Kauneimmat nimet

 • Lenora hahmo Kirjoittaja
 • Lenora
  Hirviö
  Tasolla 24
  37.14

03.09.2014 20:53 #1 :: Lenora
Kauneimmat nimet
Tässä luettuani taas muutaman kirjan joissa hahmot on nimetty hyvinkin mielikuvituksekkaasti jäin muistelemaan kaikkia niitä tarinoiden sankareita joita kirjoittajat ovat siunanneet ihanilla kutsumanimillä. Millaiset nimikaunokaiset ja komeudet ovat jääneet mieleenne kirjallisuuden parista?
Ja kun nykyään erikoiset nimet ovat kovin trendikkäitä niin löytyykö joukosta sellaisia jotka olisivat nimenneet lapsensa jonkin fiktiivisen hahmon mukaan? Ja voisitteko kuvitella ottavanne scifiä/fantasiaa ym. mukaan esimerkiksi hääjuhlaan?

03.09.2014 23:47 #2 :: Sarantha
Kauneimmat nimet
Otsikko herätti minussa mielikuvan yleisestä nimikeskustelusta, mutta itse viestissä olikin sitten tarkennettu nimenomaan kirjallisuudesta juurensa juontaviin nimiin. Hmm. Yhtä kaikki mielenkiintoinen aihe. Ei varmaan silti ole aloittajan mielestä paha juttu vaikka tässä käytäisiin yleisempääkin nimikeskustelua mikäli se keskustelijoita inspiroi? Itse asiassa harkitsin jo moden oikeuksin käyväni muokkaamassa aloitusviestin aiheenasettelua, mutta päätin sitten kuitenkin että jätän aloittajalle oikeuden rajata aiheen kuten tahtoo.

No, asiaan. Minähän olen aina ollut kiinnostunut nimistä, seuraan nimitrendien kehittymistä ja keräilen lehtien kirkollisista ilmoituksista mielenkiintoisia kastettujen lasten nimiä. Ja toki kirjallisuudestakin tulee "poimittua" potentiaalisia nimiehdotuksia vaikkapa mahdolliselle tulevalle jälkeläiselle.

Teini-ikäisenä ja pitkään sen jälkeenkin olin sitä mieltä, että jos joskus saan pojan, hänen nimekseen tulee Samvais. Nykyään ei ehkä kuitenkaan pokka ihan riittäisi. Eläimiäni olen nimennyt pitkän liudan kirjojen henkilöiden mukaan. Minulla on ollut ainakin Armand -rotta (Anne Ricen vampyyrikirjat), Frodo -koira (ei kaivanne selityksiä), Fitz -rotta (Robin Hobbin kirjat), Korppu -koira (Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli), Voldemort -kissa (Harry Potterit), Nokkonen -hamsteri (Robin Hobb) ja sitä rataa.

Nimestä ei kuitenkaan mielessäni tee yhtään parempaa se, vaikka se kuinka kuuluisi lempihahmolleni, vaan nimen on itsessään kuulostettava mielestäni kauniilta. Joitakin hyviä nimiä olen bongannut kirjallisuudesta, vaikka niihin liittyvillä hahmoilla ei itselleni erityistä merkitystä olisikaan.

Mahdollisille lapsilleni en itse asiassa haluaisi mitenkään kovin selkeästi "jonkun mukaan" annettuja nimiä (poislukien suvusta poimitut kauniit perinnenimet toisina tai kolmansina etuniminä), vaan minusta olisi parempi, että nimeen ei liittyisi kovin voimakkaita aiempia assosiaatioita. Jotkut entisten lemmikkieni nimet ovat tästä syystä poissuljettuja (esim. Mimosa, Alma ja Iiris, joista kaikista tykkään niminä tosi paljon).

Lasten nimissä suosisin tällä hetkellä aika lailla konstailemattomia, hienostelemattomia ja suomen kieleen sopivia nimiä, usein niitä perinteisiä. Aika moni nimi on kuitenkin menettänyt makuaan yleistyttyään liikaa, esimerkiksi nimistä Elias, Onni ja Siiri nykyinen ensimielikuvani on lähinnä "blaah, taasko tuo sama", vaikka ne kaikki vanhoja suosikkejani ja sinänsä kauniita nimiä ovatkin. Tytönnimissä tämänhetkisiä suosikkejani ovat ainakin Lyydia, Aina, Verna, Inkeri ja Viena, poikien nimissä taas Akseli, Ilmari, Oiva ja pienellä varauksella Luukas.

04.09.2014 09:09 #3 :: Knox Gargol
Kauneimmat nimet
Kirjallisuuden tuomiin nimiin luetaan myös mytologia, right? Rakastan kelttiläisen mytologian nimistöä. Tiadres ja Ceridwen ovat kauniita naisen nimiä ja Taliesin (tai Emrys Myrddin) sekä Llew miesten nimiä. Nämä nimet tulevat lähinnä walesiläisestä mytologiasta.

04.09.2014 11:43 #4 :: Wanderer
Kauneimmat nimet
Yksi ikisuosikkini on Galadriel. Nimi tuli heti mieleeni kun luin tätä ketjua. Siitä on vuosia (10?) kun luin ensimmäisen kerran THS:n ja siitä lähtien tuo nimi on ollut mielestäni yksi kauneimmista.

Sitten on paljon ihania, kekseliäitä tai jostain muusta syystä mieleen jääneitä nimiä, jotenkin vaikuttavia nimiä.
Esimerkiksi Anni Nupposen Nainen ja kuningas kirjasta Areth ja
Siiri Enorannan Nokkosvallankumouksessa nimet Vayu ja Krito. Vayu on nimenä hyvin kekseliäs, mutta silti yksinkertainen.

En ole ikinään tarkastanut asiaa, mutta olen monesti miettinyt, että onko suomessa yhtään Merriä, se kuulostaa valmiiksi jo niin suomalaiselta nimeltä. Samoin Nälkäpelistä Peeta.

 • Lenora hahmo Kirjoittaja
 • Lenora
  Hirviö
  Tasolla 24
  37.14

04.09.2014 19:53 #5 :: Lenora
Kauneimmat nimet
Suomessa iso osa nimistä liittyy jollakin tavoin mytologiaan mutta mielestäni esimerkiksi Tapio on niin arkipäiväistynyt että siitä on enää vaikea löytää kaikuja metsän jumalhahmoon. Tellervostakaan ei monelle taida tulla mieleen hienoissa hepenissään liehuva metsän emonen vaan ennemminkin tavallinen täti-ihminen. Loppujen lopuksi maassamme lienee käytössä suhteellisen suppea määrä nimiä ja niistäkin monet pohjautuvat (jolleivat mytologiaan tai Kalevalaan) jollakin tavoin kristillisiin pyhimyksiin. Itse pidin kovasti nuorempana nimestä Julius ja veljeni Joonatan-kirjan vuoksi Joonatanista :smile:Kirjallisuus on mielestäni nykyaikana ihan yhtä hyvä lähtökohta nimelle kuin raamattukin jos sattuu olemaan kaltaiseni uskonnoista eksynyt olento. Naisen nimenä Kanerva lienee paljon oikeasti käytössäkin, mutta törmäsin siihen ensimmäistä kertaa kirjallisuudessa ja ihastuin suuresti.

 • Nunia hahmo

 • käyttäjä
  Tasolla 1
04.09.2014 21:46 #6 :: Nunia
Kauneimmat nimet
Rakastan nimiä!

Yllättäen nyt ei kuitenkaan tule kirjallisuudesta mitään hyviä nimiä mieleen, vaikka niitä kuitenkin on ollut. Pikaisten kaivelujen jälkeen kolahteneita ovat ainakin jo mainittu Peeta poikien nimistä, tyttöjen nimistä Lyra, Universumin Tomusta.

Nimimakuni on tällä hetkellä myllerryksessä. Olen alkanut karsastaa pitkiä ja raskaita nimiä, myös nimilitanniat tuntuvat puuduttavilta. Nimellä pitää olla merkitys, vaikka sitten nimen antajille itselleen, mutta sillä pitää olla enemmän tarinaa kuin "kuulin sen kaupassa", "se on kiva", "valittiin kompromissina".

Poikani on nimeltään Leo. Se on monella tavalla upea nimi ja sillä on paljon merkityksiä lapseen liittyen. Valitettavasti tässä on nurjakin puoli: pojan harrastusryhmässä on kolme Leoa! Siinä sitten miettivät, miten erottavat pojat toisistaan... Eli siis muutkin ovat huomanneet, että se on hyvä nimi :roll:

Tyttärelläni on harvinaisempi nimi, mutta kyllä vain tarharyhmässä on kaima! Jos maailma romahtaa ja jotain käsittämätöntä tapahtuu ja taivaasta putoaa syliin vielä yksi vauva, vannon, että sen nimi on sitten sellainen, että mummot pyörtyvät ristiäisissä. En jaksa enää sitä, että minulta kysytään, onko lapsellani lempinimeä, kun täällä on nuo kolme muutakin. Onhan se Löllerö, Leopold (Hirmuinen), Leonardo (Leonialainen), da Vinci, Jätkä, Ljofka, Leksa ja muutama muu, mutta poika itse on ilmoittanut, että äiti voisi olla keksimättä lisää lempinimiä.

Lisään vielä, että vastaantulleista nimistä kauneimpia ovat ehkä Havu (pojalla), Kai (Lumikuningattaresta, yksi lempisaduistani), tytöillä Leona (miten niin?) ja Lumi (pellavapäisellä sinisilmäisellä hajamielisellä tytöllä, ikinä ei ole niin hyvin nimi istunut kellekään).
Muokannut 04.09.2014 21:51 Nunia Syy: lisäys

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  45.62

05.09.2014 00:19 #7 :: StaCa
Kauneimmat nimet

Lenora kirjoitti: Ja kun nykyään erikoiset nimet ovat kovin trendikkäitä niin löytyykö joukosta sellaisia jotka olisivat nimenneet lapsensa jonkin fiktiivisen hahmon mukaan?


En varsinaisesti, mutta lopulta lapsellemme annettiin nimi, joka oli kässärissä yhdellä keskeisellä sivuhenkilöllä. Piti vaihtaa nimi kässäriin, olisi ollut outoa nähdä se kirjan sivuilla. Aluksi oli kummaa ajatella vauvaa sillä nimellä, nyt tuntuisi väärältä fiktiohenkilölle.

 • Lupus hahmo
 • Lupus
  Lentäjä
  Tasolla 34
  75.88

05.09.2014 12:48 #8 :: Lupus
Kauneimmat nimet

Wanderer kirjoitti: En ole ikinään tarkastanut asiaa, mutta olen monesti miettinyt, että onko suomessa yhtään Merriä, se kuulostaa valmiiksi jo niin suomalaiselta nimeltä. Samoin Nälkäpelistä Peeta.

Kaikille tällaisista kiinnostuneilla hyvä apu on Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu , jonka mukaan esimerkiksi Merriä on annettu nimeksi Suomessa sekä miehille että naisille.

Olen kyllä jossain määrin kiinnostunut nimistä ja minusta on mielenkiintoista, miten nimistöt kirjoissa toimivat osana kuvitteellisia ympäristöjä. Olen kuitenkin sillä tavalla kaikkiruokainen, että aika harvoin nimet herättävät minussa vahvoja tunteita ainakaan vastaan, eikä minulla ole myöskään eritysiiä suosikkeja.

 • Lenora hahmo Kirjoittaja
 • Lenora
  Hirviö
  Tasolla 24
  37.14

25.09.2014 22:55 #9 :: Lenora
Kauneimmat nimet
Tuli vastaan tällainen sivu jossa on ystävällisesti lajiteltu nimiä teemoittain radulfr.net/textus/nimet.php

Valvojat: IivariSarantha