Tekoäly ja tietoisuus

19.07.2018 08:01 #1 :: Takeshi Kovacs
Tekoäly ja tietoisuus
Hei!

Pahoitteluni, jos vastaava ketju on olemassa.

Olisin kysynyt teiltä, arvon asiantuntijat, suosituksia fiktiivisiin scifi-kirjoihin, joissa teemana on tekoäly ja tietoisuuden, mielen siirtäminen esim. androideihin.

  • Thialfi hahmo
  • Thialfi
    Arkkivelho
    Tasolla 57
    63.85

19.07.2018 10:07 #2 :: Thialfi
Tekoäly ja tietoisuus
Greg Eganin kirjoissa on tällaisia teemoja, niitä ei ole suomennettu. Hannu Rajaniemen kirjoissa kuvataan transhumanistista maailmaa. Rudy Ruckerin Software ja jotkut muut kyberpunk-teokset. Myös Alastair Reynoldsin kirjoissa saatetaan sivuta aihetta, Vanhoissa sf-kirjoissa voi olla oman aikansa käsitys tekoälystä eikä aihetta välttämättä käsitellä syvällisesti, mutta Erkki Ahosen 1970-luvun teoksessa Tietokonelapsi on asiasta yhteiskunnallis-filosofista pohdintaa.

19.07.2018 12:11 #3 :: Takeshi Kovacs
Tekoäly ja tietoisuus
Kiitos oikein paljon! Nuo Alastair Reynoldsin kirjat vaikuttavat oikein mielenkiintoisilta.

Lisättäköön vielä, että erityisesti uudemmat kirjat, sekä englannin- että suomenkieliset teokset aiheesta kiinnostavat, 2010 vuodesta eteenpäin. Koska tiede kehittyy huimin harppauksin, olen kiinnostunut kirjoista, jotka ovat lähempänä nykyaikaa ja siten kenties peilaavat uusinta tai lähes uusinta tutkimustietoa tekoälystä.

19.07.2018 23:38 #4 :: Echramath
Tekoäly ja tietoisuus
Luin Eganin Permutation Cityn ja kesti aikansa ennen kuin maailmankuvani toipui siitä edes jotenkin. Siinä on semmoinen perusajatus, ettei kukaan oikein tajua miten tietoisuus toimii, mutta olemassaolevia mieliä osataan skannata ja muovata, joten se ei ole sillä tapaa aikaansa sidottu, jollain kädenheilautustaikatempulla saadaan ihminen kuoleman hetkellä skannattua, ei kai siinä mitään ihmeellistä kehitystä ole sattunut viime aikoina, että miten se muka voisi toimia? (Muita Eganeita en ole lukenut, tosin joku oli tuonut Finnconin scifikirppikselle kasan jonka välittömästi poimin mukaani.)

20.07.2018 06:12 #5 :: Takeshi Kovacs
Tekoäly ja tietoisuus
Kiitos, Echramath! Ilman muuta täytyy tutustua kyseiseen kirjaan!

Valvojat: RinjaEmelie