Tad Williams: The Last King of Osten Ard

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

30.11.2013 01:38 #1 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Perustin ketjun ehkä liian aikaisin, sillä virallista ilmoitusta ei ole annettu. Mutta on käytännössä varmaa, että Tad Williams palaa Osten Ardin maailmaan. Hän on vuoden ajan puhunut asiasta haastatteluissa, Twitterissä ja Facebookissa. A Dribble of Ink -blogi uutisoi paluusta jo syyskuusta.

Tuoreessa podcastissa kirjailija sanoo, että hänen seuraava projektinsa on eeppinen fantasiasarja. Hän ei ole valmis kertomaan tarkemmin siitä, mutta uskoo sarjan kiinnostavan kovasti lukijoita. Sopimusta julkaisusta ei ole vielä tehty, ja parhaillaan Williams laatii ehdotusta (outline) kustantajalle. Hänen tarkoituksenaan on kirjoittaa rinnakkain uuden sarjan kanssa yksittäisiä Bobby Dollar -urbaanifantasiaromaaneja. Hän sanoi aiemmin toisessa haastattelussa tajunneensa, että pystyy kirjoittamaan lyhyehkön BD-teoksen alusta loppuun puolessa vuodessa. Eeppisen sarjafantasian kanssa menee selvästi pidempään.

Mistä uusi sarja sitten kertoo? Ei varmastikaan Simonista ja kumppaneista. Williams mainitsi viime vuonna, että mikäli hän palaa Tarun kolmesta miekasta maailmaan, ei hän aio jatkaa tutuilla päähenkilöillä. Yksi mahdollisuus on sarjan lopussa syntyneet kaksoset Deornoth ja Derra, joiden kohtalosta annettiin mystinen ennustus. Kirjailija tiedotti syyskuussa, että on varmaa, että hän kertoo jonakin päivänä kaksosten seikkailuista. Williamsin seuraava projekti on siis podcastin perusteella "multi-volume fantasy epic".

Tilannetta monimutkaistaa se, että mies on yli kymmenen vuotta puhunut tarinakokoelmasta A Chronicle in Stone, joka sisältäisi uusia kertomuksia Osten Ardista eri aikakausilta. Mukana olisi vuonna 1998 ilmestynyt The Burning Man: toistaiseksi ainoa maailmaan sijoittuva materiaali, jota Williams on laatinut Kolmen miekan valmistuttua. Viimeksi hän puhui kokoelmasta huhtikuussa, jolloin hän arveli aloittavansa sen kirjoittamisen vuoden sisällä. Ehkä ACiS julkaistaan vasta kauempana tulevaisuudessa, tai kirjailija on laajentanut ideansa ennustuskaksosista sarjamittaan.

Nyt pitää odotella, että uudesta sarjasta saadaan virallinen ilmoitus ja selviää, mitä se käsittelee. Minua paluu Osten Ardiin kiinnostaa todella paljon, mutta en ole tästä niin innoissaan kuin Robin Hobbin kolmannesta Fitz-sarjasta. Pidän Tarua kolmesta miekasta hyvänä, mutten loistavana sarjana. Ensimmäisellä lukukierroksella häiritsi valtavasti Kariston päätös pilkkoa alkuperäinen trilogia 12-osaiseksi sarjaksi. Palasia joutui aina myös odottamaan puoli vuotta. Myöhemmin kun luin tarun uudestaan, tykkäsin siitä aiempaa enemmän. Se, että pystyi lukemaan kirjat peräkkäin, auttoi paljon. Ensimmäinen suomennos Velhon oppipoika ei enää tuntunut tylsältä.

Minkälaisia mietteitä muilla on? Haluaisitteko uuden sarjan sijoittuvan Tarun kolmesta miekasta jälkeen, vai maailman menneisyyteen? Yllättävää, että Williamsilta meni näin pitkään palata Osten Ardiin. Joku muu olisi laatinut heti supersuositun Kolmen miekan jälkeen toisen trilogian Simonin seikkailuista - Williams päätti kirjoittaa scifiä Otherlandin muodossa. Siitä tuskin on toivoa, että Karisto suomentaisi uuden sarjan. Kustantamo on lopettanut eeppisen fantasian julkaisun, ja Williamsin jatkuvajuoninen Varjojen marssi jätettiin tylysti kesken. Olisikohan mahdollista, että Osten Ard -projektin ensimmäinen kirja ilmestyisi jo 2015?

Muokkasin otsikkoa
Muokannut 04.04.2014 12:40 Jussi
Tykännyt: Fantasyfan

30.11.2013 20:28 #2 :: Fantasyfan
Tad Williamsin paluu Tarun kolmesta miekasta maailmaan
Voisihan tuo olla ihan mielenkiintoinen. Taru kolmesta miekeasta jäi mieleen, mutta en kokenut erityisemmin rakastuneeni tuohon maailmaan. Toisin kuin esim Robin Hobbin luoma maailma, tässä ei ollut mitään sellaista mihin olisi ehdottoman kiintynyt. Kaikkein kiintynein mahtaa olla kirjailija itse.

 • Nylkky hahmo
 • Nylkky
  Linnanherra
  Tasolla 45
  12.50

02.12.2013 14:56 #3 :: Nylkky
Tad Williamsin paluu Tarun kolmesta miekasta maailmaan
Itse lumouduin Tad Williamsin Taru Kolmesta Miekasta tarinaan ja innolla odotan että asiaan liittyvää tulisi. Osten Ardinin maailma oli mielenkiintoinen ja monta kiinnostavaa asiaa on jäi mietittäväksi.

Kaksosista jäi vähän mielenkiintoinen maku lukiessani kirjoja. Toivon syvästi että Tad keskistyy näihin kahteen.

Toivottavasti näitä kirjoja ei jaeta niin moneen osaan kuin Taru Kolmesta Miekasta. Mutta itse nautin koko sarjasta ja innolla odotan uutta Osten Ardin maailman tapatumista

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

04.04.2014 12:25 #4 :: Jussi
Tad Williamsin paluu Tarun kolmesta miekasta maailmaan
Uudesta sarjasta annettiin virallinen tiedote . The Last King of Osten Ard muodostuu kirjoista The Witchwood Crown, Empire of Grass ja The Navigator's Children. Saa nähdä, laajeneeko trilogia lopulta neliosaiseksi...

Juonikuvaus:

In this new trilogy, Williams journeys back to the magical land of Osten Ard and continues the story of beloved characters King Simon and Queen Miriamele, married now for thirty years, and introduces newcomer Prince Morgan, their heir apparent. Also expanded is the story of the twin babies born to Prince Josua and Lady Vorzheva — a birth heralded by prophecy, which has been the subject of feverish fan speculation since the release of To Green Angel Tower in 1993.


Kyseessä on siis jatko-osa Tarulle kolmesta miekasta. Mitenköhän suuressa roolissa Simon ja muut tutut hahmot ovat? Williams tosiaan mainitsi pari vuotta sitten haastattelussa, ettei hän halua jatkaa vanhoilla päähenkilöillä. Ehkä hän muutti mielensä.

The Witchwood Crownin julkaisuajasta ei kerrota mitään, mutta minä toivon vuotta 2016. Sarjan nimi kuulostaa pahaenteiseltä, ja viimeisen kirjan otsikko kiehtovalta. Tad mainitsi foorumillaan, että hän on vasta aloittanut varsinaisen kirjoittamisen.

The story has been brewing for most of a year now, and although I've only barely begun the actual writing, I've done tons of prep work, and more outlining and preparing than I've ever done for a series of books. That's partially because of the richness of the new story, but also because I'm going back to a place I haven't officially visited in decades and I wanted to bring it back to life in my head before I started changing it.


Mitä kauan sitten luvatulle tarinakokoelmalle A Chronicle in Stone nyt tapahtuu? Williamsin vastaus:

Most of the ideas that were going to turn into stories (in other words, which were intrinsically interesting in and of themselves) have worked their way into the new books. Off the top of my head, I can't think of any that haven't.

Which doesn't mean there will never be a Chronicle in Stone, but this will certainly set it back. I still want to use that framing device, though.

Tykännyt: Tapsa

 • Iivari hahmo
 • Iivari
  Arkkivelho
  Tasolla 48
  7.57

04.04.2014 12:44 #5 :: Iivari
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Tää on kyllä pakkohankinta sitten, kun voi. Yhtä aikaa pelottaa ja ihastuttaa paluu noilla ajatuksilla.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

06.04.2014 13:52 #6 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Minua paluu Osten Ardiin ei pelota yhtään. Uskon, että Williamsilta tulee laatutyötä. Mies sanoi tässä postauksessa keksineensä tarinaidean uuteen trilogiaan viime vuoden keväällä keskustelussa vaimonsa kanssa.

Tad kirjoitti virallisella foorumilla, että hänellä on nyt kolme lukua valmiina The Witchwood Crownia. Hän myös paljasti, että The Last King of Osten Ardissa nornit saavat perusteellisen käsittelyn! Samaan tapaan kuin sithit Tarussa kolmesta miekasta:

LOTS of Norns. A much closer look at the Norns, collectively and individually, then we had in the first books. Much like what we learned of the Sithi in MS&T.


Mukana on yksi tai kaksi nornia näkökulmahenkilöinä. Williams kertoi tarkemmin:

Varoitus: Spoiler.


Osten Ardin viimeinen kuningas on kuulemma henkilö, jonka olemme jo tavanneet Kolmessa miekassa. Kirjailija myös vahvisti, että lukijoille tutut hahmot ovat tarinan keskiössä uudessa sarjassa:

it's quite a bit different starting a book with your previous main characters now old and established. (It wouldn't be if I was just shuffling them off to supporting-actor status, but they're still very much center of the new story as well.)EDIT: Kirjailija sanoo tuoreessa haastattelussa , että hänen tarkoituksenaan on julkaista The Witchwood Crown loppuvuodesta 2015. Trilogian kaikki osat ilmestyvät mahdollisesti 3-4 vuoden sisällä.
Muokannut 09.04.2014 11:44 Jussi

04.08.2014 10:00 #7 :: Pianisti
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Luin eilen viimeisen osan Tarusta kolmesta miekasta. Sainpahan sen pois alta, jotta voin pian keskittyä Williamsin parempaan tuotantoon, Varjojen marssiin.

Kun ajattelen sitä jälkeenpäin, olen hämmästynyt, miten hyvin jaksoin lukea nämä 12, tai 4, tai 3 kirjaa. Kokemus oli ihan mukava, mutta en voi suositella sarjaa vilpittömästi. Mielestäni siinä kasattiin liikaa mysteerejä, joita selitettiin vasta viime hetkellä, jos silloinkaan. Tarinan opetus: älä luota siihen, että lukija jatkaa loppuun asti saadakseen tietää, mistä sarjassa oikeasti on kyse (vaikka itse toiminkin näin).

Vihollisten kohtalot eivät miellyttäneet minua, ja Myrskykuninkaan suuri suunnitelma ei ollut niin hirveä kuin olin odottanut. Varsinainen loppuhuipennus ei ollut yhtä hyvä kuin tapahtumat sen jälkeen. Päähenkilöiden tarinat saatiin kauniisti päätökseen, vaikka Simonin ja Miriamelen kohtalo oli ikävän ennalta-arvattava. Kaiken kaikkiaan sarjan henkilöt tekevät siitä lukemisen arvoisen.

Uudessa sarjassa minua kiinnostaa norneille luvattu käsittely, sillä heidän tarinansa päättyi myös epätyydyttävästi. Toivon, että tulevissa kirjoissa kerrotaan enemmän maista Osten Ardin ulkopuolella. Jos ylipäätään luen niitä.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

09.08.2014 13:00 #8 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard

Kuurosokea Pianisti kirjoitti: Sainpahan sen pois alta, jotta voin pian keskittyä Williamsin parempaan tuotantoon, Varjojen marssiin.


Minusta Varjojen marssi on Tarua kolmesta miekasta parempi sarja, mutta tämä ei ole kovin yleinen mielipide. Nettikeskusteluja seuraamalla saa kuvan, että valtaosa Williamsin lukijoista pitää Kolmesta miekasta enenmmän.


Tad kirjoitti keskustelufoorumillaan toukokuun puolivälissä The Witchwood Crownin etenemisestä:

Just to let you know I'm somewhere between two hundred and two hundred and fifty pages in. (Haven't counted lately.) Currently in Elvritshalla and the Hayholt, but also about to be in the Lake Thrithings. Themes are thick and fast on the ground. Not surprising, since I've been here before.


Olen miettinyt, viittaako keskimmäisen osan nimi Empire of Grass thrithingien merkittävään rooliin uudessa trilogiassa. Muodostavatko he mongolien tapaan suuren valtakunnan? Kirjailija myös vihjaili Osten Ardin menneisyyteen sijoittuvasta Silmarillion-tyylisestä teoksesta:

Odd but interesting thought. Maybe my fading-years project -- some day, I ain't fading for a long time -- will be to write a kind of Silmarillion-style compendium of some of the hinted at history of OA. (There will still be an awful lot even AFTER the kitchen-sink-included plot lines I'm working on for this one.) Hmmm. Worth thinking about.

 • noreen hahmo
 • noreen
  Vampyyri
  Tasolla 33
  14.92

09.08.2014 13:56 #9 :: noreen
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Taru kolmesta miekasta - sarjan lukemisesta on vierähtänyt hieman aikaa, mutta mukava sarjahan se on. Lukisin mielelläni lisää Osten Ardiin sijoittuvia kirjoja, varsinkin kun kirja näyttää valottavan norneja vähän enemmän. Lempihahmoni sarjasta olikin muistaakseni se norninainen, jonka nimeä en nyt enää muista. (Pienen googlailun tuloksena oletan, että kyseessä oli Aditu.)

 • Iivari hahmo
 • Iivari
  Arkkivelho
  Tasolla 48
  7.57

10.08.2014 01:11 #10 :: Iivari
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Sen verran täytyy noreenia korjata, että Aditu on toki sithi, ei norni. Ainoa norneista selkeästi personifikoitu henkilöhahmo edellisessä kirjasarjassa oli nornikuningatar ja Osten Ardin vanhin elävä olento Utukk'u, joten en ole lainkaan harmissani, jos nornit saavat vähän lihaa luiden päälle jatkossa.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

13.08.2014 22:28 #11 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard

Kuurosokea Pianisti kirjoitti: Toivon, että tulevissa kirjoissa kerrotaan enemmän maista Osten Ardin ulkopuolella.


Totta! Minua kiehtovat erityisesti maat suuren meren länsipuolella, joista Osten Ardin ihmiset saapuivat, viimeisinä rimmerinmiehet.

Williams kertoi faneille heinäkuussa, ketkä vanhoista henkilöistä ovat mukana uudessa trilogiassa:
Varoitus: Spoiler.

15.08.2014 13:56 #12 :: Pianisti
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Minua läntisissä maissa kiinnostaa Inelukin veli Hakatri. Onko hän siellä ja hengissä? Amerasuhan yritti saada häneen yhteyttä Jäähyväisten Kivessä.

 • noreen hahmo
 • noreen
  Vampyyri
  Tasolla 33
  14.92

15.08.2014 15:37 #13 :: noreen
Tad Williams: The Last King of Osten Ard

Iivari kirjoitti: Sen verran täytyy noreenia korjata, että Aditu on toki sithi, ei norni. Ainoa norneista selkeästi personifikoitu henkilöhahmo edellisessä kirjasarjassa oli nornikuningatar ja Osten Ardin vanhin elävä olento Utukk'u, joten en ole lainkaan harmissani, jos nornit saavat vähän lihaa luiden päälle jatkossa.


Totta, niinpä taitaa olla. Selvästikin pitäisi lukea sarja uudelleen kun asiat ovat päässeet näin unohtumaan. :D No, haluan joka tapauksessa lisää sekä norneja että sithejä.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

16.08.2014 12:26 #14 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard

Kuurosokea Pianisti kirjoitti: Minua läntisissä maissa kiinnostaa Inelukin veli Hakatri. Onko hän siellä ja hengissä? Amerasuhan yritti saada häneen yhteyttä Jäähyväisten Kivessä.


Olin jo unohtanut Hakatrin, ennen kuin luin viestisi. Otin uusintakierroksen Tarusta kolmesta miekasta vuonna 2007, mutta kaikki yksityiskohdat eivät ole enää muistissa.

Suosittelen lukemaan novellin/pienoisromaanin The Burning Man , jonka mainitsin aloitusviestissä. Se sijoittuu Osten Ardin historiaan, noin 300 vuotta ennen Tarua kolmesta miekasta, ja on kerrottu minä-muodossa. Williams on julkaissut kolme novellikokoelmaa, mutta ei ottanut tarinaa mukaan yhteenkään, sillä TBM:n oli tarkoitus ilmestyä osana nyt hylättyä A Chronicle in Stonea. Kirjailija muuten kertoi vuosia sitten nimen merkityksestä:

the title A CHRONICLE IN STONE (my wife's suggestion) refers to the fact that the framing story has to do with an archaeological excavation of the long-deserted, long-buried Hayholt, and the things that are discovered there are the jumping-off points for the other stories.


The Burning Man on saatavilla kahdessa antologiassa: Legends ja Epic . Kertomus julkaistiin alun perin Legendsissä vuonna 1998. Myös sarjakuvasovitus on olemassa.
Muokannut 16.08.2014 12:29 Jussi

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

09.09.2014 15:19 #15 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Williams sanoi eilen foorumillaan, että hänellä on valmiina noin 400 sivua The Witchwood Crownia:

I've had a lot of other things going on, so I'm only at about page 400 of the book, but I'm back into a stretch where I can work on it full-time again.


En tiedä, tarkoittaako hän käsikirjoitussivuja, kuten George R.R. Martin aina teki raportoidessaan Tulen ja jään laulun viidennen osan edistymisestä. Varsinaisia sivuja on painetussa kirjassa vähemmän. Esimerkiksi valmiin A Dance with Dragonsin käsikirjoitussivujen määrä oli 1510 ilman lopun henkilöluetteloa. Tad tosiaan kertoi huhtikuussa, että hänen tavoitteenaan on saada TWC valmiiksi ensi keväänä.

Vuonna 2011 muuten uutisoitiin, että Tad Williamsin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti 17 miljoonaa kappaletta. Nykyään määrä on varmaan jonkin verran suurempi. Kyseessä on hieno suoritus, sillä vuonna 2012 Brandon Sandersonin vastaava luku oli 15 miljoonaa (12½ miljoonaa muodostui Ajan pyörä -romaaneista The Gathering Storm ja Towers of Midnight, loput 2½ miljoonaa miehen omista kirjoista).
Muokannut 09.09.2014 15:26 Jussi

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

23.10.2014 01:20 #16 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Tadin tuoreen viestin mukaan The Witchwood Crownin ensimmäisen vedoksen sivumäärä on nyt 555. Kirjaa on valmiina 30 lukua. Vertailukohtana The Dragonbone Chairista löytyy 44 lukua ja Stone of Farewellista vain 28. Williams myös sanoi:

I’ve actually had time again to get into a rhythm, and it’s amazing how much faster it goes when I have dedicated working time and thinking time.


Rohkaisevista sanoista huolimatta kirjan julkaisu on kuulemma siirtynyt keväälle 2016. Uutinen aiheesta .

Williams vastaili syyskuussa Redditissä lukijoiden kysymyksiin. Suvudun artikkelista näkee uuteen Osten Ard -sarjaan liittyviä vastauksia. Pari lainausta:

We will see a near-equal mix of old characters (now older!) and new characters. Most of the main characters from the first books will make at least an appearance, many will be leading actors, and many mysteries from the first books will finally be solved. But new readers shouldn’t have any problems starting with these.

We will see many of the old characters, who will be middle-aged, but there will be a ton of new protagonists (and antagonists) as well.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

03.01.2015 13:01 #17 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Williams vahvisti keskustelufoorumilla marraskuussa, että trilogian avausosa ilmestyy tosiaan vasta keväällä 2016. Vuosi 2015 oli "hopeful wish", joka säikäytti miehen kustantajat. Samassa viestissä Tad arveli saavansa kirjan ensimmäisen vedoksen valmiiksi parissa kuukaudessa, minkä jälkeen hän voi ruveta julkaisemaan näytelukuja. Joulukuun alussa kirjailija kertoi, että Nabbanin herttuakunta tulee olemaan "major focus" The Last King of Osten Ardissa.

12. joulukuuta Williams sanoi, että The Witchwood Crownin käsikirjoitusta on valmiina 800 sivua. Kuulemma ainoa iso ero uuden ja vanhan trilogian välillä on se, että tällä kertaa juoni etenee nopeammin. Heti ensimmäisen kirjan alusta lähtien tarinaa kerrotaan useista näkökulmista. Tarun kolmesta miekasta avausosahan oli kirjoitettu lähes kokonaan Simonin näkökulmasta. TWC:n ensimmäisen vedoksen valmistumisajaksi Tad uskoi tammikuuta - sitten alkaa romaanin muokkaaminen/uudelleenkirjoitus.

16. joulukuuta Williams tarkensi, että 800 sivua tarkoittaa noin 264 000 sanaa. Vertailukohtana Stephen Kingin Velho (Musta torni 4) on alkukielellä juuri näin pitkä. To Green Angel Tower, joka pilkottiin suomennoksessa kuudeksi kirjaksi, sisältää yli 520 000 sanaa.

Michael Whelan tiedotti äskettäin tekevänsä kansikuvat uuteen trilogiaan. En tiedä, tarkoittaako tämä ainoastaan kirjojen amerikkalaislaitoksia. Brittikustantajalla on nykyään erilainen kansityyli Memory, Sorrow and Thornissa.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  61.49

08.02.2015 19:33 #18 :: Jussi
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Suvudu-blogi uutisoi , että Tad on saanut valmiiksi The Witchwood Crownin (käsikirjoituksen ensimmäisen version)!

2016 could be one helluva epic fantasy year!

Imagine this. The Doors of Stone by Patrick Rothfuss. The Winds of Winter by George R. R. Martin. The third Fitz & Fool novel by Robin Hobb. But with most certainty, The Witchwood Crown by Tad Williams will publish to great celebration from many of us epic fantasy readers!

 • Nylkky hahmo
 • Nylkky
  Linnanherra
  Tasolla 45
  12.50

09.02.2015 16:17 #19 :: Nylkky
Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Onko tietoa mahdetaanko tätä The Witchwood Crownia kääntää koskaan suomeksi vai pitääkö vain valmistautua hankkimaan kyseinen kirja englanniksi?

 • Bensku hahmo
 • Bensku
  Ritari
  Tasolla 32
  98.23

09.02.2015 21:58 #20 :: Bensku
Re:Tad Williams: The Last King of Osten Ard
Jos suomennetaan, toivon ettei sitä taas pilkota 12 eri osaksi... Suomennos nide 1 ilmestyy -> luettu parissa tunnissa -> kuukausien odottelu kirjan kesken.

Mutta Varjojen marssin (Shadowmarch) suomennoshan lopetettiin kesken, joten usko, että sarjaa suomennetaan lähivuosina.

Valvojat: RinjaEmelie