Sahalinin saari

@ Eduard Verkin
Sahalinin saari - Eduard Verkin 4.50   8

Alkuteos ilmestynyt 2018. Suomentanut Kirsi Luoma. Sidottu.

APOKALYPTINEN TOIMINTAJÄNNÄRI VIE KESKELLE MAAILMANTUHON KAUHUJA

Ydinsodan jälkeen ainoastaan saarivaltio Japani on voimissaan. Muualla riehuu tuhoisa rabieksen muoto. Sahalinin saari on Japanin puskurivyöhyke, jonne sijoitetaan yhteiskuntakelvoton aines.​

Japanilainen tutkija Siren ja venäläinen opas Artjom ovat saarella tekemässä tutkimusta, kun tapahtuu maanjäristys ja Sahalin suistuu kaaokseen. Siren ja Artjom lähtevän hengenvaaralliselle pakomatkalle.


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu maaliskuu 18, 2020 (Like)
Alkuperäinen nimi 'Ostrov Sahalin'
Tietoja muokattu huhtikuu 6, 2020

Kirja-arviot & arvosanat

Chemosh
Arvosanat 15
Kirja-arviot 6
Viestit 0
joulukuu 10, 2022
2 / 10

Tarina kuulostaa hyvältä ennen kuin sitä alkaa lukemaan. Jotenkin aika hukkaan heitetty mahdollisuus. Paljon on scifi-teemaisia asioita, mutta mitään ei oikein selitetä lukijalle mitenkään. Esimerkkinä jollain saarella louhitaan uutta raaka-ainetta, mutta kirjailija ei ikinä kerro milloin ja miten tämä raaka-aine alunperin löydettiin vaikka se onkin ilmeisen tärkeää nykyiselle yhteiskunnalle.

Jos kirja olisi alkanut jonkinlaisella selityksellä vallitsevasta yhteiskunnasta siitä olisi varmasti saanut paremman otteen. Ei oikein riitä että kirjan alussa vain ohimennen mainitaan maailman tuhonneesta ydinsodasta, ja Japanin selviämisestä. Ja sitten muistetaan toki mainita että Venäjä suojeli Japania P-Korean ohjuksilta sodan aikana. Ei käy ilmi kertooko kirja nykyisen maailman tulevaisuudesta vai onko kyseisen maailman historiakin fantasiaa, koska mitään vuosilukujakaan ei pahemmin ole.

Eija
Arvosanat 1173
Kirja-arviot 330
Viestit 1008
marraskuu 7, 2021
7 / 10

 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen Japanin hallinnassa olevalle Sahalinille. Ydinsodan jälkeen Sahalin oli siirtynyt takaisin Japanin hallintaan Venäjältä. Siitä käytettiin kirjassa molempia nimiä Sahalin ja Karafuto.

Post-apokalyptisessä maailmassa on kurjuutta olan takaa. Sahalin on lähinnä vankien ja entisten vankien ja pakolaisten asuttama vyöhyke, missä on omat tapansa. Tarinaa kertoo nuori futurologi Japanista, joka on tutustumassa Sahalinin oloihin. Kertojanaisen ääni tuntuu paikoin lakoniselta ja käytös jossain määrin tunteettomalta, mikä puolestaan on ristiriidassa hänen kulttuurin kiinnostuksensa kanssa. Sama fiilis jäi naisen venäläissyntyisestä saattaja miehestä, vaikka toisaalta kyllä heillä oli humanitaarista välittämistäkin toiminnoissaan. Hieman outo tunne jäi kokonaisuudesta. Kirjan loppupuoli veti paremmin ja lopetus oli hyvä.  (12.5.2020)

Matti Karjalainen
Arvosanat 438
Kirja-arviot 136
Viestit 4
kesäkuu 13, 2020
2 / 10

Eduard Verkinin "Sahalinin saari" (Like, 2020) on venäläinen scifi-romaani, joka sijoittuu ydinsodan jälkeiseen Aasiaan. Se kertoo etnografian osastolla työskentelevästä japanilaisesta kenttätutkijasta Sirenistä, joka saa komennuksen lähteä tutustumaan Sahalinin saareen. Sahalin on melkoinen helvetin esikartano vaarallisten murhamiesten kansoittamine vankiloineen, saasteineen ja julmine paikallistapoineen, joten on hyvä ottaa avuksi paikallisopas, joka pystyy tiukan paikan tullen olemaan hirmuinen tappokone.

Salka
Salka
Arvosanat 680
Kirja-arviot 0
Viestit 1
joulukuu 3, 2020
Antoi 2 / 10 arvosanan kirjalle
Joonas
Joonas
Arvosanat 452
Kirja-arviot 10
Viestit 15
heinäkuu 18, 2020
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Soliseva
Soliseva
Arvosanat 113
Kirja-arviot 0
Viestit 2
kesäkuu 30, 2020
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
lummukka
lummukka
Arvosanat 492
Kirja-arviot 0
Viestit 0
kesäkuu 5, 2020
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle