Bryan Talbot: Grandville
Like 2013 - Risingin tietokannassa
Bryan Talbot on englantilainen sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja, jonka pikkutarkan kynänjäljen jotkut saattavat muistaa 90-luvulla Jalavan julkaisemista Nemesis the Warlock -sarjakuvista. Nemesiksen lisäksi Talbotilta käännettiin myös Luther Arkwrightin seikkailuiden ensimmäinen osa sekä realistisempi Tuhman rotan tarina. Näiden lisäksi Talbot on piirtänyt ainakin Judge Dreddiä, Batmania ja Sandmania.
Liken julkaisemassa Grandville-albumissa Talbot palaa Nemesiksestä ja Luther Arkwrightistä tuttuun steampunk-ympäristöön. Tarinan vaihtoehtomaailmassa Ranska on voittanut Napoleonin sodat ja miehittänyt Englannin. Jostain tässä albumissa epämääräiseksi jäävästä syystä maailmaa kansoittavat antropomorfiset eläimet. Näiden lisäksi maailmassa esiintyy myös automaattipalvelijoita sekä kalpeita, taikinanaamaisia olentoja, joilla ei ole kansalaisoikeuksia.
Grandvillen päähenkilö on Tarkastaja LeBrock, isokokoinen mäyrä, joka jäljittää rotta-apurinsa kanssa brittiläisen diplomaatin murhaajaa Grandvilleen Ranskaan. Siellä kaksikko tutustuu vauhdikkaiden käänteiden ja lukuisten murhayritysten seurauksena muun muassa Milou-nimiseen terrierinarkomaaniin, joka näkee huumehouruisia unia Tintin seikkailuista.
Grandvillen tarinan teemat pyörivät hyvin nykyaikaisissa aiheissa kuten joukkotuhoaseet, terrorismi sekä sitä vastaan käytävän sodan oikeutus. Näiden teemojen ohessa LeBrock itse jää tarinassa valitettavankin valjuksi hahmoksi.
Grandville on varsin oivallista viihdettä ja etenkin steampunkin sekä vaihtoehtohistorioiden ystävät saavat siitä paljon irti. LeBrockin seikkailu on ripoteltu täyteen viittauksia nykymaailmaan ja populaarikulttuuriin. Missään kohtaa nämä silmäniskut lukijalle eivät kuitenkaan käy liian päällekäyviksi, ja vauhdikkaasta tarinasta kiinnostunut lukija voikin ohittaa ne huoletta. Mihinkään Alan Mooren Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liigan kaltaiseen monikerroksisuuteen Talbotin tarina ei kuitenkaan pääse.
Kuvittajana Bryan Talbot on tehnyt taattua laatua, vaikka Grandville ei ehkä hänen parhaiden töidensä tasolle pääsekään. Tämä saattaa johtua turhan nuollun näköisestä tietokonevärityksestä. Grandvillelle on englanniksi saatavana ainakin kolme jatko-osaa ja uusia on vielä luvassa.