Alkuteos ilmestynt 2017. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Alkuperäiskansi: Jim Tierney. Kannen kuva: Federico Bebber. Sidottu, kansipaperi.
Goodreads Choice Award (paras kauhukirja) 2017. Bram Stoker -palkintoehdokas 2018.
KUVITTELE MAAILMA ILMAN NAISIA
DOOLING, APPALAKIT, USA. Unelias pikkukaupunki muuttuu eräänä päivänä kauhun näyttämöksi, kun tytöt ja naiset eivät enää havahdu unesta. Nukahtaessaan he koteloituvat kuin perhoset, eikä heitä missään nimessä kannata herättää. Miehet jäävät omilleen pandemiaksi kasvaneeseen kaaokseen ja joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä – mutta selittämätön, ihmiskunnan kahtia jakava tulikoe on vasta alkanut.
Kun maailma hajoaa kahdeksi todellisuudeksi, voittaako miesten vai naisten puolisko selviytymistaiston? Vai onko tästä julmasta jaosta edes mahdollista selviytyä voittajana?
"Kauhukertomusten kaunotar." – USA Today
"Runsas ja värikylläinen eepos; kuin jättikokoinen Happy Meal -ateria." – Guardian
"Kingit kirjoittavat yhdessä saumattoman luontevasti. Kun action alkaa, tarina mennä jyristää kuin juna." – Publishers Weekly
"Kireätahtinen, räjähtävä loppunäytös tunteikkaine jälkimaininkeineen tiivistää viimeisiin lukuihin kahden Kingin parhaat puolet." – USA Today
Arvosana kirjalle
Stephen King
Stephen King (Yhdysvallat, s. 1947) on tuottelias ja suosittu kauhukirjailija. Kingin monissa teoksissa on havaittavissa selvä sanoma: joskus kohteena on perheväkivalta, joskus vanhusten huono kohtelu, joskus yleinen suvaitsemattomuus ja heikompien sortaminen.
Kingin perhe asui eri paikkakunnilla, kunnes he muuttivat pysyvästi Mainen Durhamiin. Koululainen Stephen luki innokkaasti EC Comicsin kauhusarjakuvia ja alkoi kirjoittaa itse tarinoita. Stephen valmistui lukiosta vuonna 1966 ja opiskeli englantia Mainen yliopistossa, mistä valmistui vuonna 1970. Vuonna 1971 hän avioitui Tabitha Sprucen kanssa. King työskenteli englanninopettajana ja hankki lisätuloja kirjoittamalla lehtinovelleja.
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 5
Viestit 0
Kirjassa häiritsi eniten se, että naiset esitettiin liian hyvinä ja miehet pahoina ja väkivaltaisina. Ehkä miehet käyttävätkin enemmän fyysistä väkivaltaa mutta naiset taas käyttävät henkistä väkivaltaa varsinkin naisporukoissa, mutta sellaista ei kirjassa oltu otettu lainkaan huomioon varmaankin, koska kirjoittajina oli kaksi miestä. Hahmot kyllä ovat yhtä moniuloitteisia kuin Stephen Kingin kirjoissa yleensäkin, eikä kirjaa arvaisi kahden ihmisen kirjoittamaksi vaan hyvin voisi uskoa vain Stephen Kingin kädenjäljeksi.
Kirja-arviot 18
Viestit 0
Tämä oli todella huono. Alku oli ihan ok, mutta sitten juoni alkoi junnata paikoillaan. Henkilöhahmot oli todella epämiellyttäviä ja ärsyttäviä. Tunnustan pikalukeneeni puolen välin jälkeen lopun, ei oikein jaksanut enää kiinnostaa.
Kirja-arviot 189
Viestit 6
Alku oli todella hyvä, mutta noin 200 sivun jälkeen minua alkoi tympiä. Miehistä oli tehty jotenkin tosi vastenmielisiä, ja naisista puolestaan hyviä. Ei ollut mukava lukea tuollaista, vaikka olenkin itse nainen. Kirja jankkasi myös hyvin paljon paikoillaan. Jäi aika paha maku suuhun.
Kirja-arviot 35
Viestit 47
Ei jännittänyt, ei pelottanut.
Lopputapahtumat tuntuvat järjenvastaisilta. Lopetus muutenkin tökerö.
Kirja-arviot 330
Viestit 1272
Tarinan idea on ihan hyvä ja hahmoista Eve Black on mielenkiintoinen. Myös eläinlähettiläät toivat tarinaan kivasti fantasiamaisuutta. Kirjassa on paljon ongelmallisia ihmisiä, mutta onneksi päähahmot eivät ole yksiulotteisia – läpeensä hyviä tai pahoja.
Tiivistämistä ja parempaa jäsentelyä olisi saanut olla. Samankaltaisista tapahtumista kerrotaan toistuvasti ja muutenkin asioita toistetaan liikaa. Tarina junnaa monesti paikoillaan. Eteneminen olisi saanut olla rivakampaa, tarpeettomien toistojen poistaminen olisi tehnyt kirjasta lyhyemmän. 750 sivua tälle tarinalle on liikaa.