Kommentointia for dummies

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  88.64

30.09.2013 22:23 #1 :: Dyn
Kommentointia for dummies
Legendaarinen Kommentointia for dummies on Sanja-tätimme, erään vanhan modemme, pitkään foorumilla pysynyt ohjeistus kommentoinnin laatimisen jaloon taitoon. Toivottavasti tulevatkin foorumisukupolvet ottavat siitä opikseen!

Ketjussa voi myös keskustella kommentoinnista, kun se koskee Leirinuotion käytäntöjä. Lisää kirjoittamiseen ja palautteen antamiseen (tai vastaanottamiseen!) liittyviä keskusteluja voi perustaa Turinatuvan puolelle.


***

Tekstien kommentoimisessa meillä on täällä kaksi perussääntöä:

1. Älä ole ilkeä.
2. Perustele mielipiteesi.


Jos nämä säännöt pitää aina mielessä, ei voi mennä kovin pahasti vikaan. Tällaista kommenttia kutsumme riittäväksi palautteeksi. Sitä emme poista, emmekä kirjoittele sen loppuun ärsyttävää pikku pyyntöä lisäperusteluista. Seuraavassa molempia hiukan tarkemmin:

”Ilkeä käyttäjä” kirjoitti: Sinä olet tosihuono. Tämä tarina on tosihuono. Ei kannata jatkaa kirjoittamista. Sinusta ei koskaan tule hyvää. En halua lukea tarinoitasi enää.


Ei, ei, ei. Kukaan ei ole täysin huono ja kaikissa teksteissä on ihan varmasti jotakin hyvää. Kaikkien kannattaa jatkaa kirjoittamista ja kaikista voi harjoittelemalla tulla vaikka kuinka taitavia. Jos tekstissä ei sinusta ole mitään positiivista sanottavaa, älä kommentoi lainkaan. Mutta muistathan myös, että tekstistä saa totta kai nostaa esiin negatiivisiakin asioita, kunhan tekee sen ystävälliseen ja rakentavaan henkeen, ei haukkuen.

”Liian kiireinen käyttäjä” kirjoitti: Hei! Tämä oli hyvä. Minä pidin tästä paljon. Hienoa, että joku osaa kirjoittaa tällaista. Itse en osaisi. Tätä oli mukava lukea. Milloin tulee jatkoa?


Ei, ei, ei. Jos pidät tekstistä, osaat varmasti sanoa myös MIKSI siitä pidät. Koskaan ei ole liian kiire keksiä muutamaa pikku perustelua. Jatkamalla lausetta ”Pidän tästä siksi, että…” pääsee jo alkuun.

Kun olette saavuttaneet tämän kommentoinnin perustason, voittekin alkaa pyrkiä seuraavalle. Silloin mukaan tulee yksi uusi (ja tärkeä!) neuvo:
3. Anna sellaista palautetta, että kirjoittaja voi kehittyä.

Kun kommenttisi täyttää tämän ehdon, se on virallisesti hyvä palaute.

Suurin osa tänne tekstejään lähettävistä haluaa tulla paremmiksi kirjoittajiksi. Palautteen perusteella kirjoittajan pitäisi siis olla mahdollista oppia virheistään. Se että antaa sellaista palautetta, joka tekee vastaanottajan iloiseksi, ei aivan riitä - on annettava palautetta, jollaista saadessaan vastaanottaja voi hyötyä kirjoittajana. Kerro, mitä voisi vielä parantaa, mikä ei ole onnistunut ihan täydellisesti. Poimi tekstistä lauseita, anna esimerkkejä, selitä mitä tarkoitat. Samoin kuin kaikissa teksteissä on aina jotakin hyvää, niissä on myös aina jotakin parannettavaa.

Hyvän kommentin ei tarvitse olla pitkä. Ja huono kommentti voi olla vaikka kuinka pitkä. Tässä esimerkki hyvästä mutta ei kovin aikaavievästä kommentista:

”Hyvän palautteen antaja” kirjoitti: Pidin tarinastasi. Aloitat tehokkaasti ja tarina pysyy koko ajan hyvin vauhdissa. Henkilösi ovat uskottavan ja elävän tuntuisia, tosin Sesilja vaikuttaa minusta liiankin täydelliseltä. Käytät mukavan kuvailevaa kieltä, ja lukiessa pystyi koko ajan näkemään tapahtumien kulun. Välillä juttu kuitenkin tökkäsi kummasti, esimerkiksi silloin, kun Alpertti tapasi Moonan parkkipaikalla. Kannattaa ehkä lukea tämä vielä kerran läpi ja hioa tuollaiset kohdat pois. Samalla voisi ehkä myös lyhentää joitakin liian pitkiä lauseita.
Jatkuuko tämä tarina vielä? Olisi mukava kuulla, miten Sesiljan käy.


Jos kehujen ja korjausehdotusten tasapainottaminen tuntuu hankalalta, voi apuna käyttää vanhaa ja hyväksi koettua hampurilaismallia, jossa kehut ovat sämpylää ja kritiikki pihvi niiden välissä:
Ensin: yleisiä kehuja, missä kirjoittaja on onnistunut?
Sitten: kritisoitavat, parantelua vaativat asiat
Lopuksi: loppukommentit taas positiiviseen sävyyn, rohkaisu.

Ja viimeiseksi Nuotion kommentointisäännöksi kirjattakoon vielä kaikille toivon mukaan itsestäänselvä asia:
4. Pidä mielessä, kenelle kommenttia kirjoitat.

Jos kyseessä on uusi nuori käyttäjä, jota et tunne, ole tavallista helläsanaisempi. Jos kyseessä on vanha tuttu kirjoittaja, joka on tottunut ottamaan vastaan rankaakin palautetta, voit ladella sanottavasi suorempaan. Saman asian voi ilmaista monella eri tavalla; yritä löytää sellainen tapa, joka sopii parhaiten juuri kyseiselle kirjoittajalle. Ja pyri aina ilmaisemaan itseäsi mahdollisimman selkeästi.

___
Täällä on luonnollisesti sallittua kirjoittaa myös kolmen sivun mittaisia analyysejä sekä ruotia yksityiskohtaisesti koko teksti läpi. Jotkut harrastavat tätä, ja se on aina hirmuisen mukavaa. Emme kuitenkaan odota, että kaikki jaksaisivat käyttää tuntikausia kommentointiin, tai että kaikki osaisivat äyttää kielitieteellisiä termejä. Ei kannata siis säikähtää. Palautteen antamisen oppii vain antamalla palautetta. :-)


Hauskoja hetkiä kommentoimisen parissa, toivottavat
modet
Tykännyt: Piru Naiseksi, Ageha

 • Ageha hahmo
 • Ageha
  Baronetti
  Tasolla 39
  68.81

04.12.2014 19:59 #2 :: Ageha
Kommentointia for dummies
:heart:

Lukekaa ja oppikaa Sanja-tädin viisauksista, lapset. Itse sanoisin lisähuomioksi myös sen, että jos tykkää jostain niin kannattaa yrittää perustella yli yhdellä virkkeellä. :wink:Johtaa jo kummasti yksityiskohtaisempaan palautteeseen, jossa kirjoittaja saa tarkempaa tietoa siitä että mikä oikeastaan olikaan se mistä tässä tykättiin.

Ja aloittelijakommentoijan kokemuksen enemmän tai vähemmän syvällä rintaäänellä sanon että hampurilaismalli muuten oikeasti toimii. :tongue:
Muokannut 04.12.2014 20:01 Ageha

04.12.2014 20:13 #3 :: punnort
Kommentointia for dummies

Ageha kirjoitti: :heart:

Lukekaa ja oppikaa Sanja-tädin viisauksista, lapset. Itse sanoisin lisähuomioksi myös sen, että jos tykkää jostain niin kannattaa yrittää perustella yli yhdellä virkkeellä. :wink:Johtaa jo kummasti yksityiskohtaisempaan palautteeseen, jossa kirjoittaja saa tarkempaa tietoa siitä että mikä oikeastaan olikaan se mistä tässä tykättiin.

Ja aloittelijakommentoijan kokemuksen enemmän tai vähemmän syvällä rintaäänellä sanon että hampurilaismalli muuten oikeasti toimii. :tongue:


Tällä palstalla palautetta tulee niin vähän, että ei ole pointtia karkoittaa niitä viimeisiäkin ylenpalttisilla säännöillä.

Valvojat: IivariDyn