Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Foorumiroolipelit

 • Nibs hahmo Kirjoittaja
 • Nibs
  Otus
  Taso: 3
 • Viestejä: 1
16.01.2014 16:34 - 27.06.2017 14:49 #1 : Nibs
Foorumiroolipelit kirjoittanut Nibs
Foorumiroolipelit on ideaalinen harrastus luoville ihmisille, etenkin niille jotka rakastavat kirjoittaa.
Ne ovat yleensä täysin ilmaisia ja toimivat internetissä keskustelufoorumeille rakennettuina. Niissä luodaan itselleen hahmo, ja ihanteellisimmillaan eläydytään ko. hahmon rooliin, kun sen elämästä kirjoitetaan vuorovaikutteisesti toisten pelaajien ja näiden hahmojen kanssa eri pelitapahtumissa ja rakennetaan aikajanaa. (Aikajanojen pitäminen tosin ei ole pakollista kaikissa roolipeleissä.)

Foorumiroolipelejä on ollut Suomen puolella jo ainakin 1990-luvun puolen välin paikkeilta. Tietääkö joku sanoa, onko ehkä ollut pidempäänkin? Vanhin tietämäni roolipeli, (en muista mikä tai onko enää olemassa), aloitti vuonna 1997.

Yleisesti ottaen harrastajien keskimääräinen ikähaarukka taitaa olla 13-20-vuotiaat, mutta monet lapsetkin pelaavat ja itse tunnen myös monia reilusti yli parikymppisiä ja muutaman kolmissakymmenissäkin. Itse olen kolmissakymmenissä. Eli tämä harrastus on suosiossa aina lapsista nuoriin aikuisiin, ja ihan oikeasti sopii ihan minkä ikäiselle tahansa. :D

Yli parin vuosikymmenen pituisesta historiastaan ja harrastajien laajasta ikähaarukastaan huolimatta se on varsin tuntematon roolipelimuoto, ja pelaajapiirit pieniä ja jakautuneita.
Monia hyviä yrityksiä yhdistää foorumi/nettiroolipelaajia on vuosien mittaan ollut, mutta mikään ei ole tuottanut toivottua tulosta.
Vaikka kuitenkin harrastajien keskuudessa tosi pitkäkestoinen, eli harvassa on ne jotka kokeilee eivätkä innostu.

Itse löysin foorumiroolipelit vuonna 2003 ja olen sitemmin hyvin aktiivisesti pelannut ja ylläpitänyt lukuisia erilaisia roolipelejä. Ja ylläpidän myös muutamaa roolipelilistausta sekä keskustelufoorumia.

Joskus törmäsin, ei niin yllättävästi, kyseisen roolipelimuodon ylenkatsomiseen. Kun joku väitti sitä vain "improvisointihetkiksi" eikä oikeaksi roolipeliksi.
En käsitä mistä moinen tuomio tuli, koska oikeasti kuten muissakin roolipelimuodoissa foorumiroolipeleissä on pelinjohtaja(t) ja luodaan itse hahmo tai valitaan valmis hahmo, eläydytään sen osaan ja kuljetetaan ja kehitetään tarinaa vuorovaikutteisesti muiden pelaajien ja heidän hahmojensa kanssa.
Foorumiroolipelien merkittävin ero moniin muihin roolipelimuotoihin on että se on vapaampaa, mm. ympäristöön voi vaikuttaa vapaasti. Ja tietysti se että pelaaminen tapahtuu pääosin luovasti kirjoittamalla.

Minusta foorumiroolipelit on vallan mainio harrastus luoville ihmisille, ja itselleni kaikkein rakkain. Tuo minulle paljon henkistä tyydytystä ja iloa, ja on auttanut mut oman elämäni suhteen läpi tosi synkkien aikojen.

Foorumiroolipelejähän on kaikennäköisiä; fanipohjaisia eli johonkin kirjaan, elokuvaan tms. pohjaavia, ja sitten on ihan yksinkertaisesti tähän meidän maailmaamme sijoittuvia, ja omiin fantasiamaailmoihin sijoittuvia jne.
Omaa sydäntäni lähinnä ovat aina olleet fanipohjaiset - etenkin Harry Potter-roolipelit. Mutta on toki tullut pelattua ja ylläpidettyä reaalimaailmaankin sijoittuvia ja suurinpiirtein kaikkia mahdollisia genrejä...

Mä olen ihan tyytyväinen roolipelipiirien yhtenäisyystilanteeseen nytkin, ihan sama se mulle on onko se yksi iso piiri ja muutaam pieni piiri vai vain monta pientä. Pääasia että uusia kasvoja ilmestyy harrastuksen pariin jottei se varmasti koskaan kuole, ja että on sivustoja joilla asioista voi keskustella ja puuhastella muiden kanssa ja saada ideoita ja pelejä muiden tietoon.
Ja noitahan on. Vaikkakin keskustelupuoli tuppaa olemaan aika nihkeää - en ymmärrä miksi mutta niin vaan on.

Hyödyllisiä linkkejä aiheesta:
- Mustesoihtu - foorumiroolipeliblogi
- Universumi X - foorumiroolipeliblogi
- Rope-Net - listaus foorumiroolipeleille kaikista genreistä
- Infinite - listaus erityisen panostetuille roolipeleille.

Omat roolipelini:

---> Peter Pan: The Second Chance on Peter Pan-roolipeli joka pohjaa J.M. Barrien kirjaan, vaihtoehtoisessa todellisuudessa tarinaa jatkaen. Kirjaa ei tarvitse lukea koska infot ovat kattavat ja sovelletut. Tämä on K-18-peli syvän psykologian ja väkivallan elementtien takia. Keskitymme Lontooseen sekä Neverlandiin, ja myöhemmin Peterkin kasvaa aikuiseksi.

JA

--> Harry Potter: Hogwarts Refounded on Harry Potter-roolipeli jossa jästit sekä velhojen ja noitien arkielämä ja perheet pääsevät oikeuksiinsa, ja peli tarjoaa lähes rajattomasti mahdollisuuksia. Sijoittuu vuosiin 1980-1992 eikä keskity Tylypahkaan. Mutta vuosina 1987-1991 on vaihtoehtoinen-todellisuus-elementti sillä kyseisinä vuosina Tylypahkaa käydään Lontoossa pääosin valtion päiväkoulun tapaan Lontoossa. Se on vain pelin lisämauste ja tarkoitus olisi pelata yleisesti aikakautta jonka kirjat hyppäsivät yli ja katsoa millainen maailma ja taikayhteiskunta on yli kymmenvuotisen sodan jälkeen.

On mahdollista pelata kirjoista tutuilla tuona aikakautena elossa olevilla hahmoilla, mutta ei pakko - saa myös luoda täysin omia hahmoja ihan niin monta kuin jaksaa pelata. Lisäksi täällä on laaja valikoima hyvin pohjustettuja taikaolentoja joista monia voi luoda myös hahmoksi! Vampyyrit, ihmissudet, syöjättäret, maahiset, kotitontut, kentaurit, haamut, kelpiet, ja paljon muita!

”Hogwarts Refounded on mielenkiintoisen näkökulman tarjoava Harry Potter AU, joka täyttää kaikki kriteerit hyvin rakennetulle pelille. Aktiivinen ylläpito on ehdottomasti tämän pelin vahvuus.”

”Olentojen kirjo antaa vapaammat kädet tulkita koulun ulkopuolista maailmaa ja antaa lisäsyvyyttä pelille.”

”Pelaajalle, joka hakee Harry Potterin maagisen maailman inspiroivuutta yhdistettynä arkeen ja suhdetunnelmointiin, tämä on oiva vaihtoehto!”

~ Acha, Mustesoihtu
Viimeksi muokattu: 27.06.2017 14:49 Nibs.

 • Ansa hahmo
 • Ansa
  Riivaaja
  Taso: 43
 • Viestejä: 1002
07.03.2014 12:02 #2 : Ansa
Vastaus käyttäjältä Ansa aiheessa Foorumiroolipelit
Joskus on tullut kokeiltua foorumiroolipelejä sekä pelaajana että pelinjohtajana, mutta sekin oli kauan sitten sellaisella foorumilla, joka on jo kuollut ja kuopattu (todennäköisesti, en ainakaan enää sivun nimeä saati osoitetta muista).

Oma kokemus näistä on siis jäänyt aika heikoksi enkä muista niistä kovinkaan pitkään nauttineeni. Olen enemmän "nopanheittoa kasvotusten"-pelaajia muutenkin ja luovan kirjoittamisen jätän omien tarinoideni haltuun. Toisaalta näiden yhdistäminen varmasti tuottaisi jotain omalaatuista, kun en yleensä pidä sellaisista peleistä, jotka ovat fanipohjaisia. Poikkeuksia tietenkin on, mutta niitä on harvassa.

Ehkä ainoa asia, mikä foorumiroolipelaamisessa häiritsee, ettei siinä tule paljoa puhuttua ihan muusta niin kuin kaveriporukassa yleensä ennen ja jälkeen pelin sekä pelin aikana. Tietenkin tällaisen pystyy korvaamaan sillä, että pitää pelin eri ketjussa ja keskustelun toisessa, mutta ei se vain tunnu samalta, kun ei näe toista kasvotusten. Ehkä se kertoo siitä nihkeydestä, mistä mainitsit.

Toki foorumipelaamisessa on hyviä puolia, kun pystyy laittamaan oman panostuksensa esiin silloin kun haluaa, mutta kuitenkin sallituissa aikarajoissa (esim. PJ voi antaa päivämäärän, mihin mennessä porukan pitää kertoa oma osuutensa peliin ja sen jälkeen menee muutama päivä ennen kuin PJ jatkaa peliä).

Tosiaan, kokeiltu on ja onhan tuo ihan kätevä tapa tutustua roolipeleihin, jos ei kasvotusten uskalla pelata.

79.813

12.11.2014 21:03 - 12.11.2014 21:05 #3 : Southpaw
Vastaus käyttäjältä Southpaw aiheessa Foorumiroolipelit
Ite oon harrastanu foorumeilla pelaamista ylä-asteelta elii... sieltä jostain vuodesta 2004 lähtien. Itellä ei oo koskaan ollut oikein mieleistä irl peliseuraa, joten sen vuoksi tuli aikanaan sitten hakeuduttua foorumeille ja kirjoitettua siellä. Foorumit on myös siinä mielessä osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi, että pelivastausta ei tarvitse kirjoittaa heti, vaan voi ihan rauhassa kirjoittaa ja miettiä mihin suuntaan lähtee tilannetta omalla hahmollaan viemään.

Ainoa asia joka ehkä hieman itseäni ärsyttää, on se koira/muu eläinkunta -pelien paljous missä on aina ne kaksi sodassa olevaa laumaa paikassa X ja sitten tapellaan paikan X herruudesta. Kaiken maailman sisäoppilaitokset tuntuu myös olevan melko suosittu aihe, joka taas ei itseäni kiinnosta pätkääkään. Tai sitten se on vaan jotain huonoa tuuria, kun noiden aihepiirien pelit tuntuu aina jostain tunkevan mun silmille :D

Eniten oon ehdottomasti nauttinut fanipohjaisista peleistä, joissa sarjan/kirjan/leffan alkuperäisiä hahmoja ei pysty ottamaan pelattavaksi vaan pistetään omat hahmot seikkailemaan sarjasta tuttuun maailmaan. Ite tein parin pelikaverin kanssa jopa juuri tällaisen fanipohjaisen Star Wars -pelin , mutta toistaiseksi ei kyllä ole kovin moni innostunut peliin mukaan, mikä taas on vähän tappanut omaa ja muidenkin peli-intoa, kun kivempaahan se olisi isommalla porukalla sen sijaan että neljän hengen voimin koitetaan jonkinlaista tarinaa saada aikaan. Ideoitakin olisi vaikka kuinka, mutta kun ei niitä tärkeimpiä hahmopaikkoja haluaisi itselleenkään haalia vaan jättää nimenomaan ns. normipelaajille jotta voivat halutessaan isostikin vaikuttaa tarinan kulkuun.

Viime aikoina on myös kutkuttanut ajatus Avatar -pelistä, joka sijoittuisi Legend of Korran jälkeiseen aikaan (olisi uusi avatar ja kaikkea), mutta se idea taitaa joutua odottamaan siihen, että sarjan viimeinen kausi saadaan päätökseen. Pystyy sitten peliä luodessa kaikki sarjan tärkeät tapahtumat ottamaan paremmin huomioon.
Viimeksi muokattu: 12.11.2014 21:05 Southpaw.

13.11.2014 12:26 #4 : Sam Karpalosuo
Vastaus käyttäjältä Sam Karpalosuo aiheessa Foorumiroolipelit
Itse törmäsin aikanani vain pelinjohtajamattomiin versioihin, joita oli aika nihkeä pelata elleivät ajatukset osuneet ihan täydellisesti yksiin toisen pelaajan kanssa.

Muistan jo siihen aikaan ajatelleeni että se toimisi pirusti paremmin pelinjohtajan kanssa, mutta en tiennyt miten sen toteuttausi, enkä sitä että niin ilmeisesti tehtiin jo jossain.

 • Iikh hahmo
 • Iikh
  Peto
  Taso: 19
 • Viestejä: 56
01.04.2015 23:18 #5 : Iikh
Vastaus käyttäjältä Iikh aiheessa Foorumiroolipelit
Itse tapasin harrastaa foorumiroolipelejä paljonkin. Varhaisteini-iässä ropetusintoni oli kovimmillaan, enkä edes muista kaikkia foorumeita/chatteja, joilla kirjoittelin (chatissa pelaaminen on muuten varsin hauskaa ja nopeatempoista puuhaa). Harrastus jäi useaksi vuodeksi, kunnes kesällä 2013 innostuin roolipeleistä uudelleen ja pelasin ainakin yhdellä zombie apocalypse -foorumilla sekä steampunk -foorumilla. Intoni kuitenkin lopahti pian, enkä ole sittemmin enää ropettanut. Syitä on useita. Ensinnäkin minun on yllättävän vaikeaa keksiä, mitä uusia kiinnostavia käänteitä peleissä voisi tapahtua erityisesti, kun en ole lainkaan ihmissuhteisiin/romantiikkaan/erotiikkaan menevää tyyppiä. Toiseksi foorumiroolipelaaminen on pahimmillaan niin hidasta, että ehtii kulua viikkoja, ennen kuin vastapuoli ehtii tai viitsii vastaamaan.

21.02.2016 13:56 #6 : Langsuir
Vastaus käyttäjältä Langsuir aiheessa Foorumiroolipelit
Yksi hieman erilainen tapa pelata foorumiroolipeliä on Renessanssikuningaskunnat. Se yhdistää foorumiroolipelin ja selainpelin. Pelissä luodaan yksi hahmo, jota kehitetään pelissä, ja sitten kyseistä hahmoa syvennetään foorumilla roolipelin kautta muiden hahmojen kanssa. Pelissä ei ole mitään pelinjohtajia, vaan jokainen voi luoda omaa tarinaa ja osallistua muiden roolipeleihin.
Itse olen aivan koukussa peliin. Välillä tulee pelattua aktiivisemmin ja välillä taas vähemmän. Vähimmillään pelissä riittää, että kirjautuu kerran päivässä, syöttää hahmon ja laittaa sen töihin. Enimmillään voi viettää tunteja kirjoitellen roolipeliä ja viettäen aikaa muiden kanssa kapakassa.

www.kuningaskunnat.com/

1460-luvun Eurooppaan sijoittuva selainpeli.

Pelin alussa olet maaton ja rahaton moukka vailla mainetta, taitoja, oikeuksia tai vaatteita.
Muutaman päivän aherrus kaivoksilla ja muiden pelaajien pelloilla ja saat oman pellon, jolla voit viljellä ruokaa itsellesi tai myytäväksi torilla.
Seuraavaksi saat oma työpajan ja ammatin ja voit aloittaa opiskelun yliopistossa. Voit opiskella merenkulkua, sotaa, valtiotieteitä, lääketiedettä, kirkon oppeja yms.

Työnteon, syömisen ja opiskelun lisäksi voit liittyä esim armeijaan, puolueeseen tai sukuun. Voit pelata työssä ansaitsemasi markat kapakan korttipelissä (1400-luvun muotipeli Texas hold'em), voit osallistua turnajaisiin tai jousiammuntakilpailuihin areenalla tai matkustella laivalla tai apostolin kyydillä ympäri Eurooppaa.

Raumalla on kultakaivos ja kivilouhos josta lääni ammentaa rahansa ja metsä jota metsurit harventavat tuottaen raaka-ainetta puusepille ja polttoainetta sepille ja leipureille.
Turussa sijaitsee järvi josta saa kalaa myytäväksi ja syötäväksi sekä rautakaivos joka teki Suomesta vihdoin omavaraisen raudan suhteen. Raudasta sepät valmistavat mm. veitsiä ja ämpäreitä eläinten kasvattajia varten sekä miekkoja sotilaille. Rautaa (ja kiveä) tarvitaan myös kaivosten ylläpitoon.

Leipää ja kauraa syömällä saat nälän karkotettua, mutta kalliimmat ruuat (liha, kala, maito, vihannekset ja hedelmät) parantavat lisäksi hahmosi voimaa, älyä tai karismaa.
Pelissä voi keskittyä oman hahmonsa kehittämiseen, mutta rutkasti lisää mielekkyyttä tuo osallistuminen politiikkaan tai liittyminen armeijan tai laivaston palvelukseen.
Kuningas, kenraali, pappi, kapakanpitäjä, satamapäälikkö, pormestari, kauppalaivan kapteeni ja hovioikeuden tuomari ovat kaikki pelaajia kuten sinäkin. Juuri vuorovaikutus muiden pelaajien kanssa tekee pelistä kiinnostavan.

Paikalla 1 jäsen ja 48 vierailijaa
Piru Naiseksi
Uusin jäsen: fiona
Jäseniä yhteensä: 9325