Viides maailmanvalta
Keskiarvo 2.67
2.67 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (6)
Kirjahyllytilastot

Viides maailmanvalta

Viktor Pelevin
Julkaistu: elokuu 31, 2009 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Ampir V
Käännetty englanniksi: Empire V: The Prince of Hamlet
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: mainstream, maaginen realismi
Avainsanat: satiiri, vampyyrit

Viides maailmanvalta: Yli-ihmisen tarina. Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Arja Pikkupeura. Kansi: Timo Mänttäri. Sidottu, kansipaperi.

19-vuotias Roma asuu äitinsä kanssa, on töissä lastaajana ja miettii, mitä tehdä elämällään. Eräänä päivänä Moskovan kaduilla kuljeksiessaan hän huomaa jalkakäytävään piirretyn nuolen ja sen vieressä tekstin, joka tarjoaa mahdollisuutta päästä eliittiin. Hän lähtee seuraamaan nuolta ja herää myöhemmin puolapuihin sidottuna Brahma-nimisen vanhan vampyyrin luona. Hän tosiaan pääsee eliittiin – vampyyriksi!

Brahma siirtää Romaan vampyyrinkielen, ja nuori vampyyri nimeltä Mithra alkaa johdattaa Romaa vampyyrien maailmaan. Vampyyreilla on muinaisten jumalien nimet, ja Romakin saa uudeksi nimekseen Rama. Jehova, Baldur ja Loki opettavat hänelle vampyyritieteitä, ja hän tutustuu Heraan, jonka kanssa Raman on määrä suorittaa koulutuksen päätteeksi ”suuri syntiinlankeemus”.

Anarkistinen satiiri kritisoi herkullisesti glamourin ja mammonan palvontaa. Romaanin maailmassa ihmiset on jalostettu vampyyrien käyttöön, ja vampyyrit uuttavat elämänvoimaa keskenään kilpailevien ihmisten tuottamasta rahasta.

Viktor Pelevin kritisoi kotimaataan epäsuoremmin, älykkäämmin ja samalla rakastavammin kun monet muut ulkomailla nimeä saaneet nykyvenäläiset kaunokirjailijat.” – Otto Lappalainen, Salon seudun sanomat 7.12.2009

”– – Pelevin hoitaa homman tyylillä. Hän yhdistää trillerin saumattomasti yhteiskuntasatiiriin, mikä tekee romaanista sekä luettavan että fiksun.” – Ville Seuri, Image 2009/9

Arja Pikkupeuran suomennos tavoittaa hyvin Pelevinin tyylilajeja sekoittelevan kerronnan.” – Salla Simukka, Hämeen sanomat 13.10.2009

muokattu 08.09.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

SS LontooHirviöTeemestarin kirjaLäpi harmaan kiven (Väinämöinen, #5)Vain aurinko muistaa (Kwani, #1)

Kirja-arvioita (1)

Eija avatar
Kirjoittanut
2.0

Kirja on satiiri Venäjän oloista. Siinä sivalletaan elitismiä vastaan ja irvaillaan mm. muoti-ilmiöistä ja amerikkalaistumisesta. Kulttuurin alkulähdettä ei enää tunnisteta vaan asiat tunnistetaan Hollywood filmien kautta. Englannista johdettuja sanoja käytetään yhä enemmän. Kirjassa on paljon sanojen kanssa kikkailua ja itse juoni ei ole niin tärkeä.

Puolen välin kohdalla sain kirjasta jo tarpeekseni. Kirja jäi sitten vähäksi aikaa sivuun ja siihen uudelleen ... (lisää)

Paikalla 52 vierailijaa
Uusin jäsen: Olivia
Jäseniä yhteensä: 9563