-
- Äänikirjat
- Lukusali / Pisania | Eilen 15:01
-
- George R.R. Martin - Tulen ja jään laulu: Kirjauutisia
- Lukusali / Jussi | 06.12.2023 19:13
-
- Arvaa mikä kirja!
- Leikkinurkka / aituriar | 06.12.2023 11:19
-
- Lukuhaaste: Popsugar 2024
- Lukupiiri / Pisania | 04.12.2023 17:16
-
- Lukuhaaste: Goodreads ATY 2024
- Lukupiiri / HourglassEyes | 04.12.2023 15:19
Guardians of the Galaxy
Kuka muu on menossa katsomaan kyseisen elokuvan. Itse suunnistan elokuviin vasta, kun ensi-ilta hälinä on ohitse. Suunnitelmissa olisi mennä torstaina elokuva katsastamaan. Ja te jotka olette jo elokuvan nähneet, mitä mieltä?

Lyhyestä virsi kaunis: Tykkäsin, jatkoa odotellessa!

Leffassa oli parasta sen nopea rytmi, oivalliset hahmot ja saumaton erikoisefektien käyttö. Ensimmäinen neljännes leffasta oli täyttä nautintoa. Ongelmat alkoivat kasaantua vasta lopussa ja nämä olivat siis juonessa, joka oli se tylsän kliseinen sankaritarina: poika saa tytön, poika voittaa pahuuden ja pelastaa ihmiskunnan, pojasta tulee sankari ja kaikki on hyvin. Se oli siis melko suuri pettymys. Kaiken kaikkiaan leffa oli kuitenkin pelkkänä leffana todella hyvä, melkein pelimäinen tunnelma.

Joka tapauksessa, traileri lupasi sekopäistä koheltamista, mutta lopulta leffassahan tuntui olevan ihan vetävä juoni ja päämäärä. Vartijapoppoota ei kasattu yhteen väkipakolla, vaan sankareiden muovautuminen ja yhteistyö kehittyivät vähitellen. Motiivejakin oli yritetty rakentaa, plussaa sille.
Tällaisessa avaruusoopperascifissä hienoa ovat myös upeat maisemat ja muu visuaalinen ilme. Jo melkein niiden takia kannattaa käydä katsomassa teatterissa isolla kankaalla.

En tiennyt leffasta yhtään mitään (muuta kuin että se on osa Marvel-Avengers-jatkumoa), en ollut katsonut edes traileria. Eli ihan tabula rasana lähdin tätä katsomaan. Elokuva oli positiivinen yllätys, todellakin. Juoni oli ihan menettelevä, aikalailla perustavaraa, mutta ei kyllä haitannut yhtään. Myös melkoisen huvittava leffa (esim. kliseille irvailtiin välillä oikein kunnolla). Plussaa myös siitä, että mukana oli vähän vähemmän tunnettuja näyttelijöitä (isoja nimiä animoitujen hahmojen takana ei lasketa). Erikoistehosteet toimivat ja leffa näytti todella hyvältä. Leikkaukset olivat onnistuneet kaikin puolin. Elokuva oli tasapainoisen oloinen ja taistelukohtausten nopeita, silmiä ärsyttäviä leikkauksia ei ollut niin paljon.
Leffassa oli muutama pakotettu Hollywood-klisee (varsinkin se romantiikkavivahde ärsytti oikein tosissaan), olisin pitänyt tästä enemmän ilman niitä. Ja miinusta myös siitä, että kaikille hahmoille oli rakennettu jokin ihmeen tragedia taustalle (no ehkä pois lukien Groot), jotka sitten lähinnä toimivat motiiveina (aika helppo tapa ratkaista tämä asia, tosin ehkä tällaiset helpot tavat sopivat action-leffoihin)...
Mutta siis varsin hyvä leffa, ja odotan jatkoa innolla.
Uusi X-Men ja Captain America oli tosi synkkiä eikä loppuvuoden scifitapaus Interstellarkaan järin humoristiselta vaikuta, joten tästä tuli ihan tarpeellista potkua syksyyn. Ainoa mikä harmittaa vähän on että menin vaihtelun vuoksi katsomaan tämän 2D:nä. Epämukavia laseja en tietenkään kaivannut sekuntiakaan, mutta 3D:tä jäin kyllä kaipaamaan etenkin avaruuslentelykohtauksissa, jotka on näinä viime vuosina jo ihan itsestäänselvästi tottunut näkemään 3D:nä, joten 2D näytti lattealta.

Tai ehkä pesukarhut vaan on niin söpöjä.


Marvelin elokuvat alkaa olla entistä lähempänä sydäntä! Pidin kyllä todella paljon tämän leffan näyttelijävalinnoista. Ei olisi voinut parempaa sakkia valita!
Huumori oli kyllä parhainta ja Groot ylisöpö. Tuhoaja oli kans aika mahtavan yksinkertainen ja suorasukainen persoona

En malta odottaa jatkoa!

max kirjoitti: Kehuissa hämmentää se että miksi mahtavat Thor 2 ja Iron Man 3 on niin monien mielestä keskinkertaisia leffoja (imdb ja metacritic arvosanatkin yli pykälän alempana), mutta tämä ei, vaikka kaikissa oli ihan samanlaista lapsellista hönöilyhuumoria.
Minusta GotG:n huumori oli eri tyylistä kuin missään aiemmassa Marvelin filmissä, jotenkin absurdimpaa. Yllätyin tästä elokuvaa katsoessani. Jatko-osa tulee muuten ensi-iltaan toukokuussa 2017.
Se huvitti, että Tähtivaeltajan arvostelussa ilmiöksi noussut Guardians of the Galaxy sai vain kolme tähteä, kun selvästi heikommalle X-Men: Days of Future Pastille annettiin neljä. No olen todella harvoin samaa mieltä lehden kriitikoiden kanssa.
Uusimmassa Marvelin uutiskirjeessä Guardians of the Galaxy 2:sen ensi-iltaa oli vähän aikaistettu eli toukokuussa 2017. Sitä ennen vielä Ant-Man ja Avengers 2!!! Ja 2016 Captain America 3 ja Doctor Strange. 2017 tulee myös Black Panther (blahh) ja Thor 3 (blahh myös, koska se kumminkin on taas vakavaa patsastelua kuten sarjiskin eikä kakkosen kaltaista mahtavuutta). 2018 tulee Avengers 3 part 1, Captain Marvel ja Inhumans. Ja 2019 kaikki huipentuu Avengers 3 part 2:seen.
Mutta kyllähän sieltä sitten alun jälkeen alkoi tulemaan tuttuakin tavaraa. Kree imperiumi, Drax Tuhoaja (ilmeisesti ennen Galaktuksen apulaiseksi joutumistaan???), Star-Lord ja tietysti pikkuroolissa ollut Thanos, joka vilahti jo edellisen Marvel leffan lopussa.
Tykkäsin leffasta vaikka ei aivan kirkkaimpaan Marvel-leffojen kärkikastiin noussutkaan. Näyttelijäkasti oli mainiosti valittu. Jopa Groot joka alussa näytti melko turhalta, osoittautui mielenkiintoiseksi tapaukseksi. Elokuva oli vauhdikas eikä juonessakaan ollut pahempia aukkoja. (8/10)
Jussi kirjoitti: ....................
Se huvitti, että Tähtivaeltajan arvostelussa ilmiöksi noussut Guardians of the Galaxy sai vain kolme tähteä, kun selvästi heikommalle X-Men: Days of Future Pastille annettiin neljä. No olen todella harvoin samaa mieltä lehden kriitikoiden kanssa.
Haah, mä tykkäsin X-Men: Days of Future Pastistä todella paljon enemmän. Tämä Guardians of the Galaxy oli jotenkin liian lapsellinen ja minulle täysin vieras sarjis. X-MENit ovat jo niin tuttuja, että se lisää joka kertaista leffanautintoa. Elokuvana Guardians oli kyllä jotenkin laimea, mutta kuitenkin piti mielenkiinnon yllä koko ajan. DVD:n naurunauha oli hauska ja lisäsi pojon verran antamiani imdb-pojo. Jätti iloisemman kuvan leffasta, vaikkakin siitä puuttui odottamani "Vin Diesel hokee yhtä lausetta mikrofooniin tuntikausia"-pätkä ;).
Minua on alkanut ärsyttämään Marvel-maailman pakkous. Eli jotenkin tuntuu, että jokainen osa antaa kokonaisuuteen jotain ja ilman kaikkia osia, olet pimennossa. Tämä osa oli tietenkin helpoin tapa hypätä kärryille, koska muita aikaisemmin nähtyjä hahmoja ei suuremmin oltu sekoitettu joukkoon.
Toisaalta sitten parhaimmat Marvel-elokuvat ovat aina jotenkin temaattisia tai niissä on jokin mainio koukku: Guardians of the Galaxy oli hyvä nimenomaan hullun hahmogallerian ja lapsellisuuden ansiosta. Takavuosien Punisher kasaritunnelmansa ansiosta. Captain America-leffoista eka oli WW2-korkkaria ja toka 70-luvun vainoharhatrilleriä. Ja niin edespäin.
Ootko katsonut X-Men: First Classin? Mielestäni siinä oli sitä hyvää Marvel henkeä paljonkin. Ei tietenkään yhtä paljon kuin Guardians of Galaxyssa... Day of Future Pastissa se toki sitten taas hukattiin heittäytymällä yhtäkkiä holokaustidraamaksi, minkä voisi suosiolla jättää muiden kuin naamiaisasuelokuvien käsiteltäväksi..Rasimus kirjoitti: Minulla taas X-menit kaikkine johdannaisineen ovat kyllä hyviä, mutta puuduttavia ja omaperättömiä..
Ootko katsonut X-Men: First Classin? Mielestäni siinä oli sitä hyvää Marvel henkeä paljonkin. Ei tietenkään yhtä paljon kuin Guardians of Galaxyssa... Day of Future Pastissa se toki sitten taas hukattiin heittäytymällä yhtäkkiä holokaustidraamaksi, minkä voisi suosiolla jättää muiden kuin naamiaisasuelokuvien käsiteltäväksi..
Menneen tulevaisuuden päivät on yksi definiittisimpiä Ryhmä-X-tarinakokonaisuuksia koskaan Feenix-sagan ohella*. Tarina siitä mitä tapahtuu jos Xavier opetuslapsineen epäonnistuu on paitsi uskomattoman hieno myös tarpeellinen: se kertoo miksi Ryhmä-X on alunperinkään olemassa.
Se muistuttaa että vaikka itse tarina olisi jostain muusta niin se todellinen taustalla kulkeva pohjavire on aina pelko hallituksen järjestäytyneistä vastatoimista mikäli mutanttien aiheuttamat ongelmat kasvavat liian suuriksi. Magneton aiheuttama uhka Yhdysvalloille on suuri, mutta onnistumista suurempi uhka on jos tämä epäonnistuisi niin näyttävästi että valtion olisi pakko reagoida.
Tärkeämpänä osana holokausti näihin kuuluu kuin oikeastaan mihinkään muuhun supersankarielokuvaan. Jopa Kapteeni Amerikassa riski on ennenkaikkea demokratian tappio ja mahdolliset puhdistukset ovat vain tästä sivuilmiö: Ryhmä-X'n juttu on että puhdistukset voivat tapahtua myös enemmistön hyväksymänä. Stan Lee ja Chris Claremont käyttivät kuitenkin alkuperäisenä allegoriana nimenomaan juutalaisten kohtaloa Saksassa (Stan Lee oli sodassa ja itse juutalainen), toisinajattelijoiden tappamista (sotilaat ampuivat Yhdysvalloissa opiskelijoita, mm. Kent State) tai mustien asemaa Yhdysvalloissa (70-luvun rotumellakat, Malcolm X'n ja Kinginn salamurhat etc.). Tuntuisi kovin kummalta jos aihetta ei olisi elokuvissa suoraan käsitelty.
Guardians of the Galaxy on hieno elokuva, hyvin hauska. Mutta elokuvana se on vailla keskussanomaa ja tätä pidetään monissa piireissä suurena puutteena.
___
*Sarjakuvia lukemattomille: telepaatti ja telekineetikko Jean Grey palaa kuolleista jumalolentona, sekoaa ja tuhoaa asutun planeetan, taistelee galaktisen sivilisaation parhaita sankareita ja sotilaita vastaan ja voittaa mutta tekee selvänä hetkenä itsemurhan. Käsiteltiin pienemmin panoksin kolmannessa leffassa.
max kirjoitti:
Ootko katsonut X-Men: First Classin? Mielestäni siinä oli sitä hyvää Marvel henkeä paljonkin.Rasimus kirjoitti: Minulla taas X-menit kaikkine johdannaisineen ovat kyllä hyviä, mutta puuduttavia ja omaperättömiä..
Juu, olen. Tosin Austin Powersien jälkeen 60-lukulaisuus jäi vähän pihaukseksi, siksi en alkanut erittelemään mitään X-men-elokuvaa johon tuo mun kommenttini ei pätisi

Täytyy muuten tarkentaa, että se että leffalla on koukku (tähän mennessä lähinnä retroilu), pelastaa paljon muuten heikosta elokuvasta. Punisher taas esimerkkinä. Toisaalta jos leffa on perussupersankarimättöä (X-menit ja Spider-Manit) niin sitten vaaditaan jo muilta osa-alueilta huomattavasti enemmän. Erottuakseen vastaavasta massasta.
ijü kirjoitti: Menneen tulevaisuuden päivät on yksi definiittisimpiä Ryhmä-X-tarinakokonaisuuksia koskaan Feenix-sagan ohella*.
Jep. Itselle jäänyt kahdeksankytäluvulta mieleen lähinnä nuo molemmat tarinakokonaisuudet, Wolverinen japanierikoisnumero, ja Hämähäkkimiehen Cthulhu-henkinen seikkailu toisessa ulottuvuudessa (hirviönä joku Ukkostorakka, Tordenkakerlakk tjsp.).
Valitettavasti holokaustitarinasta jäi numeroita pois, joten tarina jäi mulle hyvin sekavaksi. Muistaakseni maraudereiksi kutsuttu mutantinmetsästäjäpoppoo liittyi tuohon tarinakaareen kanssa? Vai olenko ihan hakoteillä?
Elokuva oli toteutettu hyvin, joten tämä perus pelasta maailma/galaxi pahiksilta juoni oli silti mielenkiintoinen katsottava.
Hahmot olivat ulkonäöltää uniikkeja, mikä on plussaa.
Lempi hahmoni oli Rocket, tämä oli hupaisa ja sisukas veijari, jonka huonoille vitseille tuli hörötettyä.

Kokonaisuudessa elokuva oli loistokas tuotos!

4,5/5