Suopeus - Richard Powers5

Kirja-arvio :: Suopeus

Kirjoittanut Eija

Kirjan teemana on onnellisuus ja geenit. Nyky yhteiskunnassa onnellisuus käy yhä harvinaisemmaksi ja toisaalta myös tavoitelluksi olotilaksi, turvaudutaan pillereihin ahdistuksen poistoon tai arjesta selviytymiseen. Mikä tekijä tekee algerialaisen pakolaistytön Thassadit Amzwarin, poikkeuksellisen valoisaksi ja onnelliseksi, vaikka hän on menettänyt sodassa vanhempansa? Thassan poikkeavuus kantautuu tutkija Thomas Kurtenin tietoon, joka toimii ihmisrodun parantamisen puolestapuhujana geeniteknologian avulla.

Aihetta lähestytään geneettisen perimän ja evoluutionkin kautta. Muinaiset ihmiset, jotka joutuivat olemaan varuillaan erilaisten ympäristön vaarojen takia, eivät olisi selvinneet hengissä onnellisina, vaan stressi oli välttämätön selviytymiskeino. Muutenkin pessimisteillä on paremmat mahdollisuudet selviytyä stressistä. Voiko olla liian onnellinen, haittaako se selviytymistä? Kuinka käy Thassan, kun hän joutuu "geenikaupan", median ja uskonkiihkoilijoiden riepoteltavaksi?

Geenien monistamista ja manipulaatiota tarkastellaan myös moraalin kantilta. Olisiko moraalisesti oikein, että voisimme valita, minkälaisia lapsia saamme.

Powers on uusi tuttavuus, eikä hänen tyylinsä ollut minulle ennalta tuttu. Teksti on jotenkin liian taiteellista makuuni ja en päässyt sinuiksi Powersin tyylin kanssa. Loppua kohti kirja kuitenkin parani, mutta koin tarinan yleensä ottaen kuivakaksi, vaikka teema jossain määrin kiinnostikin.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Suopeus

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Raimo Salminen. Sidottu, kansipaperi.

Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 2011.

Provosoiva ja leikkisä romaani onnen tavoittelusta

Chicagolainen Russell Stone päätyy opettamaan luovan tietokirjoittamisen kurssia, jonka osallistujien joukossa on käsittämättömän valoisa nuori nainen. Thassadit Amzwarin autuas olemus sekä kiehtoo että kummastuttaa melankoliaan taipuvaista Russellia. Kuinka ainaisen kauhun keskellä elänyt algerialaispakolainen voi huokua tuollaista onnea? Onko mahdollista olla noin avoin ja eläväinen joutumatta hankaluuksiin?

Opiskelutovereidensa Neiti Suopeaksi ristimän Thassan persoonallisuus tulee tunnetun geneettisen parantelun puolestapuhujan Thomas Kurtonin tietoon, ja pian Thassan geneettinen salaisuus järisyttää koko maailmaa. Paljastuksen nostattamassa mediasirkuksessa hänen synnynnäinen optimisminsa joutuu vakavalle koetukselle.

Miten elämä muuttuu, kun tiede selvittää onnellisuuden geneettisen taustan? Kenelle onnen patentti kuuluu? Toistaiseksi leikkisimmässä romaanissaan Richard Powers johdattaa lukijan niiden koko ihmiskuntaa koskevien suurten kysymysten ääreen, jotka joudumme kohtaamaan nyt kun ihmisen perimän selvittämisen kautta kirjoitamme koko olemassaolomme perustaa uusiksi.

”Provosoiva… lumoava… häikäisevä.”
– The Washington Post

”Yksikään aikalaiskirjailijamme ei tartu yhtä suuriin kysymyksiin tai vangitse ajan henkeä taitavammin kuin Powers.”
– The Dallas Morning News