Anne Rice: Kuinka Prinsessa Ruusunen hurmataan
Basam Books 2014 - Risingin tietokannassa
Viihteellisen vampyyrikirjallisuuden kuningatar Anne Rice kirjoitti jo vuonna 1983 kirjan, joka saa E. L. Jamesin kohutun ja meuhkatun Fifty Shades of Grey -trilogian vaikuttamaan kevyeltä ja viattomalta. Salanimellä A. N. Roquelaure aikanaan julkaistu romaani saadaan suomeksi vasta nyt, mutta jos hyviin enteisiin on uskominen, myös pari jatko-osaa saattavat pian nähdä kotimaisen asunsa Basamin kansissa.
Prinsessa Ruusunen herää tornikamarissaan sadan vuoden unen jälkeen prinssin suudelmaan - ja vähän muuhunkin. Herttaisen viaton satumaailma on nyrjähtänyt pahasti sadomasokistiseksi päiväuneksi, jossa on ihan hyväksyttyä, suorastaan ihailtua, pitää prinsessoita ja prinssejä 'koulutettavana' ennalta määräämättömiä aikoja. Prinssi johdattaa Ruususen, uuden leikkikalunsa, äitinsä hoviin, jossa kuningattaren johdolla juhlitaan niitä kaikkein vähiten lapsille sopivia juhlia.
Tarina keskittyy piiskaamiseen, painostamiseen, uhkailuun - ja siihen itseensä, mutta juuri juonesta ei voi puhua. Ruusunen näkee ja oppii yhtä ja toista, jotka lukijasta vähän riippuen joko ihastuttavat tai vihastuttavat. On helppo kuvitella, että tämä kirja jos mikä jakaa mielipiteitä. Suosittelen silti rohkeasti kokeilemaan, jos ajatus kirjan lukemisesta kiinnostaa - tai ei ainakaan heti ensi kuulemalta yökötä. Ricen kieli on kaunista, suomennos onnistunut, ja linnan tapahtumien kuvailu omalla tavallaan erittäin jännittävää ja kiehtovaa.
On silti helppo uskoa, miksei kirja ole kaikkien mieleen. Väkivallan ja yksityiskohtaisten kuvaustensa takia kirjaa ei voi suositella kovin nuorille tai edes herkimmille. Mutta jos esimerkiksi E. L. James, Margit Sandemo tai Laurell K. Hamilton ovat muutenkin kuuluneet lukulistallesi, saatat nauttia Prinsessa Ruususen hurmaamisesta.