Mannerheimin seikkailuja
(toim. Juri Nummelin)

Turbator 2012 - Risingin tietokannassa

Suomalainen pulp-asiantuntija Juri Nummelin on tässä novellikokoelmassa tarttunut suomalaisia aina kuohuttavaan aiheeseen eli marsalkka Carl Gustav Mannerheimiin (1867-1951). Isänmaallisenkaan lukijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä tämän kokoelman novelleissa Mannerheim ei ole sen enempää kenialainen kuin kuulu seksuaalisiin vähemmistöihin. Kokoelman kirjoittajat ovat kohdelleet sotamarsalkkaa melkein silkkihansikkain, mistä tuleekin kokoelman isoin miinus. Mannerheimin hahmo pysyy novellista toiseen hyvin samanlaisena eikä uusia sävyjä tai näkökulmia Mannerheimiin synny. Toisaalta voidaan kysyä, että onko historiallisen henkilön ristivalottaminen pulp-tarinoissa tarkoituskaan?

Kokoelma alkaa Heikki Nevalan Kaksoisolento-novellilla, jossa nuori Mannerheim seikkailee viktoriaanisen ajan Lontoossa ja tapaa tohtori Hyden. Seuraavaksi on vuorossa Harri István Mäen novelli Vielä parempi, jossa liikutaan Raamatun tapahtumien reunamilla. Tuomas Salorannan Tunguskan musta jumala puolestaan kertoo eräästä Mannerheimin Siperian tutkimusretken sivujuonteesta ja siitä, mitä kaikkea meteori-isku Tunguskassa paljastikaan. Novellissa esiintyy myös roistomainen Josif Dzugasvili.

Markus Harju vie lukijan ja Mannerheimin erittäin tunnelmallisen kielen siivittämänä Egyptiin ja Kuninkaiden laaksoon. Vesa Sisättö taas palauttaa sotamarsalkan Suomeen ja Ikaalisten syrjäkylille hyvin Outsider-tyylisessä novellissa. Jussi K. Niemelän Operaatio Äijäkupittaa taas kertoo erinäisten raporttien kautta tapahtumista toisen maailmansodan taustalla ja kuinka Sigurd Wettenhovi-Aspa ja Yrjö von Grönhagen juonittelivat Saksan irtautumiseen sodasta.

Jussi Katajalan Valkeassa varpusessa arvossaan noussut Dzugasvili tekee paluun kun Mannerheim lähtee Neuvostoliittoon etsimään entistä rakastettuaan. Taustalla ovat muutenkin Salorannan novellin tapahtumat. Anne Leinosen Sotamarsalkan syntymäpäivä tapahtuu kuuluisan Hitlerin vierailun aikaan. Siinä Marski joutuu vastatusten natsien kanssa, kun taistellaan Lemminkäisen temppelin hallinnasta. Kokoelman päättää Samuli Antilan Viimeinen haastattelu, jossa 50-luvulla Sveitsiin matkaavalle reportterille selviää Mannerheimin kammottava salaisuus.

Kirjan kaikki novellit linkittyvät toisiinsa ja kuvaavat eräänlaisen spekulatiivisen supersankari-Mannerheimin seikkailuja. Novellit tavoittavat hyvin pulp-novellien vauhdikkaan tunnelman eikä olekaan yllätys, että moni kirjoittaja onkin tuttu uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion tiimoilta. Yhtään huonoa novellia tässä kokoelmassa ei ole. Rakenteensa puolesta eniten joukosta eroaa Jussi K. Niemelä, jonka novelli etenee kuivakoina selontekoina toisen maailmansodan ajoilta ja sisältää paljon taustatietoa natsien Ahnenerbestä.

Mannerheim-novellikokoelmaa voi suositella lämpimästi kaikille seikkailullisten pulp-novellien ystäville sekä niille, jotka ovat lukeneet amerikkalaispresidentin vampyyrijahdista ja ovat jääneet miettimään, kuinka vastaava toimisi Suomessa. Tässä kokoelmassa Mannerheim kukistaa niin natsien ja marsilaisten salaliitot, muinaiset jumalat, epäkuolleet faaraot kuin Stalininkin juonittelut.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).