Ursula K. Le Guin on kuollut

  • Iivari hahmo
Iivari
Arkkivelho
Taso: 47
  • Viestejä: 922
Iivari loi aiheen: Ursula K. Le Guin on kuollut
24.01.2018 10:19 #1

Spekulatiivisen fiktion suurmestari Ursula K. Le Guin on kuollut maanantaina 22. päivä tammikuuta 88-vuotiaana. Le Guin kuoli kotonaan, ja hänen kuolemansa julkisuuteen ilmoitti hänen poikansa. Le Guinin vaikutusta genrekirjallisuuteen on vaikea liioitella, niin valtava se on.  Laajimmin Le Guin tunnetaan Maameren tarinat -fantasiakirjoistaan, jotka varsinkin menneinä vuosikymmeninä olivat nuorten lukijoiden suuressa suosiossa. Suurin yhteiskunnallinen vaikutus Le Guinin kirjoista on ollut hainilaissyklillä, scifisarjalla, johon kuuluvat muun muassa arvostelumenestykset Pimeyden vasen käsi ja Osattomien planeetta. Le Guinin myöhäistuotannon nuortenfantasiakirjasarja Läntisen rannan aikakirjat toi Le Guinille aivan uusia sukupolvia lukijoita ja faneja.

 


"Kenellä on rohkeutta
pystyttää muistomerkikseen
lumilinna."
Pekka Kejonen

  • Rasimus hahmo
Rasimus
Käärmevelho
Taso: 39
  • Viestejä: 718
Rasimus vastasi aiheeseen: Ursula K. Le Guin on kuollut
25.01.2018 08:54 #2

Täytyy sanoa tylysti, että "nyt vasta"? Kunnioitettavaan ikään kirjailija pääsi, enkä muista kuulleeni että pollakaan olisi iän myötä hänellä heikentynyt. Toivottavasti pystyn itse samaan.

Hieno kirjailija, jonka Maameri-tarinat osaltaan vaikuttivat (tohtori Sykerön rinnalla) käsitykseeni siitä mitä fantasian pitää olla, ja että fantasia voi olla ihan oikeasti fiksua ja ajatuksia herättävää. Sormusten herrat ja muut tolkienit ovat toki mahtavaa tavaraa, mutta tekivät Le Guiniin verrattuna pahaa jälkeä genrelle kliseisten jäljittelijöiden muodossa.

Fiksu nainen taas jaksoi jo varhain painaa feminismin ja naisten oikeuksien puolesta menemättä kuitenkaan telaketjujen puolelle, vaikka myönnänkin idealismin paistaneen silloin tällöin vähän liikaakin kirjoista tarinan kustannuksella.


It's a beautiful day to get rid of some radioactive waste

Viimeksi muokattu: 25.01.2018 08:56 : Rasimus.

Paikalla 2 jäsentä ja 61 vierailijaa
Noora Leinonen, Jussi
Uusin jäsen: Noora Leinonen
Jäseniä yhteensä: 7706