Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)

 • Aemilia hahmo Kirjoittaja
 • Aemilia
  Lentäjä
  Tasolla 30
  4.67

02.10.2011 18:29 #1 :: Aemilia
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)

Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus ja Kohtalon miekka
(Noituri -sarjan osat 1 ja 2)

WSOY 2010 ja 2011 - Viimeinen toivomus ja Kohtalon miekka Risingin tietokannassa

Puolassa on henkiolentoja, joita suomalainen tai tyypillisin anglosaksinen käännöskirjallisuus eivät tunne. Puolalaisille ne kuitenkin ovat tuttuja sekä omasta tarinankerrontaperinteestään että fantasiakirjallisuudestaan.

Vampyyrit ovat alun perin slaavilainen hahmoluokka, joka levisi jo 1700-luvulla muuhun Eurooppaan. Vampyyrien suosion nousu räjähti viktoriaanisena aikana ja samalla olio korruptoitui melkoisesti. Kannattaa vilkaista Noiturin näkökulma. Se, uskomatonta kyllä, ei ole yhtään vähemmän seksikäs tai romanttinen kuin Dracula tai mr. Edward, vaikkakin karun nihilistinen ja verinen.

Sama karuus ja herkkyys sopivat kaikkeen Noituri-saagassa. Luonto ei ole lokeroitavissa, eivätkä sitä ole ihmisetkään. Kauhistuttavista teoista tunnettu kuningas voi kahden kesken puhua järkeä, eikä hänen sydämensä ole kiveä tai musta.

Päähenkilö Geralt on rock mustassa nahassa ja hopeaniiteissä. Hänen ammattinsa on noituri, taisteleva maagikko, joka elättää itsensä metsästämällä maksusta lukemattomia erilaisia pahahenkiä. Nimi “noituri” viittaa ehkä alkeelliseen velhouteen, puuhasteluun. Taikuus on olennainen osa taistelutaitoa, kun viholliset ovat yliluonnollisia.

Lue lisää...
Muokannut 19.05.2017 12:10 Jussi
Tykännyt: Aulis

 • Dragan hahmo
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  55.89

04.07.2012 19:04 #2 :: Dragan
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)

Andrzej Sapkowski: Haltiain verta
(Noituri-sarjan 3. osa)

WSOY 2012 - Risingin tietokannassa

Mikäli et ole aikaisemmin tutustunut Noituri-sarjaan, lue Aemilian arvostelu kahdesta ensimmäisestä osasta täältä.

Olen ollut Noituri-sarjan fani sen ensimmäisestä osasta lähtien. Minulle Haltiain verta oli yksi vuoden odotetuimmista käännösfantasioista - vain George R. R. Martinin A Dance with Dragons estää sanomasta odotetuin. Noituri on esimerkillinen tapaus hyvästä aikuisten fantasiakirjallisuudesta: maailma on synkkä, hahmot monisyisiä, oikea ja väärä riippuvat lukijan omasta ajatusmaailmasta ja kirjan ongelmat peilaavat todellisen maailman ongelmia.

Sapkowskin Noituri-sarja on saanut paljon positiivista palautetta. Kotimaassaan Puolassa Noituri on saanut tv-sarjaa myöten kaiken, ja Suomessakin molemmat aikaisemmat osat olivat Tähtifantasia-ehdokkaita ensimmäisen voittaessa tunnustuksen.

Lue lisää...
Tykännyt: Aulis

 • Dragan hahmo
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  55.89

05.10.2013 12:34 #3 :: Dragan
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)

Andrzej Sapkowski: Halveksunnan aika

WSOY 2013 - Risingin tietokannassa

Halveksunnan aika on neljäs käännetty Noituri-sarjan osa ja toinen romaanimuotoinen kirja. Viimeinen toivomus ja Kohtalon miekka olivat novellikokoelmia. Aikaisemmat osat ovat olleet monelle fantasianlukijalle todellinen piristysruiske; sarjan kirjat ovat kypsää, syvällistä ja vetovoimaista luettavaa.

Sarjan kirjat seuraavat Geralt Rivialaisen, noiturin, elämää. Noiturit ovat sotureita, jotka tappavat erilaisia hirviöitä maksusta. Koska he ovat läpikäyneet kokeet, jotka ovat muuttaneet heidät lähes yliluonnollisiksi, he ovat monessa tapauksessa ainoita, jotka kykenevät surmaamaan hirviöitä. Tällä muutoksella on kuitenkin hintansa, koska se vieraannuttaa noiturit muista ihmisistä. Hyvin usein noituri huomaakin olevansa lähempänä hirviötä, jota hän metsästää ihmisten käskystä.

Lue lisää...
Tykännyt: Aulis

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  64.55

29.10.2013 15:21 #4 :: Jussi
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Noituri on tähän asti ollut seitsenosainen sarja: viimeinen kirja ilmestyi alkukielellä vuonna 1998. Mutta nyt Sapkowski on laatinut pitkän tauon jälkeen kahdeksannen osan Geraltin seikkailuista. Sezon Burz julkaistaan Puolassa marraskuun alussa.

En ole uskaltanut lukea uutista koskevia keskusteluja tarkasti, sillä en halua spoilaantua saagan loppuratkaisusta. Sen olen kuitenkin saanut selville, että uusi teos ei ole novellikokoelma vaan romaani. Se kuulemma sijoittuu aikaan ennen Haltiain verta. En tiedä, tapahtuuko kirja kahden kokoelman käsittelemällä aikakaudella vai ennen näitä.

Aikookohan WSOY suomentaa uutuuden? Ehkä käännöksen voisi julkaista jo ensi vuonna, jos se kerran tapahtuu sarjan sisäisen kronologian alkupuolella. Uskon, että kesällä 2014 myyntiin tulee kuitenkin Tapani Kärkkäisen käännös kolmannesta romaanista Chrzest Ognia. Englanniksi Baptism of Fire on luvassa jo helmikuussa.

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  93.92

29.10.2013 22:26 #5 :: kyty
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
En itse usko että uusinta kirjaa kannattaisi julkaista siinä välissä, ellei se ilmestyisi toisen käännöksen lisäksi. Tarinahan on jatkuva, ja väliin olisi hankala tunkea mitään muuta. Mutta toivottavasti tuo kahdeksas kirja julkaistaan. Välillä todella toivon että osaisin lukea puolaa, sillä kirjojen julkaisuvauhti tuntuu tuskaisen hitaalta kun on kiire lukea eteenpäin. Ostaisin silti suomennokset. Mutta ei auta, käännöstyötä ei voi nopeuttaa, ja Kärkkäisen suomennokset ovat niin hyviä että niitä kannattaakin odottaa... vaikka silti toivoisin että osaisin puolaa. :cheesy:

 • Freyja hahmo
 • Freyja
  Tähtipilotti
  Tasolla 40
  28.59

29.10.2013 23:17 #6 :: Freyja
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)

Jussi kirjoitti: Uskon, että kesällä 2014 myyntiin tulee kuitenkin Tapani Kärkkäisen käännös kolmannesta romaanista Chrzest Ognia.

Tapani Kärkkäisen Sapkowski-sivu vahvistaa kirjan olevan tulossa, tosin sitä ei sanota milloin:

Chrzest ognia, 1996
- suomeksi: Tulikaste, suom. Tapani Kärkkäinen. Tulossa.

Toivon, että aiemmin julkaistut kirjat käännetään ensin aina seitsemänteen saakka ja sitten vasta uutuus.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  64.55

01.11.2013 02:11 #7 :: Jussi
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Jotkut ovat Puolassa jo saaneet käsiinsä uuden romaanin ja lukeneet sen. Sezon burz on tosiaan "prequel" kaikille aiemmille Noituri-kirjoille: se tapahtuu ennen Viimeistä toivomusta ja toimii yksittäisenä teoksena. Vastaus kysymykseen, miten suuressa roolissa Geralt on:

Geralt is pretty much the sole protagonist.


Hyvä löytö, Freyja! Tarkemmin ajatellen minäkin olen sitä mieltä, että nykyinen jatkuvajuoninen sarja kannattaa suomentaa aluksi valmiiksi eikä keskeyttää sitä itsenäisellä johdanto-osalla.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  64.55

09.11.2013 19:58 #8 :: Jussi
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
CDONin mukaan Tulikaste ilmestyy toukokuussa! Ehkä pieni aikaistus tarkoittaa sitä, että seuraava Sapkowski-suomennos on luvassa jo loppuvuodesta... No tuskin kuitenkaan. Viimeinen toivomus julkaistiin lokakuussa, Kohtalon miekka elokuussa, Haltiain verta ja Halveksunnan aika kesäkuussa.

Sezon burz myytiin Puolassa lähes loppuun kahdessa päivässä virallisen julkaisun jälkeen, ja uusi painos jouduttiin ottamaan heti.
Muokannut 09.11.2013 19:59 Jussi

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  64.55

16.01.2014 13:12 #9 :: Jussi
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Sain alkuviikosta loppuun Halveksunnan ajan. Suomennos ilmestyi jo kesällä, mutta löysin vasta nyt aikaa sen lukemiseen. Kirja oli loistava, ja annoin sille tietokannassa 4,5 tähteä. No eipä tarvitse odottaa niin pitkään Tulikastetta...

Pidin kovasti Haltioiden verestä, joka oli kuitenkin kahta novellikokoelmaa heikompi. Halveksunnan aika osoitti, että Sapkowski pystyy yhtä hienoon kerrontaan myös romaanimitassa. Netistä löytyvää maailmankarttaa oli taas pakko jatkuvasti vilkuilla - ilman sitä tarinan seuraaminen olisi ollut vaikeaa.

Suosikkini tähän asti suomennetuista Noitureista on kuitenkin Kohtalon miekka. Huomasin, että Halveksunnan ajalla on sarjan korkein käyttäjäkeskiarvo tietokannassa (4,28 tähteä), Haltiain verellä taas heikoin (3,83 tähteä). Minua kiinnostaa nähdä, lukeutuuko Halveksunta Tähtifantasia-palkinnon finalisteihin. Romaani ilman muuta ansaitsisi sen, mutta koska Sapkowski on jo kahdesti voittanut, ei ehdokkuudessa ehkä olisi järkeä.

 • Eija hahmo
 • Eija
  Hornanhenki
  Tasolla 52
  41.50

03.05.2014 14:00 #10 :: Eija
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Olen myös saanut Noituri suomennokset luettua ajan tasalle, Tulikastetta odotellessa... Edelleenkin suosikkini on kaksi novellikokoelmaa, mutta hyvyyserot ovat kirjojen välillä melko vähäiset. Kaikki sijoittuu arvosteluasteikossani n. 4- tähdestä 4+ tähteen. Jatkuva juonisuus alkoi Haltiain verestä ja melko hitaaseen tahtiin päätarina on edennyt, vaikka tapahtumia ja juonitteluja on matkan varrella piisannutkin. Tosi paljon on hahmojen nimiä ja paikkoja muistettavana, mikä on vaikeuttanut mulla kokonaisuuden hahmottamista. En ole käyttänyt apuna karttaa – olisi varmaan pitänyt. Halveksunnan aikaa lukiessa nimien paljous ja muistamattomuus kuka velho on kenenkin hallitsijan vakooja hiukan turhautti, mutta kyllä tässä suurin piirtein kartalla on pysytty ja vaikeuksitta toisaalta pääsi mukaan tarinaan, vaikka Haltiain veren lukemisesta oli kulunut vuosi.

 • winkula hahmo
 • winkula
  Kaartilainen
  Tasolla 16
  73.09
09.05.2014 14:25 #11 :: winkula
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Ensimmäisen kirjan sain luettua, mutta oli sen verran huono etten aivan heti tartu toiseen. En tiedä mitä ärsytti eniten, henkilöt, kerronta vai joku muu. Noituri-sana ainakin puskee korvista ulos, vaikka olin siitä aluksi todella innoissani.

 • Bensku hahmo
 • Bensku
  Ritari
  Tasolla 32
  98.23

09.05.2014 22:59 #12 :: Bensku
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Novellikokoelmista en hirveästi tykännyt, mutta romaanit olivat sitten tosi hyviä. Halveksunnan ajasta pidin eniten, mutta kyllä kaikki kannattaa lukea.

Tulikastetta odotellessa... Eka varaus Helmetin kirjastoista, mutta silti kestää vielä ainakin kuukausi, luulisin.

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  17.71

09.05.2014 23:53 #13 :: Hiistu
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Toukokuun Pelit-lehdessä (5/2014) on artikkeli, jossa Aleksi Kuutio haastatellut Sapkowskia (sähköpostilla maaliskuussa 2014). Mm. miten Sapkowski päätyi kirjoittamaan fantasiaa, mistä Noituri-tarinat saivat alkunsa, puolalaisesta fantasiasta yleisesti, Sapkowskin mielipide Witcher-peleistä...

Kirjoja on muutoinkin hyvin huomioitu lehdessä, suomennoksista ollut arvosteluja. (Witcher-peleistä tietenkin laajat jutut, alan lehti kun on.) Olen tilannut lehteä veljelle ja jokaista noiturijuttua käynyt ravistelemassa hänelle nenän edessä, että katso nyt, tämmöisiäkin pelejä olisi olemassa, ja näistä on kirjoja, ne kirjat on tuolla hyllyssä, mene lukemaan... Noh, ehkä vielä jonakin päivänä.


Asiasta toiseen... Puolan tämän vuoden euroviisuesitystä katsellessani ajattelin kaikista maailman asioista Geraltia ja kuinka ei ole elämä hänellä helppoa, raasulla.

11.05.2014 21:06 #14 :: Mustakuutio
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)

Hiistu kirjoitti: Toukokuun Pelit-lehdessä (5/2014) on artikkeli, jossa Aleksi Kuutio haastatellut Sapkowskia (sähköpostilla maaliskuussa 2014). Mm. miten Sapkowski päätyi kirjoittamaan fantasiaa, mistä Noituri-tarinat saivat alkunsa, puolalaisesta fantasiasta yleisesti, Sapkowskin mielipide Witcher-peleistä...


Mukavaa, että kelpasi. Jos Sapkowski kiinnostaa laajemminkin, niin kerronpa, että Pelit-lehden juttu oli vain pieni maistiainen tulevasta. Suunnilleen viikon päästä ilmestyvässä Tähtivaeltajassa tulee olemaan reilusti pidempi versio samaisesta haastattelusta. Haastattelua täydentää lisäksi 12-sivuinen Sapkowski-artikkeli ja omana tarinanaan toimiva suomennosnäyte tuoreesta Sezon burz -romaanista, joka ilmestyi puolaksi viime syksynä. Ei kannata huolestua, sillä lehdessä ilmestyvä tarina ei sisällä spoilereita sarjan aiempien kirjojen tapahtumiin. Sezon burz kun sijoittuu kokonaan aikaan ennen alkuperäisiä Noituri-romaaneja.

Aika tuhti lukupaketti siis tulossa. (Vähän häpeällistä näin mainostaa omaa tekstiään, mutta kukapa muukaan sitä kissan häntää nostelisi.)
Tykännyt: Hiistu

28.05.2014 11:36 #15 :: Berengar
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Tulikaste on jo myynnissä ainakin Suomalaisessa Kirjakaupassa. Saa varmaan taas odotella 10-11 kuukautta, ennen kuin Pääskystornin suomennos tulee ulos.

 • Nylkky hahmo
 • Nylkky
  Linnanherra
  Tasolla 45
  14.29

28.05.2014 13:00 #16 :: Nylkky
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Tätä on odottanut kauan :D nyt vaan kirjakauppaan ja syventymään tuohon synkkään upeaan maailmaan :D

28.05.2014 15:46 #17 :: KiLLPaTRiCK
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Ja heti ekalla sivulla virhe. Lukee noituri 4, kun pitäisi olla 5...

 • Iivari hahmo
 • Iivari
  Arkkivelho
  Tasolla 48
  7.57

17.07.2014 22:23 #18 :: Iivari
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Luin Tulikasteen viime kuussa, ja pidin siitä valtavasti. Laajempaa analyysia myöhemmin paremmalta päätteeltä kuin tämä Hetan Majatalon asiakasläppäri, mutta nyt huomasin Ansan hankkineen saman kirjan englanninkielisen käännöksen. Siitä tuli mieleeni taas kysymys, jota olen miettinyt aika ajoin aiemminkin: miksi ihmeessä lukea Noituria englanniksi? En oikein ole koskaan tajunnut - tietysti jos aikoinaan aloitti sarjan englanniksi ennen ensimmäistä suomennosta, se voisi olla peruste. Mutta kun englanniksi on kaiken lisäksi tarjolla yksi kirja vähemmän...

 • Ansa hahmo
 • Ansa
  Tähtipilotti
  Tasolla 43
  66.09

18.07.2014 17:35 #19 :: Ansa
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
No, luen kirjat englanniksi, koska aloitin niiden lukemisen englanniksi ja tuntuu oudolta vaihtaa suomenkielisiin sen takia. Ei minua niinkään haittaa se, että englanninkielisiä on yksi kirja vähemmän. Olen pohtinut, että lukisin juuri sen yhden kirjan suomeksi, mutta jotenkin myös vältellyt sitä...

Kyllä siinä meni koko yö (jotain kuutisen tuntia) Baptism of Fire -kirjan lukemiseen. Osaltaan ihan mielenkiintoinen jatkumo edelliseen kirjaan, toisaalta taas edellinen osa oli parempi. Kuitenkin pidin siitä ja muutenkin tästä kirjasarjasta ylipäätään, että jaksan odottaa seuraava osaa niin kauan kuin on tarvis.

20.07.2014 13:00 #20 :: KiLLPaTRiCK
Andrzej Sapkowski (mm. Noituri-sarja)
Vähän kyllä näissä uusissa kirjoissa sapettaa jatkuva juoni. Mukavampaa olisi lukea koko sarja putkeen tai jokainen olisi oma tarinansa aikajanalla. Pari ekaa lukua meni muistellessa kuka kukin olikaan. Noitaa, ritaria, tiedustelupäälikköä, haltiaa, ryöväriä ja muita jamppoja kun oli ilmaantunut viime kirjassa kuin olisi Martin alkanut kirjoittaa Noitureita. Minulla kävi tuuri Ajan Pyörän kanssa. Nyt menee taas vuosi seuraavaan ja kaksi lopetukseen.
Ilmeisesti uusin kahdeksas sijoittuu ajallisesti ennen tätä kirjasarjaa? Erinomainen kirja kuitenkin taas kerran.
Muokannut 20.07.2014 13:01 KiLLPaTRiCK

Valvojat: RinjaEmelie