Oscar ja Lucinda (Keltainen kirjasto #230) - Peter Carey7.48

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Leena Tamminen. Sidottu, kansipaperi.

Booker-voittaja 1988. Hämmästyttävä, syvä ja rikas romaani menneen ajan Australiasta, rakastavaisista, joita yhdistää sammumaton pelihimo, viehtymys vaaraan ja toisiinsa. Rohkea sekoitus seikkailua, historiaa ja fantasiaa.

Oscar ja Lucinda on tarina kertojan isoisänisästä, nuoresta punatukkaisesta variksennäköisestä papista, joka meripelkoaan uhmaten matkaa Englannista Australiaan ”mustia” käännyttämään. Se on tarina nuoresta australialaisesta perijättärestä, joka omistaa rahansa ja elämänsä lasinvalmistukselle. Ja se on tarina heidän rakkautensa symbolista, ihmeellisestä lasikirkosta, jonka Oscar suunnattomin kärsimyksin kuljettaa Sidneystä syrjäiselle lähetysasemalle.

Kaikki alkaa jouluvanukkaasta, joka iskee umpeutumattoman haavan Oscarin ja hänen isänsä väleihin. Oscar siirtyy vastakkaiseen leiriin kuin saarnaajaisänsä ja lukee anglikaanipapiksi rahoittaen opintonsa odottamattoman menestyksekkäällä vedonlyönnillä. Hän ja Lucinda tapaavat Leviatan-laivalla, matkalla Australiaan, yhteisen pelihimon yhteen johdattamina. Heidän rakkaustarinansa on vertaansa vailla, muun muassa siksi että mihinkään lokeroon sopimaton Oscar törmää yhtenään kaikenlaisiin vastoinkäymisiin.

Tarinan myötä Carey vie lukijan löytöretkelle viime vuosisadan todellisuuteen, tutustuttaa ajan maalaispappiloihin ja kilpa-ajoihin, lasitehtaaseen ja kirjanpitokonttoriin, Australian kesyttömään uudisasukasyhteisöön ja sen originelleihin tyyppeihin. Värikkään kerronnan ohessa hän herättää mielenkiintoisia filosofisia kysymyksiä – mikä mahtaakaan olla uskonnon suhde uhkapeliin?

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1989
Kustantaja: Tammi
Tyylit: fantasia
Alkuperäinen nimi: Oscar and Lucinda
Käännetty englanniksi: Kushiel's Dart
Arvosanalla: 7.48/10
Arvosanoja: 17
Muokattu: marraskuu 04, 2011