Ursula K. Le Guin on kuollut

  • Iivari hahmo Kirjoittaja
  • Iivari
    Arkkivelho
    Tasolla 48
    3.91

24.01.2018 10:19 #1 :: Iivari
Ursula K. Le Guin on kuollut

Spekulatiivisen fiktion suurmestari Ursula K. Le Guin on kuollut maanantaina 22. päivä tammikuuta 88-vuotiaana. Le Guin kuoli kotonaan, ja hänen kuolemansa julkisuuteen ilmoitti hänen poikansa. Le Guinin vaikutusta genrekirjallisuuteen on vaikea liioitella, niin valtava se on.  Laajimmin Le Guin tunnetaan Maameren tarinat -fantasiakirjoistaan, jotka varsinkin menneinä vuosikymmeninä olivat nuorten lukijoiden suuressa suosiossa. Suurin yhteiskunnallinen vaikutus Le Guinin kirjoista on ollut hainilaissyklillä, scifisarjalla, johon kuuluvat muun muassa arvostelumenestykset Pimeyden vasen käsi ja Osattomien planeetta. Le Guinin myöhäistuotannon nuortenfantasiakirjasarja Läntisen rannan aikakirjat toi Le Guinille aivan uusia sukupolvia lukijoita ja faneja.

 

25.01.2018 08:54 #2 :: Rasimus
Ursula K. Le Guin on kuollut
Täytyy sanoa tylysti, että "nyt vasta"? Kunnioitettavaan ikään kirjailija pääsi, enkä muista kuulleeni että pollakaan olisi iän myötä hänellä heikentynyt. Toivottavasti pystyn itse samaan.

Hieno kirjailija, jonka Maameri-tarinat osaltaan vaikuttivat (tohtori Sykerön rinnalla) käsitykseeni siitä mitä fantasian pitää olla, ja että fantasia voi olla ihan oikeasti fiksua ja ajatuksia herättävää. Sormusten herrat ja muut tolkienit ovat toki mahtavaa tavaraa, mutta tekivät Le Guiniin verrattuna pahaa jälkeä genrelle kliseisten jäljittelijöiden muodossa.

Fiksu nainen taas jaksoi jo varhain painaa feminismin ja naisten oikeuksien puolesta menemättä kuitenkaan telaketjujen puolelle, vaikka myönnänkin idealismin paistaneen silloin tällöin vähän liikaakin kirjoista tarinan kustannuksella.
Muokannut 25.01.2018 08:56 Rasimus

26.04.2018 21:49 #3 :: Vumpalouska
Ursula K. Le Guin on kuollut
Luin Maameren tarinoiden kaksi ensimmäistä osaa joskus teininä ja tykkäsinkin niistä, mutta kolmatta osaa en koskaan saanut loppuun. Pitäisiköhän joskus yrittää uudestaan...?

Pimeyden vasemman käden sain viimein luettua viime vuonna löydettyäni sen kirpputorilta. Oli oikein hyvää tekstiä ja erinomaista maailmanrakennusta.

RIP ;___;