Taipumaton (Kadonnut laivasto #1) - Jack Campbell6

Kirja-arvio :: Taipumaton

Kirjoittanut Eija

Taipumaton on aloitusosa avaruussota kirjasarjasta Kadonnut laivasto. Alianssin laivasto on jumissa vihollisen, Syndikin, hallinnoimalla alueella ja tarkoitus olisi päästä kotiin omaan avaruuteen. Ensimmäinen osa kattaa alkutaipaleen pitkästä kotimatkasta, mikä ei suju ilman vastoinkäymisiä. Tarinan pääpaino on sodankäynnissä ja sotastrategioissa. Laivaston kapteenina toimii 100 vuoden syväjäästä herätetty ”Black Jack” Geary. Osa miehistöstä pitää Gearya melkein jumalolentona hänen historiassa tapahtuneen menestyksen vuoksi. Toiset palvoo ja toiset on legendaa vastaan. Gearyn sotastrategiat ovat miltei virheettömiä ja ainoastaan käskyjä tottelemattoman miehistön vuoksi hommat eivät aina suju tarkoitetulla tavalla. Geary tuntuu muutenkin olevan täydellinen persoona. Inhimillinen ja ei kaipaa toimillaan kunniaa eikä mammonaa.

En lue juurikaan tällaisia sotakirjoja enkä pysty vertaamaan laatua muuhun vastaavaan teokseen. Luin kirjaa ihan mielelläni, vaikka tyyli tuntuu liian totiselta makuuni. En usko kuitenkaan lukevani jatkoja, vaikka ikävästi tarina jäi kesken. Aikaa eikä innostusta taida riittää lukemattomiin jatko-osiin ja alasarjoihin, mitä sarjasta on tehty. Taidankin tarkistaa juonenkulun, miten tämä pääsarja (6 kirjaa) päättyy, ihan vaan netistä.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Taipumaton

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Matti Rosvall. Kannen kuva: IstockPhoto. Sidottu.

YLI VUOSISADAN JATKUNUT maailmojen sota on kääntymässä Allianssin tappioksi. Yllättävä toivo herää, kun Allianssin sata vuotta aikaisemmin sankarillisesti pelastanut John Geary löytyy syväjäädytettynä tuhoutuneen aluksensa pelatuskapselista.

Kun neuvottelut Syndikin kanssa menevät pahasti pieleen, Gearysta tulee laivaston komentaja. Hän pakenee laivastonsa kanssa syvälle vihollisalueelle – mukanaan avain yhteen Syndikin hyperneteistä. Mutta Allianssin vuosikymmeniä jatkuneiden tappioiden seurauksena armeija on muuttunut: perinteiset taisteluopit ovat unohtuneet ja hierarkkinen komentoketju murtunut. Legendan mainetta vastentahtoisesti kantava Geary joutuu napit vastakkain nuorten upseerien kanssa. Jotta Allianssi pystyy pelastumaan, asioiden on muututtava.

Kadonnut laivasto -kirjoista sanottua:

"Parasta sotascifiä aikoihin." – Wired Magazine

"Mukaansatempaavaa… Tähän eivät pety vanhat eivätkä uudet lukijat." – Kirkus Reviews

"Yhdistää sotascifin ja mahtavan avaruusoopperan parhaat ainekset uudeksi jännityssarjaksi… Laivasto purjehtii lukemattomiin yllätyksiin ja seikkailuihin." – Publishers Weekly

"Kiehtovaa… Tämä on sotascifiä, jossa sekä sotilaallinen että tieteispuoli on tehty oikein." – SFX Magazine

"Koko sarja on lukemisen arvoinen. Se on nopeatempoista jännitystä. Taisteluissa avaruuden ja ajan lainalaisuudet on otettu huomioon. Ian Douglasin, David Weberin ja David Draken ystävät tulevat nauttimaan tästä laatusarjasta." – SFRevu