Päättymätön riemu

@ David Foster Wallace
Päättymätön riemu - David Foster Wallace 6.20   5

Alkuteos ilmestynyt 1996. Suomentanut Tero Valkonen. Kansi: Ilkka Kärkkäinen. Sidottu, kansipaperi.

Mikael Agricola -palkinto 2021 (Tero Valkonen). Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2021.

David Foster Wallace (1962–2008)
tutki koko kirjoittajanuransa ajan kokeellisuuden, vilpittömyyden ja viihdyttävyyden suhdetta taiteessa. Romaani Päättymätön riemu on hänen kunnianhimoisin käytännön yrityksensä näiden ulottuvuuksien yhdistämiseksi.

Teos on rönsyilevän monimuotoinen ajankuva, filosofinen tutkielma ja kreisikomedia, joka käsittelee muun muassa riippuvuuksia, tennistä, mainontaa, yksinäisyyttä ja terrorismia.

Romaanissa eletään aikaa, jolloin vuodet on nimetty sponsoriyritysten tuotteiden mukaan. Päätarinat sijoittuvat päihdeparantolaan ja tennisakatemiaan, ja ne kytkeytyvät salaperäiseen elokuvaan, jonka sanotaan olevan hengenvaarallisen viihdyttävä: lyhytkin altistus saa katsojan menettämään mielenkiintonsa kaikkeen muuhun.

”Wallace piirtää romaanissaan dystooppisen näkymän kansakunnasta, jonka väestö ei koostu vastuullisista kansalaisista vaan narsismiinsa ja solipsismiinsa vajonneista katsojista, jotka ovat niin mielihyväorientoituneita, etteivät kykene vastustamaan välittömän tarpeiden tyydytyksen houkutusta. Viihdespektaakkeli lupaa suunnatonta onnea mutta vaatii raskaan hinnan: se mitä katsoja kuvittelee kiihkeästi haluavansa, suistaa hänet perikatoon.” – Tommi Melender

”Amerikkalaisen postmodernismin nykyklassikko käsittelee riippuvuutta ja valinnanvapauden onttoutta yhteiskunnassa, jossa ajanlaskukin on uhrattu viihtymisen ja mainonnan alttarille. Edelleen ajankohtainen, kerronnallisesti kekseliäs romaani tarjoaa toipumisen avaimeksi vilpittömyyttä.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati


Luokitus: Scifi Mainstream

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 22, 2020 (Siltala)
Alkuperäinen nimi Infinite Jest
Tietoja muokattu huhtikuu 9, 2021

Kirja-arviot & arvosanat

Soliseva
Soliseva
Arvosanat 123
Kirja-arviot 0
Viestit 2
kesäkuu 11, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Pakkis
Pakkis
Arvosanat 747
Kirja-arviot 0
Viestit 0
maaliskuu 19, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
karivaan
karivaan
Arvosanat 187
Kirja-arviot 19
Viestit 5
maaliskuu 6, 2021
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle