Historiantutkija

@ Elizabeth Kostova
Historiantutkija - Elizabeth Kostova 7.22   100

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Arto Schroderus. Suomennettu lyhennelmästä. Sidottu, kansipaperi. 3. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

Eletään vuotta 1972. Kuusitoistavuotias tyttö löytää isänsä kirjastosta lohikäärmeen kuvalla koristellun salaperäisen kirjan. Pian hän saa luettavakseen kirjeitä, joissa pahoitellaan lukijan kohtaloa: hän on astunut syvälle pimeyden ja pahuuden vaikutuspiiriin.

Kirjeet ja diplomaattina toimivan isän salaileva käyttäytyminen herättävät tytössä pelkoa ja hämmennystä. Vihdoin isä suostuu kertomaan professori Rossista, joka katosi tutkiessaan merkillistä historiallista arvoitusta. Hän paljastaa seuranneensa Rossin jalanjälkiä eri puolilla Eurooppaa yhdessä professorin tyttären Helenin kanssa. Pahuuden lähde kutsui heitä selittämättömällä tavalla puoleensa, ja samalla kasvoi halu tietää siitä enemmän.

Vähitellen, mutta vääjäämättä tyttö saa kuulla Rossin, isänsä ja Helenin jäljittäneen ihmisvereen ja pimeyteen viehtynyttä hahmoa, joka on kauan sitten jättänyt taakseen elämän ja kuoleman rajan. Ensimmäisen kerran hänestä kirjoitettiin 1400-luvulla Draculana, lohikäärmeen poikana. Missä on hänen viimeinen hautasijansa? Miksi mysteeri on houkutellut puoleensa yhä uusia tutkijoita, jotka samalla asettavat henkensä suureen vaaraan? Vastaukset vaativat pahuuden kohtaamista silmästä silmään…

Historiantutkija on Elizabeth Kostovan loistavasti menestynyt esikoisteos, joka herättää myyttisen tarinan eloon jännittävällä ja kirjallisesti ansiokkaalla tavalla. Kostova onnistuu tekemään Draculasta oman aikamme tulkinnan, joka tuo romaaniin vahvasti todellisen tunnelman.

Elizabeth Kostova on valmistunut Yalen yliopistosta ja suorittanut myös Michiganin yliopistossa luovan kirjoittamisen tutkinnon. Esikoisromaani Historiantutkija on kymmenen vuoden kirjoitustyön tulos, joka nousi ilmestyttyään Yhdysvalloissa nopeasti myydyimpien kirjojen listoille.


Luokitus: Kauhu Vampyyrit

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu kesäkuu 20, 2006 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Historian
Tietoja muokattu joulukuu 19, 2014

Kirja-arviot & arvosanat

NoctilucA
Arvosanat 126
Kirja-arviot 9
Viestit 162
marraskuu 17, 2018
3 / 10

Nyt oli sitkeää. Kirjettä kirjeen perään ja kaikki on ylitsevuotavaa, sanoinkuvaamatonta ja äärimmäisen suunnatonta.

edit: huomasin juuri, että suomennos on kaiken huipuksi tehty alkuperäisen romaanin LYHENNELMÄSTÄ, vaikka tämänkin selättäminen oli jo työn ja tuskan takana. Vau! Aina sitä yllättyy.

Lukijatar
Arvosanat 349
Kirja-arviot 76
Viestit 2
syyskuu 13, 2016
6 / 10

Historiantutkijaa voisi kutsua hieman runsaammaksi ja kunnianhimoisemmaksi Da Vinci -koodiksi: siinä on paljon mielenkiintoista historiaa höystämässä suoraviivaista seikkailujuonta ja paria ennalta-arvattavaa romanssia. Näkökulma Draculan hahmoon ei ole kovin oivaltava, vaikkei nyt suoranaisen kökkökään. Kieli on mukavaa ja kuvailua on paljon. Tunnelma on melko onnistunut, joskaan ei nähdäkseni kauhu-kategoriaan sittenkään tarpeeksi kuumottava. Annoin historiantutkijalle kolme tähteä: historiaosuudesta, sujuvasta ja hitaasta kerronnasta sekä tunnelmasta, jotka nämä kaksi seikkaa tuovat mukanaan.

Ageha
Arvosanat 326
Kirja-arviot 4
Viestit 490
joulukuu 15, 2014
9 / 10

Tämä kirja piti minua otteessaan alusta loppuun. Tarina on kiehtova ja juuri sopivan jännittävä, ja kirjassa ehtii tapahtua paljon. En yleensä tätä genreä lue, mutta kirja oli hyvin miellyttävä poikkeus tähän tapaani. Vaikka kyseessä on vampyyritarina (joihin olen ruvennut suhtautumaan epäluulolla), silmiini ei osunut ainakaan montaa niistä kliseistä jotka olen vampyyritarinoihin oppinut yhdistämään. Ansaitsisi minusta enemmän suosiota kuin mitä on osakseen saanut. :D

Teenspirit
Arvosanat 253
Kirja-arviot 3
Viestit 0
marraskuu 30, 2007
10 / 10

Olen varsin ihastunut vampyyrikirjoihin. Olen lukenut niitä todella paljon, joten on melkoinen kunnianosoitus tälle kirjalle sanoa, että tämä kuuluu ehdottomasti parhaimpiin. Todella koukuttava juoni. Pidän kirjailijan tavasta kuvailla asioita, ja toivon, että häneltä julkaistaisiin pian jotain muutakin.

samuel
samuel
Arvosanat 838
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 319
Kirja-arviot 12
Viestit 67
joulukuu 8, 2022
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Lilyx
Lilyx
Arvosanat 505
Kirja-arviot 2
Viestit 3
elokuu 17, 2022
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Puffeli93
Puffeli93
Arvosanat 64
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 7, 2020
Antoi 2 / 10 arvosanan kirjalle
WaveMan
WaveMan
Arvosanat 12
Kirja-arviot 0
Viestit 12
kesäkuu 23, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Xhex
Xhex
Arvosanat 71
Kirja-arviot 1
Viestit 11
maaliskuu 29, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle