Anu Holopainen: Matkalaiset
Karisto 2012 - Risingin tietokannassaMatkalaiset on Syysmaa-sarjan kuudes osa ja sen toiminnantäytteinen päätösteos. Sarjan ensimmäiset kolme teosta (Welman tytöt, Sisarpuut, Viinikauppias) ilmestyivät kolmen vuoden aikana ja ne olivat oma vahva tarinansa. Yölaakso-teoksen jälkeen alkoi uusi kolme kirjan sykli, jossa luodaan erilaisia näkökulmia syysmaalaisena naisena olemiseen. Toisin kuin edellisessä Varjoja-teoksessa, on Matkalaisissa mukana myös toivon pilkahdus.
Syysmaan naisia kohdellaan esineinä, joilla ei ole omaa tahtoa maskuliinisten pääuskontojen valvovan silmän alla. Vain muutamat heistä ovat saavuttaneet tasa-arvoisuuden julkisesti kielletyn Villipihlajan suojeluksessa. Heitä kutsuttiin sarjan alussa Welman tytöiksi. Jokaisella kirjalla on oma äänensä, kertoja vaihtuu ja antaa näkökulmia keskeisten hahmojen kautta. Kaikki naiskertojat eivät ole alkuperäisiä Welman tyttöjä, osa heistä on tullut mukaan myöhemmin liittyen kuitenkin jollain tapaa alkuperäiseen kokonpanoon.
Matkalaisten alussa on kulunut jo useita vuosia Punatertusta karkottamisesta. Kirjan äänenä toimivat Yvana ja Marrkah ovat täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja etenkin Yvana kaipaa tylsään luolaelämäänsä vaihtelua. Nuoret lähtevät vähän ennen myrskykauden alkua satamakaupunkiin, josta heidän olisi tarkoitus ostaa laivamatka Kesämaahan. Matkaan tulee kuitenkin mutkia viimeisen laivan jäädessä satamaan odottamaan säiden parantumista. Marrkah sekaantuu huonoon seuraan ja Yvana paljastaa vahingossa lukutaitonsa tietämättä aiheuttamaansa tapahtumaketjua.
Takakansi nostaa esiin Yvanan lapsena kohtaaman pahan voiman. Pahuudella on nimi ja se on Punainen lepakko. Se on kuitenkin vain ihmisen antama merkitys jollekin paljon vanhemmalle. Ilman toistuvaa hulluruohouutteella hoitamista Yvanan selässään kantama merkki vaikuttaa lähellä oleviin ihmisiin arvaamattomalla tavalla. Paha kosketti pientä tyttöä tämän ryömittyään kaninkoloon: tällainen pieni viittaus Liisan seikkailuihin ei tunnu klassikon maineella ratsastamiselta vaan pikemminkin vanhan idean hyödyntämiseltä uudesta näkökulmasta.
Tylsää ei alun seesteisyyden jälkeen ehdi tulla, vaan teokseen on sisällytetty kaappaus, raiskaus ja teemoja orjuudesta, eikä kirja siksi sovellu kaikkein nuorimmille lukijoille. Yksi kirjan vahvoista teemoista naisen aseman lisäksi on sota, joka uhkaa Syysmaata. Sodassa ei ole kuin häviäjiä, eikä kumpikaan osapuolista ole pelkästään hyvä tai paha.
Matkalaiset ei jättänyt tyhjää oloa sivujen loputtua, vaan se jopa houkuttelee aloittamaan sarjan alkuosien lukemisen uudelleen. Harva julkaisutiheys voi saada hahmojen historian unohtumaan, ja siksi uusintakierros voi antaa aivan uudenlaista syvyyttä koko sarjalle. Hatunnosto Holopaiselle: hänen luomansa maailma on hyvin todentuntuinen, onhan oikeankin maailman lähihistoriassa naisella ollut (ja paikoin on edelleen) miestä huonompi asema.