Robert E. Howard

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

06.01.2019 12:29 #1 :: Jussi
Robert E. Howard
Huomasin, että Conan Barbaarin luoneelle Robert E. Howardille ei ollut omaa ketjua, joten perustin sellaisen. Täällä voi keskustella kirjailijan tuotannosta.

Minulle selvisi eilen, että Howardin suomentaminen jatkuu! Oppian-kustantamo julkaisee helmikuussa kokoelman Conan ja merirosvot . Kääntäjä on Tuomas Kilpi ja kirja pehmytkantinen.Barbaarisoturi Conan on fantasiakirjallisuuden tunnetuimpia hahmoja, jonka vaiheita on seurattu myös elokuvissa ja sarjakuvissa. Robert E. Howardin luoma Conan on uljas miekkasankari, joka nujertaa niin yliluonnolliset hirviöt kuin kierot ihmisetkin. Conan ja merirosvot sisältää Howardin aiemmin suomentamattomia tarinoita, joissa pohjoisen perukoilta kotoisin oleva Conan seikkailee aivan uusissa maisemissa.

Olisi kiva saada sisällysluettelo, sillä tietääkseni vain yksi Howardin Conan-novelli on suomentamatta: The God in the Bowl. Howardilta toki julkaistiin 60-luvulla neljä keskeneräiseksi jäänyttä Conan-kertomusta plus keskeneräinen Wolves Beyond the Border, joka sijoittuu Conanin maailmaan, vaikka kimmerialainen ei tarinassa esiinny. Näitä ei ole suomennettu. Novellit kirjoittivat valmiiksi L. Sprague de Camp ja Lin Carter. Myöhemmin kertomukset on julkaistu myös alkuperäisessä, keskeneräisessä muodossa.

Ehkä Conan ja merirosvot -kokoelmassa nähdään (The God in the Bowlin ohella) nämä viisi novellia muiden kirjailijoiden viimeisteleminä. Vaikea uskoa, että keskeneräisten tarinoiden julkaisu olisi taloudellisesti järkevää. Ainoastaan Howardin fanit olisivat tyytyväisiä tällaiseen ratkaisuun. Wikipedian perusteella yksi viidestä on pelkkä juonirunko. Minä kyllä ottaisin mieluummin puhtaasti Howardin kynästä olevat versiot. Olen yhden lukenut, Wolves Beyond the Borderin.

Yksi mahdollinen novelli kokoelmaan on Rautapaholainen (The Devil in Iron). Tämä Howardin Conan-tarina on kyllä suomennettu, mutta se on julkaistu ainoastaan Tähtivaeltaja-lehdessä 4/1991. Ei siis koskaan kirjamuodossa.
Muokannut 06.01.2019 12:38 Jussi

15.01.2019 00:08 #2 :: Mustelmann
Robert E. Howard
Howard oli yksi ensimmäisistä fantasiakirjailijoista, joihin tutustuin teini-ikäisenä, jolloin luin tietenkin myös Dragonlancea, Forgotten Realmsia ja David Eddingsiä. Näihin verrattuna Howardin barbaaritarinat olivat paljon karumpaa luettavaa ja Hyborian väkivaltainen maailma tekikin nuoreen mieheen suuren vaikutuksen. Conan on edelleen yksi suosikkihahmojani kirjallisuudessa (kuten myös sarjakuvissa ja elokuvissa), onhan pohjoisen synkkä soturi miehisten ihanteiden esikuva: vahva ja itsenäinen seikkailija, joka saa urotöistään palkkioksi yleensä naisen ja tynnyrillisen viiniä.

Ainoa hyllystäni löytyvä Conan-kirja on Mustan rannikon kuningatar, joka sisältää yhdeksän novellia. Muut barbaariaiheiset suomennokset pitänee metsästää divareista, ovathan edelliset kokoelmat peräisin jostain 90-luvun alusta. Tämä uusi kirja on oikein hyvä uutinen, taidan ostaa sen heti tuoreeltaan.

Olen lukenut Howardilta kauhunovellin nimeltä Kyyhkyt helvetistä, mutta muuten hänen Conaniin liittymätön tuotantonsa on minulle tuntematonta. Solomon Kane on kirjailijan toinen tunnettu hahmo, mutta hänen tarinoitaan ei tietääkseni ole suomennettu.

15.01.2019 00:14 #3 :: FreakyMike
Robert E. Howard
Ainakin näissä kahdessa novellikokoelmassa oli joitakin Solomon Kaneen liittyviä tarinoita.

www.risingshadow.fi/library/book/364-yon-kuninkaat
www.risingshadow.fi/library/book/365-kadotuksen-kuilu
Muokannut 15.01.2019 00:14 FreakyMike

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

15.01.2019 12:34 #4 :: Jussi
Robert E. Howard

Astorethein kirjoitti: Ainoa hyllystäni löytyvä Conan-kirja on Mustan rannikon kuningatar, joka sisältää yhdeksän novellia. Muut barbaariaiheiset suomennokset pitänee metsästää divareista, ovathan edelliset kokoelmat peräisin jostain 90-luvun alusta.

Mustan rannikon kuningatar ja muita Conan-kertomuksia -kokoelman julkaisu kahdeksan vuotta sitten oli hieno teko Jalavalta. Mutta minua häiritsee kovasti se, että teoksen väitetään sisältävän Howardin parhaat Conan-tarinat, vaikka siitä puuttuu Mustan joen tuolla puolen. Tämä kun on mielestäni Conan-kertomuksista se kaikkein paras. Tarkka järjestys on tietenkin makuasia, mutta Musta joki nostetaan aina viiden parhaan joukkoon. Kaiken lisäksi Mustan rannikon kuningattareen valittiin heikompia ja vähemmän tunnettuja novelleja kuten Varkaita talossa.

Astorethein kirjoitti: Olen lukenut Howardilta kauhunovellin nimeltä Kyyhkyt helvetistä, mutta muuten hänen Conaniin liittymätön tuotantonsa on minulle tuntematonta. Solomon Kane on kirjailijan toinen tunnettu hahmo, mutta hänen tarinoitaan ei tietääkseni ole suomennettu.

Suosittelen vahvasti kahden FreakyMiken linkittämän kokoelman lukemista, tai ainakin Solomon Kaneen tutustumista. Joidenkin mielestä hän on vielä Conania parempi hahmo. Kane-novelleista erityisesti Yön siivet on jäänyt mieleen. Pidän myös kuningas Kallista ja Bran Mak Mornista, jälkimmäisestä kertova Maan madot teki aikoinaan vaikutuksen. Howardilla on monia onnistuneita kauhu/fantasia/seikkailutarinoita, joissa ei ole tunnetuimpia päähenkilöitä. Mainitaan vaikka Musta kivi (samannimisessä antologiassa), Musta Canaan (Outoja tarinoita 4) ja Madon laakso (Portti 1/1990).

16.01.2019 10:17 #5 :: KiLLPaTRiCK
Robert E. Howard
Ensin ajattelin kauhuissani, että minulta on jäänyt joku suomennettu Conan kirja hankkimatta, mutta onko siis niin, että kaikki tuon kokoelman tarinat on julkaistu noissa aikaisemmissa kokoelmissa, jotka minulla kyllä on vuosilta nakki ja sota?
Muokannut 16.01.2019 10:17 KiLLPaTRiCK

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

27.01.2019 15:09 #6 :: Jussi
Robert E. Howard
Conan ja merirosvot ilmestyi perjantaina, esimerkiksi Adlibris toimittaa. Kirjan sisällysluettelo paljastettiin:

Rautapaholainen (The Devil in Iron)
Hämärän Xuthal (Xuthal of the Dusk)
Jumala maljassa (The God in the Bowl)
Pimeän kärsä (The Snout in the Dark)
Tombalkun rummut (Drums of Tombalku)


Aavistelin sisältöä oikein. Pimeän kärsä ja Tombalkun rummut jäivät Howardilta kesken. Kustantamon sivustolla ei kerrota, onko kyseessä muiden kirjailijoiden viimeistelemät versiot, vai alkuperäiset keskeneräiset tarinat. Jää nähtäväksi...

EDIT: Huomasin, että Hämärän Xuthal on itse asiassa sama tarina kuin kokoelmasta Conan Cimmerialainen tuttu Saalistava varjo (The Slithering Shadow). Kertomus tunnetaan myös tällä vaihtoehtoisella nimellä.
Muokannut 27.01.2019 15:21 Jussi

29.01.2019 18:25 #7 :: Mustelmann
Robert E. Howard
Vajaa neljäkymppiä 221-sivuisesta, pehmeäkantisesta kirjasta tuntuu melko kalliilta, mutta kyllä tuo taitaa kuitenkin olla pakkohankinta. Jumala maljassa on minulle tuttu ainakin kahtena sarjakuvaversiona, joten kiinnostaa tietää, millainen alkuperäinen tarina on.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

06.02.2019 21:44 #8 :: Jussi
Robert E. Howard
Noudin tänään Conanin ja merirosvot kirjastosta. Myönteisenä yllätyksenä Pimeän kärsä ja Tombalkun rummut ovat fragmentteja eli Howardin alkuperäisiä tekstejä. Olin melko varma siitä, että kokoelmassa nähdään toisten kirjailijoiden valmiiksi tekemät versiot.

 • Wuntvor hahmo
 • Wuntvor
  Kaartilainen
  Tasolla 19
  91.43

27.02.2019 21:55 #9 :: Wuntvor
Robert E. Howard
Luin Conan ja merirosvot pari päivää sitten loppuun.

Kokonaisuutena hyviä tarinoita mutta pari ärsyttävää puutetta:

1. Fragmenteissa ei ole mitään toimittajan kommentteja ja ne jäävät täysin kesken. Kaipaisin niiden oheen lyhyen kuvauksen miten tarinan on tarkoitus jatkua Howardin muistiinpanojen/ kirjoitusten perusteella.

2. Yksi tarinoista lähtee mysteeristä liikkeelle ja aluksi näyttää lupaavalta mutta loppuratkaisu on saman kaavan mukainen kuin muissakin tarinoissa. Jäin ihmettelemään miksi Howard ei tämän tarinan kohdalla yrittänyt omaperäisempää loppuratkaisua?

Yleisemmällä tasolla Howardin tarinoiden heikoin puoli on kaavamaisuus, Conan ratkaisee melkein kaikki ongelmat kirveella/ miekalla / muulla aseella jopa silloin kuin siihen ei ole mitään loogista perustetta. Toisin sanoen muutaman tarinan luettuaan kaikki seuraavat Conan tarinat ovat enemmän tai vähemmän toistoa mikä on harmillista koska hän ei missään tapauksessa ole pelkkä kirvesmurhaaja!

28.02.2019 16:57 #10 :: Mustelmann
Robert E. Howard

Wuntvor kirjoitti: Yleisemmällä tasolla Howardin tarinoiden heikoin puoli on kaavamaisuus, Conan ratkaisee melkein kaikki ongelmat kirveella/ miekalla / muulla aseella jopa silloin kuin siihen ei ole mitään loogista perustetta. Toisin sanoen muutaman tarinan luettuaan kaikki seuraavat Conan tarinat ovat enemmän tai vähemmän toistoa mikä on harmillista koska hän ei missään tapauksessa ole pelkkä kirvesmurhaaja!

Conanin väkivaltaisuus johtuu tietenkin siitä, että hän on barbaari. Rauhanomainen ongelmanratkaisu sopii sivistyneelle diplomaatille, mutta ei alkukantaiselle berserkille. Conan ei ole tyhmä tai kunniaton paskiainen, mutta kirvesmurhaaja kuvaa hahmon luonnetta oikein hyvin. Siinä olet oikeassa, että Conan-tarinat ovat hyvin kaavamaisia ja sen takia ne toimivatkin parhaiten harvakseltaan luettuna.
Muokannut 01.03.2019 00:53 Mustelmann

02.03.2019 00:48 #11 :: Fiktiivi
Robert E. Howard
Ajattelisi, että pelkistä kirvesmurhaajista koostuva yhteiskunta ei ole kovin vakaa tai pitkäikäinen. Luulisi siis, että Conanin maailmassa olisi myös barbaareja, jotka eivät ratkaise kaikkia ongelmia kirveellä. (Ehkä siksi Conan-tarinoissa ei seikkaillakaan Kimmeriassa eikä edes juuri kuvailla sitä.)

En oikein näe Conania mitenkään psykologisesti tai antropologisesti tarkkana kuvana "barbaari"kulttuurin edustajasta, vaan lähinnä Conan on cowboy barbaarin vaatteissa. (Eikä varmaan myöskään psykologisesti autenttinen lehmipoika, vaan enenmmänkin lännentarinoiden arkkityyppi.) Uransa loppua kohtihan Howard alkoi siirtyä weird tale -genrestä enemmän historialliseen seikkailuun ja lännentarinoihin, mikä alkoi näkyä viimeisissä Conan-tarinoissakin.

 • Eija hahmo
 • Eija
  Hornanhenki
  Tasolla 50
  12.95

02.03.2019 13:39 #12 :: Eija
Robert E. Howard
Siitä kun viimeksi olen lukenut Conan tarinoita, on kulunut aikaa jo 17 vuotta. Lukematta on jäänyt aiemmin suomentamaton The God in the Bowl, mutta nyt sekin tulee luetuksi Conan ja merirosvot kokoelmasta niin kuin myös kaksi fragmenttia, joita myöskään en ole lukenut. Kokoelmaa tuskin aion hankkia ainakaan ovh hintaan näiden takia, mutta onneksi on olemassa kirjasto.

Henkilökohtaisesti pidän yleisesti ottaen enemmän muista Howardin hahmoista ja tarinoista – kauhuun kallellaan olevista eritoten. Pitäisikin ottaa projektiksi lukea joitain niistä uudestaan ja samalla täydentää puuttuvilla, joita en ole lukenut.

Vanhalla foorumilla kymmenen vuotta sitten kirjoitin Howard ketjussa:
(Huomasin, että ei ole enää missään linkkiä vanhoihin arkistoihin :sad:Löytyyköhän ne vielä jostain? Joitain omia kirjoituksia olin ottanut talteen erikseen)

10.6.2009


Tämän jälkeen olen lukenut englanniksi loput Solomon Kane tarinat ja Zambebwein kuu kokoelman, josta pidin paljon. Zambebwein kuusta olin myös jotain raapustanut vanhalle foorumille. Voisin sen näin 9 vuoden jälkeen tallettaa Kirja arvioihin :grin:

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

14.04.2019 10:19 #13 :: Jussi
Robert E. Howard
Oppian-kustantamon seuraava Howard-suomennos on Almuric, joka ilmestyy pehmytkantisena lokakuussa. En ole itse tätä scifiromaania lukenenut, Wikipediassa siitä sanotaan näin:

The novel shares similar elements with the John Carter of Mars series by Edgar Rice Burroughs.

14.04.2019 19:06 #14 :: Echramath
Robert E. Howard

Fiktiivi kirjoitti: Ajattelisi, että pelkistä kirvesmurhaajista koostuva yhteiskunta ei ole kovin vakaa tai pitkäikäinen. Luulisi siis, että Conanin maailmassa olisi myös barbaareja, jotka eivät ratkaise kaikkia ongelmia kirveellä. (Ehkä siksi Conan-tarinoissa ei seikkaillakaan Kimmeriassa eikä edes juuri kuvailla sitä.)


Todellisuudessahan on ollut erilaisia soturiyhteiskuntia, joissa jopa "mieheksi tulon" edellytys saattoi olla jonkinlainen uroteko jotain vihollisryhmittymää vastaan. Ryhmän sisäisesti tietenkin täytyy olla jonkinlainen koodeksi, jolla yhteenotot vältetään - tai vihollisryhmä hoitelee varsin pian hengiltä moisen yhteistyöhön kykenemättömän ryhmän. (Jos teillä ei ole muutakaan tekemistä, voitte kuunnella tunnin kun Lindybeige-setä jorisee tunnettuun, hieman epäkoherenttiin tapaansa tuon tyyppisestä elämästä tuon tyyppisessä yhteisössä: The White Headhunter )


En oikein näe Conania mitenkään psykologisesti tai antropologisesti tarkkana kuvana "barbaari"kulttuurin edustajasta, vaan lähinnä Conan on cowboy barbaarin vaatteissa. (Eikä varmaan myöskään psykologisesti autenttinen lehmipoika, vaan enenmmänkin lännentarinoiden arkkityyppi.) Uransa loppua kohtihan Howard alkoi siirtyä weird tale -genrestä enemmän historialliseen seikkailuun ja lännentarinoihin, mikä alkoi näkyä viimeisissä Conan-tarinoissakin.


Olenkin jo pitempään väittänyt, että DC:n tallissa asustava lehmipoika Jonah Hex (joka ei kumminkaan ainakaan noissa klassikkotarinoissaan mitä lepakkomiehiä tapaa, tietysti jo aikakausisyistäkin) on selvä Conanin sukulainen, lyhyissä pulppitarinoissa vaeltava yksinäinen susi, jonka kumppaneille käy usein hullusti.

14.04.2019 23:38 #15 :: FreakyMike
Robert E. Howard
Mikä tekee noista uusista suomennoksista niin kalliita? Kyseessä kuitenkin pehmeäkantiset kirjat ja tuo Almuric näyttäisi maksavan lähes 35 euroa ja merirosvotarinakin yli 37 adlibriksen mukaan.

Sama kustantaja näytti julkaisseen aikaisemmin pääasiassa sanakirjoja, runoutta ja muuta ihan eri tyyppistä kirjallisuutta.

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

10.11.2019 12:16 #16 :: Jussi
Robert E. Howard
Oppian taitaa olla ihan tosissaan Howardin suomentamisen kanssa, sillä tammikuussa kustantamolta ilmestyy Kultaisen kallon kirous. Teos on kahden edellisen julkaisun tapaan pehmeäkantinen – kääntäjäksi on vaihtunut Pekka Salonen.

Robert E. Howard tunnetaan parhaiten barbaarisoturi Conanin luojana, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu paljon muutakin vahvaa fantasiaa. Kultaisen kallon kirous sisältää aiemmin suomentamattomia Howardin novelleja, joissa seikkailee Valusian kuningas Kall. Hurjat hirviöt ja yliluonnolliset viholliset uhkaavat kuningasta, joka ratsastaa taisteluun miekka heiluen ja punaiset tappajat vierellään.


En ole vielä ehtinyt lukea Almuricia.
Muokannut 10.11.2019 12:27 Jussi

 • Jussi hahmo Kirjoittaja
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 61
  95.58

22.10.2020 14:17 #17 :: Jussi
Robert E. Howard
Nyt toinen kustantamo, Nysalor, kääntää Howardia suomeksi. Pehmeäkantinen kauhunovellikokoelma Pedon varjo julkaistaan virallisesti ylihuomenna.

Kokoelma sisältää tarinat Kadonnut rotu, Hyeena, Kuoleman kammottava kosketus, Olento katolla, Mies maassa, Vainoava sormus, Kuolleet muistavat, Asshurbanipalin liekki, Kelly Manaajamies, Dermodin surma, Unen kobra, Rauhattomat vedet, Sorkkajalkainen olento, Casonetton viimeinen laulu ja Pedon varjo. Lisäksi mukana on toimittajan esipuhe ja kauhukirjailija H. P. Lovecraftin muistokirjoitus ystävästään Robert E. Howardista.


Edellisen viestin kirjoittamisen jälkeen olen lukenut Almuricin ja Kultaisen kallon kirouksen. Pidin molemmista, ja annoin kirjoille tietokannassa arvosanaksi kolme ja puoli tähteä. Huomasin, että kaikilla kolmella Oppianin Howard-suomennoksilla on melko alhainen keskiarvo. Eivät ole iskeneet Risingin käyttäjiin? Kultaisen kallon kirous jää heikoimpana kahteen ja puoleen tähteen.
Muokannut 22.10.2020 14:22 Jussi
Tykännyt: Eija

22.10.2020 23:05 #18 :: FreakyMike
Robert E. Howard
Ainakin hinta on paljon järkevämpi, kuin noissa kolmessa edellisessä suomennoksessa.

 • Eija hahmo
 • Eija
  Hornanhenki
  Tasolla 50
  12.95

23.10.2020 19:58 #19 :: Eija
Robert E. Howard
Oppianin julkaisuista olen lukenut toistaiseksi vain viimeisimmän Kultaisen kallon kirouksen. Lukukokemusta häiritsi mielestäni huono suomennos, tosin eivät tarinatkaan olleet Howardia parhaimmasta päästä. Almuric sekä Conan ja merirosvot odottavat vielä lukuvuoroaan. Mikään näistä ei ole ollut sellainen pakkohankinta, jotta maksaisin pyydetyn hinnan. Sensijaan Pedon varjon tilasinkin hetimiten, koska kauhupainotteinen sisältö kiinnostaa. Kiitos Jussi tiedosta.

Valvojat: RinjaEmelie