Lincoln bardossa

George Saunders
fantasia, historia, mainstream
Lincoln bardossa - George Saunders6.34

Alkuteos imestynyt 2017. Suomentanut Kaijamari Sivill. Graafinen suunnittelu: Ilkka Kärkkäinen. Sidottu, kansipaperi.

Booker-palkinto 2017. Locus-palkintoehdokas 2018, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2019.

Booker-voittajan ylistetyssä romaanissa kohtaavat elävät ja kuolleet, historialliset ja keksityt henkilöt

Helmikuu 1862. Yhdysvaltain sisällissotaa on käyty vuoden verran, ja veriset taistelut raatelevat kansakuntaa. Valkoisessa talossa presidentti Abraham Lincoln johtaa pohjoisvaltioiden sotaa ja kohtaa samalla syvän henkilökohtaisen menetyksen, kun hänen 11-vuotias Willie-poikansa sairastuu ja kuolee. Sanomalehdet kertovat surun murtaman presidentin monena päivänä palanneen Georgetownin hautausmaan kryptaan pitääkseen vielä sylissä poikaansa.

Tämä historiallinen faktansirpale on saattanut liikkeelle George Saundersin ensimmäisen romaanin Lincoln bardossa. Realistisesta kehyksestä romaani nousee yliluonnolliseen maailmaan, joka on yhtä aikaa kauhistuttava ja hilpeä. Willie Lincoln löytää itsensä kummallisesta kiirastulesta, jossa aaveet seurustelevat, riitelevät ja suorittavat merkillisiä katumustekoja. Täällä, kummallisessa välitilassa, jota tiibetiläisen tradition mukaan kutsutaan bardoksi, nuoren Willien sielusta puhkeaa taistelu.

Lincoln bardossa on häkellyttävän mielikuvituksellinen romaani, muodoltaan uskalias ja hengeltään ainulaatuinen yhden yön tarina.

"Huikea, moniääninen ja kokeileva romaani poikaansa surevasta Abraham Lincolnista. Kirja esittää perimmäisiä kysymyksiä ihmisenä olemisen ja valitsemisen taakasta." – Tähtivaeltaja-palkintoraati

Arvosana kirjalle


Julkaistu: maaliskuu 22, 2018
Kustantaja: Siltala
Tyylit: fantasia, historia, mainstream
Avainsanat: 1800-luku
Alkuperäinen nimi: Lincoln in the Bardo
Arvosanalla: 6.34/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: helmikuu 20, 2019