Historiantutkija
Keskiarvo 3.61
3.61 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (96)
Kirjahyllytilastot

Historiantutkija

Elizabeth Kostova
Julkaistu: kesäkuu 20, 2006 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Historian
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu
Avainsanat: vampyyrit

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Arto Schroderus. Suomennettu lyhennelmästä. Sidottu, kansipaperi. 3. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

Eletään vuotta 1972. Kuusitoistavuotias tyttö löytää isänsä kirjastosta lohikäärmeen kuvalla koristellun salaperäisen kirjan. Pian hän saa luettavakseen kirjeitä, joissa pahoitellaan lukijan kohtaloa: hän on astunut syvälle pimeyden ja pahuuden vaikutuspiiriin.

Kirjeet ja diplomaattina toimivan isän salaileva käyttäytyminen herättävät tytössä pelkoa ja hämmennystä. Vihdoin isä suostuu kertomaan professori Rossista, joka katosi tutkiessaan merkillistä historiallista arvoitusta. Hän paljastaa seuranneensa Rossin jalanjälkiä eri puolilla Eurooppaa yhdessä professorin tyttären Helenin kanssa. Pahuuden lähde kutsui heitä selittämättömällä tavalla puoleensa, ja samalla kasvoi halu tietää siitä enemmän.

Vähitellen, mutta vääjäämättä tyttö saa kuulla Rossin, isänsä ja Helenin jäljittäneen ihmisvereen ja pimeyteen viehtynyttä hahmoa, joka on kauan sitten jättänyt taakseen elämän ja kuoleman rajan. Ensimmäisen kerran hänestä kirjoitettiin 1400-luvulla Draculana, lohikäärmeen poikana. Missä on hänen viimeinen hautasijansa? Miksi mysteeri on houkutellut puoleensa yhä uusia tutkijoita, jotka samalla asettavat henkensä suureen vaaraan? Vastaukset vaativat pahuuden kohtaamista silmästä silmään…

Historiantutkija on Elizabeth Kostovan loistavasti menestynyt esikoisteos, joka herättää myyttisen tarinan eloon jännittävällä ja kirjallisesti ansiokkaalla tavalla. Kostova onnistuu tekemään Draculasta oman aikamme tulkinnan, joka tuo romaaniin vahvasti todellisen tunnelman.

Elizabeth Kostova on valmistunut Yalen yliopistosta ja suorittanut myös Michiganin yliopistossa luovan kirjoittamisen tutkinnon. Esikoisromaani Historiantutkija on kymmenen vuoden kirjoitustyön tulos, joka nousi ilmestyttyään Yhdysvalloissa nopeasti myydyimpien kirjojen listoille.

muokattu 19.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Ystävät hämärän jälkeenOlen legendaVegasin vampyyri (Horror-sarja, #1)DraculaPainajainen

Kirja-arvioita (4)

Teenspirit avatar
Kirjoittanut
5.0
Olen varsin ihastunut vampyyrikirjoihin. Olen lukenut niitä todella paljon, joten on melkoinen kunnianosoitus tälle kirjalle sanoa, että tämä kuuluu ehdottomasti parhaimpiin. Todella koukuttava juoni. Pidän kirjailijan tavasta kuvailla asioita, ja toivon, että häneltä julkaistaisiin pian jotain muutakin.
NoctilucA avatar
Kirjoittanut
1.5

Nyt oli sitkeää. Kirjettä kirjeen perään ja kaikki on ylitsevuotavaa, sanoinkuvaamatonta ja äärimmäisen suunnatonta.

edit: huomasin juuri, että suomennos on kaiken huipuksi tehty alkuperäisen romaanin LYHENNELMÄSTÄ, vaikka tämänkin selättäminen oli jo työn ja tuskan takana. Vau! Aina sitä yllättyy.

Lukijatar avatar
Kirjoittanut
3.0

Historiantutkijaa voisi kutsua hieman runsaammaksi ja kunnianhimoisemmaksi Da Vinci -koodiksi: siinä on paljon mielenkiintoista historiaa höystämässä suoraviivaista seikkailujuonta ja paria ennalta-arvattavaa romanssia. Näkökulma Draculan hahmoon ei ole kovin oivaltava, vaikkei nyt suoranaisen kökkökään. Kieli on mukavaa ja kuvailua on paljon. Tunnelma on melko onnistunut, joskaan ei nähdäkseni kauhu-kategoriaan sittenkään tarpeeksi kuumottava. Annoin historiantutkijalle kolme ... (lisää)

Ageha avatar
Kirjoittanut
4.5
Tämä kirja piti minua otteessaan alusta loppuun. Tarina on kiehtova ja juuri sopivan jännittävä, ja kirjassa ehtii tapahtua paljon. En yleensä tätä genreä lue, mutta kirja oli hyvin miellyttävä poikkeus tähän tapaani. Vaikka kyseessä on vampyyritarina (joihin olen ruvennut suhtautumaan epäluulolla), silmiini ei osunut ainakaan montaa niistä kliseistä jotka olen vampyyritarinoihin oppinut yhdistämään. Ansaitsisi minusta enemmän suosiota kuin mitä on osakseen saanut. :D
Paikalla 2 jäsentä ja 54 vierailijaa
KiLLPaTRiCK, sinidean
Uusin jäsen: Pieni ja sitkeä
Jäseniä yhteensä: 9868