Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Auton hankinta

 • Iivari hahmo Kirjoittaja
 • Iivari
  Arkkivelho
  Taso: 47
 • Viestejä: 976
14.07.2018 14:29 #1 : Iivari
Auton hankinta kirjoittanut Iivari
Minä olen keskiluokkaistumassa hyvää vauhtia - kulttuurillisesti olen toki ollut yläluokkaa aina ;-) mutta nyt kun on vakityö niin toive taloudellisesta keskiluokkaisuudesta ainakin alempaan keskiluokkaan vuoden kuluessa on jo realistisempi.

Siksi ja toki myös Utsjoelle muuttamisen takia pitää alkaa miettiä auton hankintaa. Hätäavuksi olen hankkimassa kaverilta 950 euron auton vuodeksi tai kahdeksi. Mutta joskus ehkä, ainakin elämänkumppanillan, on edessä myös oikean, ei-romu-, -auton hankkiminen. Se on nykyään käsittääkseni aika monimuotoinen järjestelmä, joten hyvät vinkit olisivat tarpeen.

"Kenellä on rohkeutta
pystyttää muistomerkikseen
lumilinna."
Pekka Kejonen

14.07.2018 14:39 #2 : LordStenhammar
Vastaus käyttäjältä LordStenhammar aiheessa Auton hankinta
En nyt osaa mitään autoa sen kummemmin suositella. Samanlaisiahan ne taitaa olla melkein kaikki nykyään, luulisin. Seitkytluvun Ford Taunuksen kun jostain saisi. Tai Volvo Amazonin. Kaverilla on joku Skoda, ja se on kait aika hyvä merkki tätänykyä.

Olen jo kymmenen vuotta kulkenut kiltisti julkisilla. Niillä pääsee melkein kaikkialle täältäkin. Tietenkin siellä pohjoisessa varmaan ihan eri juttu.

Autoiluvuosista kaipaan vaan sitä tunnetta, kun ajeltiin pitkin Päijät- ja Kanta-Hämeen metsäteitä yönseutuina, ja oli pelkkä moottorin ääni ja musiikki stereoissa. Those were the days.

EAT, WORK, SHIT, SLEEP.

16.07.2018 18:39 #3 : Echramath
Vastaus käyttäjältä Echramath aiheessa Auton hankinta
Kuuluu semmoista, että jos ei pätkääkään kiinnosta koko aihe, niin Toyotan ostaminen ei ole ihan tyhmä idea. Tietysti se tuhannen euron (se on aika iso raha) auto voi osoittautua jonkinsortin ikiliikkujaksi, jota ei vaan saa ajamalla tapettua. Lapissa ei vieläkään suolata teitä, niinkö se oli?

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....

16.07.2018 20:07 #4 : LordStenhammar
Vastaus käyttäjältä LordStenhammar aiheessa Auton hankinta
Tulkoon lunta tupaan, mutta Mersun kone kestää hyvin pidettynä sen miljoona (tai jotain) kilometriä. Faijalla vieläkin semmoinen.

EAT, WORK, SHIT, SLEEP.

16.07.2018 21:06 #5 : FreakyMike
Vastaus käyttäjältä FreakyMike aiheessa Auton hankinta
Toyota vaikuttaa olevan hyvin usein ykkösenä luotetuimpien merkkien listoilla. Volkswagen, Nissan ja Mercedes yleensä heti sen jälkeen, mutta järjestys vaihtelee eri vuosina.

Olen ajatellut asian niin, että kannattaa suosia aina jotakin mahdollisimman yleistä automerkkiä, koska niihin löytyy muita helpommin myös varaosia ja korjauspalveluita jne. Uutena suosittu automerkki tai malli säilyttää arvonsa pitempään myös käytettynäkin.

17.07.2018 00:03 #6 : Echramath
Vastaus käyttäjältä Echramath aiheessa Auton hankinta

LordStenhammar kirjoitti: Tulkoon lunta tupaan, mutta Mersun kone kestää hyvin pidettynä sen miljoona (tai jotain) kilometriä. Faijalla vieläkin semmoinen.


Onko se mahdollisesti tämän näköinen?W123:n minäkin ajattelin isona ostaa (tosin luultavasti kaksiovisena ja bensakoneella), mutta mitä tulee nykyautoihin: sellainen perstuntuma keskusteluista on tullut, ettei Mercedes ole nykyisin kummallisempi (ts. parempi) merkki kuin muutkaan, varsinkaan hintaan nähden.

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....

17.07.2018 05:19 #7 : LordStenhammar
Vastaus käyttäjältä LordStenhammar aiheessa Auton hankinta
Juu, aika lähelle ainakin. Samaa ikäluokkaa. Tuollaista kestää vielä itse hiukan rempatakin. Nykyautot hiukan monimutkaisempia.

EAT, WORK, SHIT, SLEEP.

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Taso: 60
 • Viestejä: 3085
28.07.2018 23:27 #8 : Hiistu
Vastaus käyttäjältä Hiistu aiheessa Auton hankinta
Kolmannen käden tietona olen kuullut, että Lapissa kannattaa olla ainakin sen verran tilava auto, että kyydissä mahtuu kuljettamaan pilkkihaalaria (tai vastaavaa lämpövaatetusta) sekä nuotiopuita. Niin että jos auto talvella hyytyy jonnekin, josta ei heti saa kyytiä pois, kykenee pitämään itseään lämpimänä.

29.07.2018 21:55 #9 : Echramath
Vastaus käyttäjältä Echramath aiheessa Auton hankinta

Hiistu kirjoitti: Kolmannen käden tietona olen kuullut, että Lapissa kannattaa olla ainakin sen verran tilava auto, että kyydissä mahtuu kuljettamaan pilkkihaalaria (tai vastaavaa lämpövaatetusta) sekä nuotiopuita. Niin että jos auto talvella hyytyy jonnekin, josta ei heti saa kyytiä pois, kykenee pitämään itseään lämpimänä.


Rikkoutuneeseen autoon kannattaa toki varautua, mutta onkohan nuotio paras vaihtoehto? Sehän falskaa lämmön joka suuntaan, parempi olisi varmaan jokin moottoria tarvitsematon lämmitin, jota voi käyttää auton sisällä, ja autohan on nyt aika hyvin lämpöeristetty tila.

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Taso: 60
 • Viestejä: 3085
30.07.2018 19:12 - 30.07.2018 19:18 #10 : Hiistu
Vastaus käyttäjältä Hiistu aiheessa Auton hankinta

Echramath kirjoitti: Rikkoutuneeseen autoon kannattaa toki varautua, mutta onkohan nuotio paras vaihtoehto? Sehän falskaa lämmön joka suuntaan, parempi olisi varmaan jokin moottoria tarvitsematon lämmitin, jota voi käyttää auton sisällä, ja autohan on nyt aika hyvin lämpöeristetty tila.


Tuommoisen moottoria(/akkuvirtaa) tarvitsemattoman lämmittimen olisin hyvin kiinnostunut hankkimaan. Kunhan se ei ole radioaktiivinen. :wink:

Auton lämpöeristävyydestä olisin näin äkkiseltään eri mieltä. Oman kokemukseni mukaan sammuksissa oleva auto jäähtyy melko nopeasti, saattaa toki autoissa olla eroa. Koetin etsiä jotain tietoa asiasta, esim. hienoa lämpökameravideota, mutta en löytänyt / osannut hakea oikeilla sanoilla. Lehdessä muistutetaan, että koiria ei saisi pakkasella jättää autoon. Perusteluina, että auto jäähtyy nopeasti, auton sisäilma voi olla kosteaa ja kostea kylmä ilma jäätävää ja että auton sisällä ei mahdu kunnolla liikkumaan eli siten ylläpitämään ruumiinlämpöä. Jossain muualla oli maininta lasten toppahaalareista, että autonpenkkiä/kaukaloa vasten puristuessaan sinne haalarin sisään ei mahdu ilmaa, joka muutoin toimisi eristeenä. Englanniksi löysin vain
Varoitus: Spoiler. [ Napsauta laajentaaksesi ]


Toki autossa kannattaa oleilla niin kauan kuin siellä lämpöä riittää (ainakin mikäli auto seisoo paikassa, jossa ei ole liialti vaaraa yhteentörmäyksestä muun liikenteen kanssa.) Ovea joutuu avaamaan ainakin sen verran, että vie varoituskolmiota. Ja varmaan jäähtyneessäkin autossa voi olla vähemmän kylmä kuin jossain nuotion ääressä, jos ulkona vaikka käy kylmä viima. En ole tainnut koskaan oleilla talvisen nuotion ääressä, en tiedä. Jos vaikka uhkaa kädet/jalat/naama paleltua, kaipa siitä apua. Joku esi-isäni saattaisi tietää paremmin. (No esi-isäni olisi varmaan tuikannut koko auton tuleen, varmuuden vuoksi. :grin: )

Mutta siis joo... Kunhan jollain tapaa varautuu auton rikkoutumiseen, oli auto mikä hyvänsä. :smirk:
Viimeksi muokattu: 30.07.2018 19:18 Hiistu.

 • Dyn hahmo
 • Dyn
  Arkkivelho
  Taso: 66
 • Viestejä: 4083
31.07.2018 00:00 #11 : Dyn
Vastaus käyttäjältä Dyn aiheessa Auton hankinta
Kyllähän nyt autot ovat sen verran vakava aihe, kuten ketjuun aloittaneen arvon ylläpitäjäaviomiehenikin pitäisi tietää, joten siirsin tämän Tavernaan. :grin:

Tosiaan, jos mulla on auton hankinta edessä Suomessa, harkitsen vakavasti yksityis-leasingia. Olen pahasti keskiluokkaistuvaan päätyvä yksilö (ollut kai aina, voiko laskea aikuistumiseksi?) että 950 euron räppänä puolen vuoden leimalla Ei Ikään Kuin Ole Se Optio. Noh, Iivari saa ajella millä lystää.

Jos olen oikein nyt asioita käsittänyt, niin yksityis-leasingin etuina pitäisi olla jotakuinkin aina uusi auto (jei), parhaimmissa palveluissa tiepäivystys (ei tarvitse soittaa isille Rovaniemeltä asti), huollot ja muuten juoksevat kulut poislukien tietysti bensat ja ehkä vakuutukset. Välimuotona tietysti on tarjolla sellainen leasing, joka on käytännössä vain osamaksusopimus, mutta ajattelin tosiaan ostaa palvelun ja saada palvelua. Joku nätti kiva crossoveri sieltä olisi tulossa.

Mehän ei Iivarin kanssa autoja olla moneen vuoteen edes hankittu, koska kuka sellaisella mitään Helsingissä tekee. Käpylän aikana laskettiin, että jos muutaman kerran vuodessa vuokraa auton ja muuten ajelee julkisilla, ei ole mitään järkeä ostaa omaa. No, Utsjoki ja mun mahdolliset tulevat työpaikat taas sitten on niin kaukana Helsingin tehokkaista julkisista kuin noin Suomessa voi päästä. Eli juu, elämäntilanteen muutokset vaativat joustoa periaatteisiin. Mähän kyllä periaatteessa siis ajan ihan mielelläni, vaikka ekologisista syistä suosisinkin julkista jos vaan voisin.

Eikä mulla siis vielä edes ole töitä Suomesta, olen yhä Irlannissa. Ja täällä en autoa tarvi, vaikka "väärin" päin ajaminen ei olekaan kovin ongelmallista.

Jos meillä on joskus rahaa ja asutaan jossain luoksepääsemättömässä paikassa, pihalla nököttää pieni vihreä sähköauto ja iso mustanharmaa nelivetomaasturi. Arvatkaa vaan, kumpi on kumman.

This is hard, but that's how I wanted it.

 • Rasimus hahmo
 • Rasimus
  Aavevelho
  Taso: 41
 • Viestejä: 851
31.07.2018 23:34 #12 : Rasimus
Vastaus käyttäjältä Rasimus aiheessa Auton hankinta

Hiistu kirjoitti: Oman kokemukseni mukaan sammuksissa oleva auto jäähtyy melko nopeasti, saattaa toki autoissa olla eroa.


Kasa metallia ja yksinkertaiset ikkunalasit. En jaksa uskoa, että pitää lämpöä kovin hyvin kovin pitkää paukkupakkasilla ilman jatkuvaa lämmitystä. Tuulensuoja on se tärkein ominaisuus, sillä nukkuminen parin kymmenen asteen pakkasessa ei pitäisi tuntua missään jos vain vaatetus / makuupussi on kohdillaan eikä viima pääse iholle.

Hiistu kirjoitti: pilkkihaalaria (tai vastaavaa lämpövaatetusta) sekä nuotiopuita


Ja ruokaa. Ehdottomasti ruokaa jos suunnittelee jämähtää vähän pidemmäksi aikaa tien varteen. Nälkäisenä on vaikea pysyä lämpimänä.

It's a beautiful day to get rid of some radioactive waste

01.08.2018 10:22 #13 : Echramath
Vastaus käyttäjältä Echramath aiheessa Auton hankinta
Ajatus katkesi, auto siis tarjoaa kohtuullisen hyvää suojaa lämpimän ilman vaihtumiseen kylmää vastaan, mikä nyt on iso tekijä tyynelläkin säällä.

Hiistu kirjoitti: Tuommoisen moottoria(/akkuvirtaa) tarvitsemattoman lämmittimen olisin hyvin kiinnostunut hankkimaan. Kunhan se ei ole radioaktiivinen. :wink:


Erilaiset polttimet tulevat mieleen, niistä tosin voi tulla häkää ja hiilidioksidia, toki noissahan voisi olla käänteinen itsemurha -menettely, eli laitos tunkee pakokaasut letkuilla pihalle ikkunanraosta (en tiedä tosin voiko nykyajan nintendoautoissa luottaa että ikkunat aukeavat aina). Jotkut kemialliset reaktiot kai tuottavat lämpöä tuottamatta hiilidioksidia?

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....

 • Sarantha hahmo
 • Sarantha
  Liejuvelho
  Taso: 26
 • Viestejä: 87
14.08.2018 22:47 #14 : Sarantha
Vastaus käyttäjältä Sarantha aiheessa Auton hankinta
Auto on kyllä aika varma keskiluokkaistumisen merkki :grin:

Itse tuskailin juuri reilu vuosi sitten, minkä verran autonvaihtoon kannattaa sijoittaa. Edellinen autoni oli 2011 ostettu Toyota Avensis, josta maksoin ostaessa kuutisen tonnia, ja se oli silloin vajaat kymmenen vuotta vanha. Tuonkin lainan maksaminen kaikkien muiden menojen ohella kiristeli niiden noin viiden vuoden aikana moneen otteeseen hermoja, ja siksi mietin että olisin seuraavaksi ostanut vain jonkun 1000-2000 euron auton, ja miettinyt sitten ajan kanssa haluanko vielä vaihtaa kalliimpaan. Käytettyjä autoja netistä vertaillessani päädyin kuitenkin siihen, että noin viidellä tonnilla saa jo valinnanvaraa paljon enemmän, sekä vähemmän kilometrejä ja enemmän mukavuuksia. Ei minulla sitä tonnia tai kahtakaan olisi valmiina ollut, joten joku laina olisi joka tapauksessa otettua. Avensishan oli siinä vaiheessa niin loppuun ajettu, että taisin saada siitä vaihdossa 250 euroa...

Suosikkimerkkejäni ovat jo vuosia olleet Toyotan, Volkkarin ja Skodan farkkumallit. Ne ovat minun mielikuvissani sellaisia suht luotettavia perusautoja, eivät hirveän kalliita mutta eivät ihan markkinoiden halvimpiakaan muovikilkuttimia. Näitä katselin nytkin, mutta ostin sitten kuitenkin ihan extempore ja miettimättä 2008 vuosimallin Ford Focuksen. Ihan vaan koska se oli kiva ajaa ja hyvännäköinen, ollut samalla omistajalla ja huoltohistoria oli täydellinen.

Laskeskelin, että vajaat 200 000 ajettu dieselmoottorinen auto kestää vielä kilometrejä monet vuodet. Ja no joooo, kyllähän se varmaan kestää, mutta on tästä kyllä kuluvia osiakin saanut olla ihan kiitettävästi uusimassa tämän vuoden aikana, kyllä tuo kilometrilukema on jo sellainen, että tässä kohtaa aika monesta autosta alkaa jo kalliimpiakin osia hajoilemaan. Olen kyllä kuitenkin tykännyt tästä autosta noin niinkuin autona tosi paljon, vaikka remonttien suhteen olisi voinut aavistuksen parempikin tuuri käydä.

Tuntuu, että on ihan sama minkä hintaisen auton ostaa, rahaa sen pitoon kuluu aina ihan sairaasti. Jos ostaa uudemman, ostohinta on kalliimpi, vanhempaa taas saa olla sitten enemmän korjaamassa. Leasinghommat eivät varmaan ole yhtään hullumpia, jos haluaa minimoida auton kanssa eteentulevat yllätykset.

"Tämä on viimeinen elämäsi, se ymmärrä,
suitsi mielesi pirut."

Valvojat: IivariSarantha
Paikalla 19 vierailijaa
Uusin jäsen: sulavsalim
Jäseniä yhteensä: 9559