Rajatapaus-fantasia
Rajatapaus-fantasia on kirjallisuuden alalaji, jossa yhdistyvät fantasiakirjallisuuden elementit ja realistinen maailmankuva. Tällaisessa kirjallisuudessa fantasian ja todellisuuden rajat hämärtyvät, ja tarinan tapahtumat voivat sijoittua maailmaan, jossa taikuus, myyttiset olennot tai yliluonnolliset ilmiöt ovat osa arkipäivää, mutta ne eivät ole täysin erillisiä tavallisesta maailmasta.
Rajatapaus-fantasiassa usein esiintyvät elementit, kuten magia tai yliluonnolliset voimat, voivat olla osa tarinan maailmaa, mutta niiden hyväksyttävyys ja vaikutukset voivat vaihdella. Tällöin ei ole selvää, onko tapahtumat vain kuvitelmaa, mielikuvituksen tuotetta tai onko maailma todella maaginen. Rajatapaus-fantasia voi yhdistää esimerkiksi modernin elämän ja perinteiset myyttiset olennot, kuten lohikäärmeet, keijut tai taikurit, ja se voi sekoittaa realistisen ja fantasian välillä liikkumista.
Rajatapaus-fantasian teokset voivat olla tumman fantasian piirteitä omaavia, mutta ne eivät ole täysin irrallisia todellisuudesta. Esimerkiksi Neil Gaimanin Neverwhere ja Tad Williamsin Otherland -sarjat sisältävät elementtejä, joissa fantastinen ja arkinen maailma kietoutuvat toisiinsa, ja Charles de Lintin teoksissa kuten Memory and Dream arkipäiväinen elämä voi olla yhtä totta kuin sen rinnalla kulkeva maaginen ulottuvuus.
Rajatapaus-fantasia kutsuu lukijan tutkimaan, kuinka pienet, maagiset elementit voivat vaikuttaa arkeen ja miten ne muuntavat hahmojen käsitystä maailmasta. Se on genre, jossa tavallisen ja epätavallisen rajat eivät ole selkeät, ja lukija voi itse tulkita, ovatko maailmassa vallitsevat ilmiöt todella yliluonnollisia vai vain osia hahmojen mielen ja todellisuuden sekoittumista.