ylläpitäjät huolehtivat sivuston toiminnasta yleisellä tasolla ja moderaattorit valvovat keskusteluja tai päivittävät sisältöä. Tehtävien jako sujuu sulavasti ja kaikki osallistuvat kykynsä mukaan Risingshadow’n kehittämiseen ja pyörittämiseen.

Vuonna 2006 sivusto järjesti novellikilpailun yhteistyössä Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n kanssa. Sivustolla on ollut edustus muun muassa suomalaisten sf-seurojen yhteistyökokouksissa.

Vuonna 2007 perustettiin Risingshadow'n sisarsivusto käsittelemään englanninkielistä SF-kirjallisuutta. Käyttäjäksi rekisteröityminen tapahtuu kumpaankin sivustoon erikseen ja sisältö on molemmilla sivustoilla omanlaisensa.

Yhteystiedot

Sivuston omistaja Mika Salovaara.
Voit ottaa meihin suoraan yhteyttä palautelomakkeella.