A. S. Byatt: Ragnarök: Jumalten tuho
Tammi 2013 - Risingin tietokannassa
Skandinaavisten myyttien maailmaan sukeltava Ragnarök: Jumalten tuho on englantilaisen A. S. Byattin toinen spefisuomennos. Ragnarök palaa Pienen mustan kirjan (Teos 2012) novelleista tuttuihin maisemiin perienglantilaiselle maaseudulle ja toisen maailmansodan kotirintamalle. Samalla Byatt kertoo omin sanoin Odinin, Thorin, Lokin ja muiden jumalten edesottamuksista, Yggdrasil-maailmanpuusta, myyttisistä olennoista, maailman synnystä ja lopulta sen tuhosta.
Kirjan päähenkilö on laiha lapsi, joka odottaa sodan loppumista ja tietoa lentäjäsankari-isästään, jota hän ei usko enää koskaan näkevänsä. Lapsen äiti opettaa maaseutukoulussa ja antaa tyttärelleen luettavaksi kirjan Asgård ja jumalat. Papilta lapsi kuulee kristinuskosta, mutta enemmän häntä viehättävät synkät ja pimeät muinaismyytit. Pienen lapsen filosofinen pohdinta, luontokuvaus ja myyttien moni-ilmeinen uudelleentulkinta luovat kirjan kantavan sidoksen.
Titia Schuurmanin suomennos tekee oikeutta Byattin laajalle sanavarastolle ja upealle kielenkäytölle, vaikka jotain jää uupumaan verrattuna Kersti Juvan taiturimaiseen suomen kieleen Byattin Pienessä mustassa kirjassa. Helppo käännettävä kumpikaan kirja tuskin on ollut. Byatt kuvailee paljon ja osoittaa tuntemuksensa niin maan kuin merenkin kasveihin ja eläimiin. Eliöitä vilisee myyttisten puiden rungoilla ja valtamerissä siinä missä sodanaikaisen maaseudun rauhassakin.
Kirjan lopussa on Byattin essee Ajatuksia myyteistä, jossa hän avaa tarinansa taustoja ja myyttien merkitystä. Suosittelen pitämään pienen tauon varsinaisen kirjan ja esseen lukemisen välillä: asiatyyliin hyppääminen riistää melko väkivaltaisesti pois pienen lapsen ja suuren myyttisen kertomuksen maailmasta. Essee on silti tutustumisen arvoinen, samoin kirjan lopusta löytyvä bibliografia vaikuttaa pätevältä lähtökohdalta myyteistä kiinnostuneille. Kustantaja on muistanut käännetyistä lähdekirjoista mainita myös suomenkieliset nimet ja julkaisutiedot.
Byattin Ragnarökon kiehtova tulkinta myyteistä ja historiasta. Lyhyt kirja pitää otteessaan viimeisille sivuille asti. Se herättää pohtimaan tarinankerronnan merkitystä, ihmismielen suojamuureja ja maailmanselitysmalleja samalla kun itse kertoo eteenpäin suurta myyttistä tarinaa.