Mystisiä kertomuksia

Arthur Machen
Julkaistaan: marraskuu 15, 2020 (Basam Books)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu, novellikokoelma

Suomentanut Hannu Poutiainen. Sidottu.

Yliluonnollisia kertomuksia, joissa aineellinen maailma paljastuu mysteerien tyyssijaksi.

Lontoolaisen esikaupungin talo, jonka ikkunasta avautuu näkymä taianomaiseen paratiisimaisemaan. Arvostettu tiedemies, joka katoaa jäljettömiin tutkiessaan kummittelevaa kartanoa. Omituisia lapsia, jotka toimittavat salaperäisiä uhrimenoja syrjäisten kujien kätköissä ja merenrantojen varjoisissa lehdoissa. Ylimaallisen hohteen ympäröimä armeija, joka ilmestyy sotilaiden avuksi ensimmäisen maailmansodan taistelukentällä.

Arthur Machenin (1863-1947) lumoavissa tarinoissa tuttu muuttuu tuntemattomaksi ja näkyvä maailma kätketyn todellisuuden peiliksi. Kaikessa olevaisessa on valoa ja pimeyttä, mikään ei ole silkkaa hengetöntä ja tunnotonta materiaa.

Walesilaissyntyinen Machen on yliluonnollisen fiktion moderni klassikko, jonka vaikutus yltää H. P. Lovecraftin ja Stephen Kingin kauhutarinoista Alan Mooren sarjakuviin ja Jorge Luis Borgesin metafyysisiin kertomuksiin. Hän oli materialistisen maailmankuvan kiihkeä vastustaja, jolle kaunokirjallisuus oli keino tavoittaa välähdyksiä asioiden syvimmästä olemuksesta.

Varhaistuotantonsa koukeroisesta uuspakanuudesta hän siirtyi keskiaikaa henkivään mystiikkaan, johon pitkällä lehtimiesuralla muovautunut kirjoitustyyli toi yllättävää iskevyyttä ja asialähtöistä vakavuutta. Tähän teokseen on valikoitu parhaita osia hänen myöhäistuotannostaan, jossa kaipuu salattuun todellisuuteen jalostuu kummiksi käänteiksi, hätkähdyttäviksi havainnoiksi ja viipyileviksi tunnelmiksi.

muokattu 11.10.2020

Muita kirjoja joista saatat pitää

Taistelu aamunkoitteessa (Darren Shanin tarina, #9)SydäntorniTohtori Uni (Hohto, #2)SarvetKohtalon perilliset (Darren Shanin tarina, #12)
Paikalla 40 vierailijaa
Uusin jäsen: EeFla Q
Jäseniä yhteensä: 9650