Hiekka - Hugh Howey8

Kirja-arvio :: Hiekka

Kirjoittanut Eija

Hiekka tempaisi mukaansa välittömästi. Eletään hiekkaerämaassa, missä selviytymisen eteen on tehtävä rankasti töitä. Hiekka tunkeutuu joka paikkaan. Koko maailma on yhtä hiekkaa. Ehkäpä siksi hiekasta käytetään hauskasti eri nimityksiä, riippuen olomuodosta tai mihin hiekka on tunkeutunut.

Hiekkasukeltajat ovat aarteen etsijöitä, jotka etsivät muinoin hiekkaan hautautuneesta kaupungista vanhaa tavaraa. Hiekassa sukeltamisen voi hyvin rinnastaa syvänmeren sukellukseen. Hiekkasukelluksessa on samalla tavalla painevaihtelut ja mm. pintaan nousemisessa on omat sääntönsä. Sukelluksen kuvailussa aistii hyvin klaustrofobisen tunnelman. Maagista tunnelmaa saa taasen aikaiseksi hiekkasukeltajien kyky muovata hiekkaa ajatuksen voimalla.

Tarinan keskiössä on kolme veljestä ja sisko. Myös heidän äitinsä on maisemissa, mutta etääntynyt perheestään. Silloin tällöin ihmisiä lähtee ei-kenenkään maahan toivosta löytää paremmat elinolosuhteet. Sisarparven isä on ollut yksi lähtijöistä, mutta ei ole koskaan palannut. Sisarukset haikailevat myös lähdöstä vaaralliselle matkalle tuntemattomaan.

Kirjaa lukiessani mieleeni tuli kaikuja Mad Maxistä, Villistä lännestä sekä tarunhohtoisesta Atlantiksesta. Jotain viitettä noiden maailmojen tunnelmasta kirjassa on, mutta kuitenkin kirjan maailma on ihan omanlaisensa. Tarinan alkupuolisko oli vetävämpi kuin loppupuoli. Saa nähdä tuleeko kirjalle jatkoa. Mahdollisuudet olisivat, koska asioita jäi vielä avoimiksi.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Adlibris tarjoaa 10% alennuksen kaikista tuotteista koodilla FALL4BOOKS (voimassa 22.-24.10.)

Hiekka

Alkuteos ilmestynyt viitenä pienoisromaanina 2013–2014. Suomentanut Einari Aaltonen. Sidottu, kansipaperi.

Howey luo uuden maailman huippumenestyneen Siilon saagan jälkeen

Maailma on hautautunut hiekkaan ja dyynien päällä nuori Palmer haaveilee urasta hiekkasukeltajana, kuten isäkin aikanaan. Kaksitoista vuotta sitten isä lähti sukellukselle, eikä koskaan palannut. Palmer ja hänen sisaruksensa joutuvat kohtaamaan yksin maailman, joka kulkee kohti kataoamista.

Hiekka on Siilon saagan kirjoittajan uusi dystopia maailmasta, jossa toivo on hautautunut hiekan alle. Tuuli siirtää dyynejä jatkuvasti, eikä koskaan tiedä mitä seuravana päivänä tapahtuu.

Kirjan arvostelut:

”Hugh Howey osaa todella kirjoittaa.” – SFX

”Hiekka todistaa ettei Siilon menestys ollut onnekas sattuma. Hiekka on erinomainen scifi-tarina, taitava ja peräänantamaton.” – Financial Times