Rosemary Sutcliff (1920–1992) oli brittiläinen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti arvostetusta historiallisen kaunokirjallisuuden tuotannostaan. Vaikka Sutcliff oli ensisijaisesti lastenkirjailija, hänen tuotantonsa vetosi myös aikuisiin. Kirjailija itse totesi kerran, että hän kirjoittaa ”kaikenikäisille lapsille, yhdeksästä yhdeksänkymmentävuotiaisiin”.
Sutcliff syntyi Surreyssä, mutta merivoimien upseerina toimineen isän työn vuoksi perhe kiersi tukikohdissa eri puolilla maailmaa, kunnes tytär oli kymmenvuotias. Sutcliff sairastui kaksivuotiaana Stillin tautiin, vaikeaan niveltulehdukseen, joka rajoitti olennaisesti hänen liikkumiskykyään ja pakotti hänet lopulta pyörätuoliin.
Nuorena Sutcliff oli kiinnostunut taruista ja muinaishistoriasta. Kirjallisuudesta hänen suosikkejaan olivat muun muassa H. C. Andersenin sadut sekä Nalle Puh ja Kaislikossa suhisee. Toisaalta hän kuunteli innolla myös isänsä ja tämän työtoverien tosikertomuksia. Sutcliff opiskeli taidekoulussa ja työskenteli miniatyyrimaalarina, kunnes siirtyi kirjoittamaan. Sutcliffin esikoisteos ilmestyi vuonna 1950.
Sutcliff asui suuren osan aikuisiästään Arundelissa, Sussexissa.Arvostetun lastenkirjallisuuspalkinnon Carnegie-mitalin Sutcliff sai vuonna 1960. Vuonna 1975 Sutcliff sai Brittiläisen imperiumin upseerin arvonimen työstään lastenkirjallisuuden hyväksi. Hän voitti vuonna 1985 Phoenix-palkinnon. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi hänet 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 49.
Tekstilähde: Wikipedia.