Futurologinen kongressi - Stanislaw Lem7

Kirja-arvio :: Futurologinen kongressi

Kirjoittanut Eija

Alku on hengästyttävää bizarroa tai ainakin kovin kummallista. Jälkimmäisessä puoliskossa huumorin ohella on ajattelemisen aihetta sisältävää materiaalia mihin nykymaailman meno johtaa ja mitä se tekee ihmisille. Kirja alkoikin vetämää vasta alun sekavuuden jälkeen ja oli lopulta varsin kelpoista luettavaa.

Uudissanoja tulvillaan olevasta dystooppisesta /utopistisesta maailmasta esitettiin hyviä ideoita ja joissain kohdissa on osuttu ennustettavuudessa nappiin kuten naisten laukuissa olevat pientietokoneet ovat luonnollisesti nykypäivää. Muita visioita on mm. säätilan muuttaminen äänestämällä, pilvien tasoa voidaan säätää, päivän uutislehdet on tehty haihtuviksi ja vainajat pystytään herättämään henkiin.

Kemikaalien ja lääkkeiden käytön yleistyminen ei ole nykyisyydessäkään vierasta. Maailmassa ihmiset käyttävät kemikaaleja häivyttämään haluttu ominaisuus, mikä taas saa aikaan sivuvaikutuksia, joka taas häivytetään toisella kemikaalilla. Seuraa lääkkeiden käytön kierre. Ihmisen psyyken manipuloimiseen on myös omat aineensa. Psykemokaali on aine joka tuottaa sellaista hajua, joka saa aikaan ihmisessä tietyn käytösmallin ja loihtii todellisuudesta poikkeavan ympäristön. Todellisuus ei ole sitä miltä näyttää.

Tarinan kertojahahmo, Ijon Tichy, on miellyttävän persoonan omaava avaruustutkija, joka esiintyy useassa muussakin Lemin työssä. Futurologinen kongressi on ensikosketukseni hahmoon. Muita suomennettuja Ijon Tichy kirjoja on Tähtipäiväkirjat ja Rauha maassa, jotka Futurologisen kongressin myötä päätynevät myös luettavakseni.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Futurologinen kongressi

Alkuteos ilmestynyt 1971. Suomentanut Riitta Koivisto ja Kirsti Siraste. Kansi: Pjotr Tomaszewski. Sidottu, kansipaperi.

Stanislaw Lemin kuuluisa tieteisirvailu kiehtoo, hauskuuttaa, hämmentää ja ennen kaikkea pakottaa ajattelemaan.

Huimien tulevaisuudennäkyjen ehtymätön taikuri loihtii tämän romaanin sivuilla esiin maailman, joka on noussut vallankumouksen ja kemiallisen sodankäynnin tuhon raunioista. – On vuosi 2039, jolloin astronautti Ijon Tichy herää syväjäädytysnukutuksestaan havaitakseen ympäröivän maailman muuttuneen maanpäälliseksi paratiisiksi.

Ei ole enää sotia, kilpavarustelua, ravinto-ongelmia, liikakansoituksen pulmia eikä ekologisia kriisejä! Vihdoinkin on saavutettu täydellinen UTOPIA, järjestelmä joka rakentuu psykokemiallisille menetelmille. Kaikki ihmiskunnan toiveet toteutuvat, siitä pitävät huolen huumeet, joiden vaikutus on uskomattoman monitahoinen.