Stalker
Keskiarvo 3.95
3.95 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (56)
Kirjahyllytilastot

Stalker

Arkadi & Boris Strugatski
Julkaistu: 1982 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Piknik na obochine
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: elokuva

Stalker: Huviretki tienpientarelle. Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Esa Adrian. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.

Valittu kääntämisvuonnaan parhaaksi ulkomaiseksi kirjaksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Ruotsissa. Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000.

Neuvostokirjailijoiden kärkeen kuuluvien Strugatskin veljesten Stalker on niittänyt meilläkin mainetta Tarkovskin samannimisenä elokuvana. Kirja on filmiä letkeämpi ja realistisempi, reippaan aito kuva tulevaisuuden Kanadasta, jos kohta myös uhkea, filosofinen vertauskuva ihmisen, luonnon ja teknologian suhteista.

Ihmistä monin verroin kehittyneemmät olennot ovat tehneet pikavierailun ja jättäneet jälkeensä omituista kamaa ja hallitsemattomia luonnonilmiöitä. Näin syntynyt ”vyöhyke” on ihmisen rajattoman uteliaisuuden, pelon ja ahneuden kohde. Alamaailman puolivillaiset ”stalkerit”, yhtenä heistä kirjan antisankari rento jätkä Red, tekevät henkensä kaupalla kahmimisreissuja tarkoin vartioidulle vyöhykkeelle. Kuin ihminen omille vaaranalaisille alueilleen, jos niin halutaan tulkita.

muokattu 28.04.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Elysionin tuliTestamentit (Orjattaresi, #2)Poltettu maa (Maze Runner, #2)Rämeen olento (Rämeen olento, #1)Ansassa (Kevätuhrit, #2)

Kirja-arvioita (1)

Puolikuu avatar
Kirjoittanut
3.0
Stalker on lähtökohdiltaan kiinnostava. Johtuneeko sitten kahdesta kirjailijasta, mutta rakenne on jokseenkin episodimainen ja vasta loppupuoliskolla juoni alkaa todella kiinnostaa. Stalker ei tarjonnut itselleni mitään suuria oivalluksia, vaikka takakansitekstissä puhutaankin Vyöhykkeestä ihmismielen kuvana. Kirja on 216 sivua eli varsin lyhyt. Sanomaa olisi voinut selkeyttää ja juonta rakennella hieman enemmän, niin kirja olisi voinut olla erinomainen.
Paikalla 26 vierailijaa
Uusin jäsen: Marko Määttänen
Jäseniä yhteensä: 9378