Kari Tapio Leppänen (s. 1945) on suomalainen sarjakuvapiirtäjä. Leppänen on piirtänyt sarjakuvia Mustanaamioon 1970-luvun lopulta alkaen. Leppänen on piirtänyt myös klassisia kauhutarinoita (Demonia-kokoelma), scifi-aiheista nuorten seikkailusarjakuvaa Achilles Wiggen, tieteisfantasiaa Xellana sekä Edgar Rice Burroughsin Mars-sarjaa.
Nuorena Leppänen luki paljon seikkailusarjakuvia ja piirsi niiden innoittamana omia sarjoja itse tehtyihin lehtiin. Aiheet olivat etupäässä avaruusseikkailut ja villi länsi. Leppäsen sarjakuvasuosikkeja olivat muun muassa Carl Barksin Aku Ankka, Frank Robbinsin Johnny Hazard, Jose Luis Salinasin Cisco Kid, Harold Fosterin Prinssi Rohkea, Dan Barryn Flash Gordon ja Burne Hogarthin Tarzan. Realistisen piirrostyylin ajauduttua sarjakuvissa syrjempään Leppäsen lukuinto laantui. Myöhemmin hän on lukenut lähinnä Bill Wattersonin Lassia ja Leeviä.
Leppästä kiehtoivat tieteisseikkailut niin
sarjakuvissa kuin elokuvissa. Varhainen vaikuttava elokuvakokemus oli scifiklassikko Kielletty planeetta. Leppänen peri isältään Edgar Rice Burroughsin ihailijuuden ja luki nuorempana
paljon tieteiskirjallisuutta. Leppäsen suosikit olivat ”vanhan pulp-scientifictionin tyylisiä hard core -tarinoita ilman
yhteiskunnallisia tai syvämietteisiä venkuroita”.
Leppänen työskenteli graafisena valokuvaajana kymmenisen vuotta, kunnes 70-luvun alkupuolella Veikko ”Joonas” Savolainen pyysi häntä piirtämään uuteen Sarjis-lehteen. Leppänen aloitti lehdessä scifitarinoilla, koska avaruusseikkailut olivat helposti toteutettavissa. Sarjiksen pestin loputtua Joonas pyysi Leppästä kumppanikseen piirtämään Hevoshulluun. Vuonna 1978 Leppänen lähetti ruotsalaiselle lehtikustantamolle näytteitä Achilles Viggenista. Näytteiden ansiosta Leppäsestä tuli päätoiminen Mustanaamio-piirtäjä. Mustanaamion historialliset seikkailut ovat olleet kiinnostavimpia töitä Leppäselle, jota historia on aina kiinnostanut.
Vaikka Leppänen ei sanojensa mukaan enää aikoihin ole ollut pesunkestävä scififani, hänestä on hauska tehdä tieteissarjoja. Leppänen kertoo olevansa hengeltään lasten ja nuorten sarjakuvan tekijä, eikä ole koskaan tuntenut tarvetta tehdä varsinaista aikuissarjaa.
Xellana-sarjakuva pn tehty Edgar Rice Burroughsin hengessä ja tarina muuttuu alun scifistä pian fantasiaksi. Sarjakuvasovitus Burroughsin Mars-kirjojen sankarin John Carterin seikkailuista on ilmestynyt harvakseltaan Portti-lehdessä. Sarja on kesken, koska Leppäsen varsinainen työ on muualla. Myös Achilles Wiggen- ja Xellana-sarjat ovat jääneet toistaiseksi kesken, koska Fantomen-lehti eli Ruotsin Mustanaamio päätti lopettaa itse tuotetut lisäsarjat. Suomeksi näitä sarjoja on julkaistu Mustanaamion täytesarjoina ja Portissa.
Linkkejä
Mikko Keinonen: Demonia. Aviisi 25.11.1998.
Lähde: Kari Leppäsen kotisivut.