Martha Wells

 • Nafisan hahmo Kirjoittaja
 • Nafisan
  Teknovelho
  Tasolla 46
  92.35

28.05.2023 17:59 #1 :: Nafisan
Martha Wells

Martha Wells on kirjailija, jolla on laaja julkaisuhistoria. Hän on kirjoittanut niin scifiä kuin fantasiaa ja kirjoittanut mm. nuortenkirjoja ja oheistuote kirjoja Stargate-sarjaan. Hälytystila oli kirja, joka käänsi hänen kirjailijanuransa. Se voitti Hugo-, Locus- ja Nebula-palkinnot parhaasta lyhytromaanista ja sarjan jatko-osat ovat keränneet vaikuttavalla tahdilla samoja palkintoja. 2021 sarja sai Hugo-palkinnon parhaasta sarjasta. 

Hälytystilassa kaukaisella planeetalla on tutkimusryhmä kartoittamassa planeetan elinympäristöä. Pian paljastuu, että uhkaa löytyykin riittämiin.  Seurueen turvallisuudesta vastaa erityisesti ohjelmoitu turvallisuusandroidi, jolla on ihmisiin nähden ylivertaiset kyvyt ja kehon ominaisuudet. Retkikunnan androidilla on lisäksi salaisuus: se on hakkeroinut oman hallintamoduulinsa ja on siten tiedostava ja itsenäinen henkilö. Ja tämän henkilön vastuulla on pelastaa retkikunta pulasta. Murhabotti ei oikeastaan tule ihmisten kanssa toimeen; hän joutuu salaamaan kykyjään eikä hän pidä suurimmasta osasta ihmisiä. Ihmiset puolestaan näkevät hänet koneena ja osa jopa pelkää tätä. 

Hälytystila on ensiluokkaista scifiä, jossa yhdistyy toiminta ja huumori. Sitä voi varauksetta suositella scifistä pitäville. Hälytystilan kantava voima on Murhabotin kertojaääni. Televisiosarjoihin koukussa oleva analyyttinen tuhokone on varsin vahva hahmo, jonka olemus on tuotu hyvin esiin kaikissa Murhabotin toimissa.

Sarjan seitsemännen osan odotetaan julkaistavan tänä vuonna englanniksi ja sarjan toinen osa näkyi Hertta-kustantamon syksyn katalogissa. 

- Juha Salmi (Dragan)

Hertta Kustannus 2023 - Risingin tietokannassa

 • Nafisan hahmo Kirjoittaja
 • Nafisan
  Teknovelho
  Tasolla 46
  92.35

09.11.2023 16:49 #2 :: Nafisan
Arvostelu: Martha Wells: Keinotekoinen olotila (Murhabotin päiväkirjat #2)

Martha Wellsin Murhabotin päiväkirjat on viime vuosien suurimpia scifi-ilmiöitä. Keinotekoinen olotila oli lähellä voittaa kaikki kolme suurta tieteiskirjallisuuspalkintoa, kun se voitti sekä Hugo- että Locus-palkinnot ja oli ehdokkaana Nebula-palkintoon. Tämän lisäksi koko sarja palkittiin Hugo-palkinnolla.

Keinotekoinen olotila jatkaa Hälytystilan tarinaa. Siinä Murhabotti-niminen turvallisuusandroidi joutui pelastamaan joukon tutkijoita. Samalla näille paljastui Murhabotin suurin salaisuus: Murhabotti ei noudata alkuperäistä ohjelmointia vaan on itsenäinen toimija. 

Murhabotti antoi nimensä itselleen siksi, että se joskus tappoi paljon ihmisiä, jopa ne, joita hänen olisi pitänyt suojella. Sen muisti on pyyhitty sen jälkeen ja se haluaisi tietää asiasta enemmän. Nyt kun sillä on vapaus mennä minne tahansa, se päättää lähteä tutkimaan asiaa. 

Suurin omaperäinen asia sarjassa on Murhabotin persoonallinen henkilöhahmo. Se kun on varsin ihmismäinen, mutta samalla selvästi ei ole. Murhabotille tärkeää ovat sen kuluttamat viihdevideot ja jos se saisi päättää, se ei muuta tekisikään. Ihmissuhteita Murhabotti ei kaipaa, vaikka jotkut onnistuvatkin pääsemään sen kuoren alle. 

Kun ensimmäisessä osassa nähtiin Murhabotin ja ihmisten välistä vuorovaikutusta, tällä kertaa hänen tärkeimmäksi keskustelukumppaniksi löytyy avaruusaluksen AI ART. Tämä on jälleen varsin hedelmällinen rajapinta seurata tarinaa. 

Keinotekoinen olotila on parasta scifiä mitä tällä hetkellä suomeksi saa. Sarja on tutustumisen arvoinen kaikille genren ystäville.

- Juha Salmi (Dragan)

Hertta Kustannus 2023 - Risingin tietokannassa

Tykännyt: Darkki, Iivari

03.02.2024 16:29 #3 :: KiLLPaTRiCK
Martha Wells
Ensimmäinen luettu. Oli kyllä positiivinen yllätys. Ensin oli läsnä vahva ennakkoluulo ja lukeminen tuntui vahvistavan sitä, että miten tällainen "pokkari" voisi edes olla Hugon arvoinen?
Luulo ei ole tiedon väärti. Vauhtiin kun pääsin, niin meni melkein yhdeltä istumalta. Semmoinen nuoruuden Viisikko tai Kolme etsivää, mutta jotenkin tykästyi siihen kieleen ja sanailuihin. Seuraava menee taas varmaan päivässä ja odottavan aika on pitkä kahden sitä seuraavan ilmestymistä odotellessa.
Nyt korkeintaan miettii, miltä olisi laajennus johonkin 600 sivuun uponnut?

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  15.35

07.02.2024 21:36 #4 :: Hiistu
Martha Wells
Hälytystila luettuna täälläkin. Toinen osa on parhaillaan lainassa, mutta ei ole tullut vielä aloitettua. Ensimmäistä osaa kohtaan oli minulla ehkä liian suuret odotukset, juuri noiden kaikkien kirjan voittamien palkintojen vuoksi. Tarina oli toki viihdyttävä, mutta jäi mielestäni esinäytöksen kaltaiseksi, sellaiseksi alustavaksi päähenkilön ja joidenkin toivottavasti vielä myöhemmin uudelleen kohdattavien sivuhenkilöiden esittelyksi. Mikä ehkä sinänsä ihan sallittua, koska sarjan avausosasta kyse... Seuraavat osat ehkä iskevät kovemmin tai ainakin symppiksen päähenkilön kuulumisia on kiva lukea.
 

KiLLPaTRiCK post=67676 kirjoitti: Nyt korkeintaan miettii, miltä olisi laajennus johonkin 600 sivuun uponnut?

Minusta tuntui, että nykyiseenkin sivumäärään olisi voinut saada mahtumaan enemmän sisältöä. Esimerkiksi tutkimusryhmän ihmisten pohdinnat, miten bottiin tulisi suhtautua, eivät yltäneet kovinkaan syvällisiksi. Ihmiset jäivät etäisiksi ja ohuiksi hahmoiksi ja itse bottikin parin toistuvan ominaispiirteensä varaan. Tarinan maltillisesta pituudesta huolimatta teki tiukkaa jaksaa hymähdellä moneen kertaan esimerkiksi botin vastentahtoisuus puhua tunteista, vaikka toteavan kerrontatyylin luomasta kuivakasta tilannekomiikasta pidinkin. 

Lukiessa mietiskelin, kuinka paljon etenkin alussa mielsin päähenkilön suhtautumisen sosiaaliseen vuorovaikutukseen johtuvan siitä, että hän oli androidi. Eli että androidit ehkä vain ovat sellaisia, että kanssakäyminen ihmisten kanssa ei oikein luonnistu? Tämä toimii mielestäni ihan hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka "meikäläisten" keskuudessa on helppo ymmärtää olevan yksilöllistä vaihtelua ja paljon omanlaisiaan persoonia, mutta joku "muukalainen" mielletään herkemmin lajinsa tai ryhmänsä edustajaksi. Vaikka mikseivät jotkut androidit voisi olla toisia ujompia siinä missä ihmisetkin. Botin sosiaalisissa tilanteissa tuntemaan vaivaantuneisuuteen pystyy varmaan ainakin jokunen lukija samaistumaan. Ollapa itsekin androidi, jotta voisi joissain tilanteissa ihan vain mennä nurkkaan seisomaan kasvot seinään päin, jos ei kanssakäyminen oikein nappaa...  

Pidin siitä, ettei tieteellisiä asioita selitetty kovin tarkkaan. Esimerkiksi madonreikä tekee “jotain, mitä madonreiät tekevät”. Kenties joku saa kirjasta rohkaisua kirjoittaa avaruusseikkailuja, vaikkei fysiikka ja muu faktapuoli olisikaan ihan hallussa tai kiinnostaisi. Kyllä on kaikilla oikeus seikkailla kaukaisilla kiertotähdillä! 
Muokannut 07.02.2024 21:54 Hiistu
Tykännyt: KiLLPaTRiCK

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  62.85

08.02.2024 13:51 #5 :: Jussi
Martha Wells
Murhabotin päiväkirjoissa on ilmestynyt englanniksi seitsemän kirjaa. Muut ovat pienoisromaaneja mutta yksi, sarjan viides osa Network Effect, on täysmittainen romaani. Jos siis suomennoksissa jatketaan tarpeeksi pitkälle, päästään meilläkin lukemaan Murhabottia pidemmässä formaatissa. Mutta ei Network Effect ole mikään paksu kirja vaan alkukielellä 350 sivua (vertailukohtana All Systems Red/Hälytystila on englanniksi 152-sivuinen). Minulla on uusin Murhabotti-seikkailu System Collapse vielä lukematta, mutta tähänastisista olen pitänyt eniten juuri Network Effectistä, ehkä isomman pituuden takia.

Tähtivaeltaja-palkinnon finalistit paljastettiin tänään, ja mukana ei ole Murhabotin päiväkirjoja. Hälytystila voitti Hugon, Nebulan ja Locus-palkinnon, mutta suomalainen raati tietää paremmin... Mutta ei tämä yllätä, kun muistaa sen, että Andy Weirin mestarilliset Yksin Marsissa ja Operaatio Ave Maria jäivät molemmat ilman Tähtivaeltaja-ehdokkuutta.

08.02.2024 19:09 #6 :: KiLLPaTRiCK
Martha Wells
Toinenkin luettu. Hyvä tietää, että suomennettavaa riittää vielä monen osan verran. Nyt sitten pitää odottaa huhtikuuhun, että saa seuraavan niistä käteen ja tälle vuodelle on näköjään vielä neljäskin tulossa. Aika köykäisiä ovat, mutta ehkä siihen on maailma menossa. Onneksi voi ottaa uusimman Pendergastin käteen. Sen melkein 500 sivua tuntuu jo kirjalta.

 • Nafisan hahmo Kirjoittaja
 • Nafisan
  Teknovelho
  Tasolla 46
  92.35

13.05.2024 22:45 #7 :: Nafisan
Martha Wells

Martha Wells ehti kirjoittaa melkein kaksi vuosikymmentä ennen suurta menestystä. Hän on kirjoittanut mm. oheistuotekirjallisuutta Star Wars ja Stargate-sarjoihin. Valtaosa hänen tuotoksistaan on nuortenkirjallisuutta. Murhabotti-sarja nosti Wellsin kansainväliseksi tähdeksi sarjan kerätessä niin suuren määrän palkintoja, että Wells kieltäytyi muutamien palkintojen ehdokkuuksista. Kirjasarjasta on tekeillä myös tv-ohjelma. 

Oikullinen protokolla on Murhabotti-sarjan kolmas osa. Tämän kirjoitushetkellä sarjassa on seitsemän osaa ja muutamia novelleja, joten sarjan parissa pääsee viettämään vielä paljon aikaa.  

Sarjan keskipisteenä on päähenkilön erikoinen persoona, päähenkilö on nimittäin androidi, joka on saavuttanut itsenäisyyden. Tämä androidi on turvallisuus-tehtäviin erikoistunut tuhokone, jonka tekoäly tekee välittömiä ratkaisuja ja ohjailee samalla pieniä droneja. Kaikesta tehokkuudestaan huolimatta hän ei lainkaan tunne oloaan hyväksi ihmisten seurassa. 

Edellisissä osissa Murhabotti esti työnantajaansa kohdistuvan hyökkäyksen. Vaikka Murhabotti onkin saavuttanut itsenäisyyden ja lähtenyt omille teilleen, ei hän ole jättänyt entistä elämäänsä kokonaan taakseen. Murhabotti pyrkii yhä selvittämään mistä alkuperäisissä hyökkäyksissä oli oikein kyse. Sen tutkimukset vievät hylätylle avaruusasemalle, josta löytyy niin vihjeitä kuin uusia vaaroja.  

Vaikka sarja on ensiluokkaista scifiä, kirjalla on omat ongelmansa. Kirjana se kärsii hieman sarjan väliosan kantaongelmista: sarja ei kauheasti kasva ja ratkaisujakin päädytään odottamaan seuraavaan kirjaan. Juoni on myös kovin pitkälle ympäristöön reagoimista. 

Sarjan faneja nämä heikkoudet eivät varmasti kuitenkaan häiritse, sillä se kirjan valloittavin ominaisuus: Murhabotin persoona on yhä tallella. Hän/se on yhä uniikki hahmo, joka mieluiten katselisi vain tv-sarjoja, mutta päätyy aina huomion keskipisteeksi. Oikullinen protokolla on ensiluokkaista scifiä, jollaista julkaistaan suomeksi valitettavan harvoin.

- Juha Salmi (Dragan)

Hertta Kustannus 2024 - Risingin tietokannassa

Valvojat: RinjaEmelie