Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  55.89

18.08.2015 23:32 #1 :: Dragan
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)

Glen Cook: Musta Komppania

Vaskikirjat 2015 - Risingin tietokannassa

Tämä kesänä eeppisen fantasian ystäviä on hemmoteltu urakalla. Jokavuotisen Sapkowskin lisäksi Kirjava on kääntänyt Rothfussin Viisaan miehen pelon ja Vaskikirjat Glen Cookin Mustan komppanian ensimmäisen osan. Mustan komppanian alkuteos ilmestyi jo 80-luvulla ja on esimerkki siitä, miten hyvää fantasiaa menee ohi suomalaisten kustantajien silmien. Nyt synkempi fantasia on päässyt paremmin pinnalle ja Musta komppania käännetty suomeksi lukevien saataville.

Tarinan keskiössä on kirjan nimeä kantava palkkasotilaista koostuva sotilasyksikkö. Komppania on kaukana menneestä loistostaan: ennen tuhansia sotilaita sisältänyt armeija on kutistunut muutamaan sataan. Näiden joukossa on kirjan kertoja Puoskari, joka työnsä ohella pitää kirjaa Mustan komppanian tekemisistä.

Lue lisää...
Muokannut 25.04.2017 20:33 Jussi

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  55.89

12.06.2016 15:31 #2 :: Dragan
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)

Glen Cook: Varjot pitenevät

Vaskikirjat 2016 - Risingin tietokannassa

Edellisenä vuonna alkanut Glen Cookin Musta komppania jatkuu kirjalla Varjot pitenevät. Kirjan alkuteos Shadows Linger julkaistiin vielä samana vuonna kuin sarjan aloittanut osa. Mustan komppanian tapahtumista on ehtinyt kulua muutamia vuosia. Komppania on silti yhä pohjoista hallitsevan julman velhottaren Ladyn palveluksessa ja sisällissota on edelleen käynnissä.

Varjot pitenevät sisältää kaksi juonilankaa, joiden selvänä kohtalona on kohdata. Toinen seuraa ensimmäisestä osasta tuttua Puoskaria, jonka Lady haluaa setvimään Kataja-kaupungin vieressä olevan kasvavan mustan linnan kohtaloa. Toinen juonilanka seuraa Shediä, Katajassa asuvaa majatalonpitäjää, joka on korvia myöten veloissa ja epätoivon partaalla. Yksi Shedin asiakkaista nimittäin on ensimmäisestä osasta tuttu Korppi, jolla on jokin keino ansaita suuria määriä rahaa slummimaisessa Katajassa. 

Lue lisää...

12.06.2016 23:35 #3 :: KiLLPaTRiCK
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Toivottavasti suomentavat vielä kolmannenkin. Heti olen ostanut ja lukenut, kun ovat ilmestyneet.

 • Dyn hahmo
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 67
  4.52

13.06.2016 00:54 #4 :: Dyn
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)

KiLLPaTRiCK kirjoitti: Toivottavasti suomentavat vielä kolmannenkin. Heti olen ostanut ja lukenut, kun ovat ilmestyneet.


Jussi on tietokantaan päivittänyt, että Valkoinen ruusu ilmestyisi vuoden 2017 alkupuolella, mutta en nyt äkkiseltään löytänyt tiedolle vahvistusta Vaskikirjojen sivuilta tai FB:stä. Tämän vuoden luettelossa sitä ei kuitenkaan ole.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  1.01

28.06.2016 13:32 #5 :: Jussi
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Vaskikirjojen eilisessä uutiskatsauksessa sanotaan:

Glen Cookin Mustan komppanian kolmas osa Valkoinen Ruusu on ilmestymässä keväällä huolimatta odotettavissa olevista taloudellisista tappioista. Markus Harju jatkaa kääntäjänä.

09.07.2016 14:34 #6 :: KiLLPaTRiCK
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Ostan heti, mutta en minäkään kymmentä hanki vain tukeakseni kustantajaa.
Todella ikävää ettei mene paremmin kaupaksi, mutta lyhyellä kierroksella Helsingin keskustan kirjakaupoissa jäi saldoksi 0 kpl Musta komppanja kirjoja eikä Itiksessäkään ollut yhtään myynnissä.
Vaikea myydä tai kenekään ostaan, kun ei ole hyllyssä hypisteltävänä.
Ei muuten ollut yhtään Abercrombien Ase itse tai Ennen hirttämistäkään.
Martinin kirjoja on ollut jokaikinen painos seitsemän vuoden ajan kaikissa kirjakaupoissa:)

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  1.01

25.04.2017 20:06 #7 :: Jussi
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Vaskikirjojen eilisen uutisen mukaan Valkoinen ruusu on ilmestynyt.

Mustasta komppaniasta on suunnitteilla tv-sarja. Ladyn näyttelijäksi on kiinnitetty Eliza Dushku, ja tekijäpuolella on mukana David Goyer (mm. Da Vinci's Demons). Oikeudet kaikkiin kymmeneen kirjaan on hankittu. Deadlinen uutisen mukaan Glen Cookilta ilmestyy ensi vuonna 18 vuoden tauon jälkeen uusi Black Company -romaani Port of Shadows. Tämä kertoo tapahtumista sarjan ensimmäisen ja toisen osan välissä.

Jos tv-sarja oikeasti toteutuu ja osoittautuu menestykseksi, näkyy se varmasti Musta komppania -suomennosten myyntiluvuissa. Ehkä Vaskikirjat voisi tässä tapauksessa suomentaa Port of Shadowsin tuoreeltaan sen sijaan, että hyppäisi Books of the South -alasarjaan...

26.04.2017 12:33 #8 :: KiLLPaTRiCK
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Ostoon menee heti.
10 kirjaa? Luulin, että olisi vain nämä kolme. Books of the South sarjaa nämä loput seitsemän? Suoraa jatkoa?Toivottavasti Vaskikirjat jatkaa näiden suomentamista. Jos ei, niin mistä kannattaa hankkia englanniksi?

Oikein Faith hankittu Ladyksi. Käy:)

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  1.01

26.04.2017 12:47 #9 :: Jussi
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Kolme suomennettua muodostavat alkuperäisen Musta komppania -trilogian. Tarinaa jatkava Books of the South on kaksiosainen alasarja, ja tätä seuraava Glittering Stone neliosainen. Lisäksi on The Silver Spike , joka ilmestyi Books of the Southin osien välissä. Se luokitellaan Wikipediassa spinoff-romaaniksi. Kun kaikki lasketaan yhteen, saadaan kymmenen kirjaa. Port of Shadows tulee olemaan yhdestoista.

www.risingshadow.net/library/series/222-the-black-company


Varmaan järkevintä hankkia suomentamattomat osat yhteisniteinä: The Books of the South , The Return of the Black Company ja The Many Deaths of the Black Company .
Muokannut 26.04.2017 12:52 Jussi

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  55.89

02.07.2017 09:38 #10 :: Dragan
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)

Glen Cook: Valkoinen Ruusu

Vaskikirjat 2017 - Risingin tietokannassa

Glen Cookin Mustan komppanian ensimmäinen trilogia on suomennettu kokonaan. Alun perin 80-luvulla julkaistu sarja on kerännyt paljon kehuja omaperäisyydestään. Nykypäivän lukijalle se tarjoaa edelleen mainion lukukokemuksen, joka on kestänyt aikaa hyvin.

Tarinan keskiössä toimiva palkkasoturiarmeija on keskellä aikamoista ongelmaa. Edelliset osat - ja kirjoja edeltänyt aika - eivät olleet Mustalle komppanialle lempeitä. Ensin pohjoiseen matkanneet palkkamiekat olivat helpon ja tasaisen palkkapussin perässä. Velhotar Ladyn antamana työtehtävänä oli kukistaa kansannousu, joka pyrki syöksemään hänet vallasta. Julmat työnantajat eivät ole Mustalle komppanialle mikään uusi asia, mutta kampanjan edetessä Ladyn tehtävät paljastuvat hankaliksi toteuttaa

Sattuman kaupalla palkkasoturiarmeijan yhteyteen eksyi sulkeutunut pikkutyttö Kullanmuru. Hän on kuitenkin paljon enemmän kuin mitä ulospäin vaikuttaa. Itseasiassa tilanteen muututtua huonommaksi hän on yllättäen paras toivo, mikä Mustalla komppanialla on. Musta komppania nimittäin joutuu hylkäämään työnantajansa ja ajautuu vastustamaan tätä. Kullanmuru vaikuttaa olevan uudestisyntynyt Valkoinen ruusu, henkilö, jonka on ennustettu rikkovan pohjoisen valtataistelun.

Lue lisää...

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  1.01

21.01.2018 17:50 #11 :: Jussi
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Lainattu Vaskikirjojen tuoreesta päivityksestä :

Glen Cookin Musta komppania -sarja sen sijaan ei näillä näkymin jatku, koska kolme ensimmäistä osaa ovat tuottaneet tappiota. Tarvittaisiin enemmän kuin sata ihmistä, jotka tukevat sarjan jatkumista ostamalla joka kirjan, mutta Suomesta ei valitettavasti ole löytynyt enempää. Sarjan kolme ensimmäistä osaa onneksi muodostavat hyvän kokonaisuuden.


Mainitsin ketjussa uuden Black Company -romaanin Port of Shadows. Nyt on selvinnyt , että se ilmestyy ensi syyskuussa.

21.01.2018 19:25 #12 :: Mustelmann
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Musta komppania olisi varmasti menestynyt paremmin, jos sen olemassaolosta olisivat tienneet muutkin kuin omistautuneimmat fantasianörtit. Sarjaa olisi pitänyt mainostaa enemmän ja tietenkin ne kirjat olisi pitänyt saada kirjakauppojen hyllyihin. Esim. Tampereen kirjakauppoja tutkiessa en törmännyt niihin koskaan.
Tykännyt: Morgan Blood

21.01.2018 20:09 #13 :: Ville Lintunen
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Jossain välissä viime vuonna luin kaksi ekaa osaa, kun kirjastosta löysin. Sama vika meilläkin päin, ettei Mustaa komppaniaa tahdo löytää kirjakaupoista. Tykkäsin kyllä, toi mieleen Berserk-mangan (Musta komppania varmaan ollut inspiraationa Kentaro Miuralle).

 • max hahmo
 • max
  Kapteeni
  Tasolla 46
  89.38

22.01.2018 15:30 #14 :: max
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
En tiedä, mutta voin kuvitella ettei Cookin käännösoikeudetkaan ihan ilmaisia olleet, vaikkei nyt ihan kuumimpia nimiä olekaan. Melkoinen kulttuuriteko oli sinnitellä kolmekin osaa tappiolla, ne kun tosiaan muodostavat joten kuten säällisen kokonaisuuden. Esimerkiksi Bujoldin suomentaminen tyssäsi Vorkosigan Sagan ensimmäiseen ja valitettavasti myös selkeästi heikoimpaan osaan.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  1.01

22.01.2018 22:14 #15 :: Jussi
Glen Cook (mm. Musta komppania -sarja)
Minusta tuntui etukäteen hyvin epätodennäköiseltä, että Mustalla komppanialla päästäisiin voitolle. Kyseessä on kuitenkin marginaalisarja, jota suuri yleisö ei tunne (Steven Eriksonin hehkutuksesta huolimatta). Glen Cookin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti noin miljoona kappaletta. Se on hyvä suoritus, johon harva kirjailija pystyy. Mutta ei mitään bestseller-materiaalia. Cook on kuitenkin julkaissut kymmeniä kirjoja 70-luvulta lähtien, ja niitä on käännetty useille kielille. Esimerkiksi Michael Moorcockilla vastaava luku on 20 miljoonaa. Patrick Rothfussin Tuulen nimeä on myyty yksin Yhdysvalloissa 1,3 miljoonaa kappaletta. Vertailukohdaksi voi myös ottaa Conn Igguldenin, jonka romaaneja on ostettu Suomessa suunnilleen 200 000 kappaletta.

Vaskikirjat voisi valita supersuositun fantasiasarjan, joka kävisi varmasti hyvin kaupaksi. Esimerkiksi Robin Hobbin kolmannen Fitz-trilogian. Ajattelin ennen, että tällainen olisi mahdotonta kustantamolle, joka julkaisee vain ohkaisia kirjoja pehmytkantisina. Mutta nyt Vaskikirjoilta on tulossa T.H. Whiten Muinainen ja tuleva kuningas 752-sivuisena kovakantisena teoksena. En kuitenkaan tiedä, miten hirveästi Hobbin tai jonkun toisen kaupallisen fantasian kärkinimen käännösoikeudet maksaisivat.

Ja suomalaisilla kustantamoilla on perinnettä todellisen "marginaalifantasian" julkaisussa, joihin verrattuna Musta komppania on tunnettu sarja. Esimerkiksi Like tarttui jostain syystä Liz Williamsin Rikoskomisario Cheniin, jonka alkuperäinen kustantaja hylkäsi neljännen osan jälkeen liian huonon myynnin takia. Viidennelle löytyi uusi julkaisija, mutta kuudes tuli kirjailijalta omakustanteena. Suomentaminen loppui kolmanteen kirjaan. Tai sitten Steph Swainstonin Castle-sarja, jolle ei ole löytynyt amerikkalaiskustantajaa kolmannen osan jälkeen. Mutta ehkä näihin käännösoikeudet olivat halvat. Ja itse pidin molemmista, joten olen erittäin tyytyväinen suomentamiseen.

Voi myös miettiä, onko kansainvälisillä myyntiluvuilla kuitenkaan vaikutusta menestykseen Suomessa. Roger Zelaznyn Amber-kirjoja on ostettu maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta, mutta silti suomentaminen jätettiin tylysti kesken vain kahden osan jälkeen, koska myynti ei ollut maassamme tarpeeksi hyvää. Jos se tv-sarja toteutuu, voi Musta komppania nousta yleiseen tietoisuuteen. Mutta projektista ei ole kuulunut mitään alkuperäisen ilmoituksen jälkeen.
Muokannut 22.01.2018 22:14 Jussi

Valvojat: RinjaEmelie