Mystisiä kertomuksia

Arthur Machen
kauhu, novellikokoelma
Mystisiä kertomuksia - Arthur Machen5.80

Suomentanut Hannu Poutiainen. Basam Books Klassikko. Sidottu.

Yliluonnollisia kertomuksia, joissa aineellinen maailma paljastuu mysteerien tyyssijaksi.

Lontoolaisen esikaupungin talo, jonka ikkunasta avautuu näkymä taianomaiseen paratiisimaisemaan. Arvostettu tiedemies, joka katoaa jäljettömiin tutkiessaan kummittelevaa kartanoa. Omituisia lapsia, jotka toimittavat salaperäisiä uhrimenoja syrjäisten kujien kätköissä ja merenrantojen varjoisissa lehdoissa. Ylimaallisen hohteen ympäröimä armeija, joka ilmestyy sotilaiden avuksi ensimmäisen maailmansodan taistelukentällä.

Arthur Machenin (1863–1947) lumoavissa tarinoissa tuttu muuttuu tuntemattomaksi ja näkyvä maailma kätketyn todellisuuden peiliksi. Kaikessa olevaisessa on valoa ja pimeyttä, mikään ei ole silkkaa hengetöntä ja tunnotonta materiaa.

Walesilaissyntyinen Machen on yliluonnollisen fiktion moderni klassikko, jonka vaikutus yltää H. P. Lovecraftin ja Stephen Kingin kauhutarinoista Alan Mooren sarjakuviin ja Jorge Luis Borgesin metafyysisiin kertomuksiin. Hän oli materialistisen maailmankuvan kiihkeä vastustaja, jolle kaunokirjallisuus oli keino tavoittaa välähdyksiä asioiden syvimmästä olemuksesta.

Varhaistuotantonsa koukeroisesta uuspakanuudesta hän siirtyi keskiaikaa henkivään mystiikkaan, johon pitkällä lehtimiesuralla muovautunut kirjoitustyyli toi yllättävää iskevyyttä ja asialähtöistä vakavuutta. Tähän teokseen on valikoitu parhaita osia hänen myöhäistuotannostaan, jossa kaipuu salattuun todellisuuteen jalostuu kummiksi käänteiksi, hätkähdyttäviksi havainnoiksi ja viipyileviksi tunnelmiksi.

Keskustelua: Arthur Machen :: viestejä 1 kpl
Risingshadow arvostelu :: Juha Salmi (Dragan)
Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Julkaistu: toukokuu 10, 2021
Kustantaja: Basam Books
Tyylit: kauhu, novellikokoelma
Arvosanalla: 5.80/10
Arvosanoja: 5
Muokattu: syyskuu 04, 2021