Kirja-arvio: Suopeus

Kirjoittanut Eija - 2.5

Kirjan teemana on onnellisuus ja geenit. Nyky yhteiskunnassa onnellisuus käy yhä harvinaisemmaksi ja toisaalta myös tavoitelluksi olotilaksi, turvaudutaan pillereihin ahdistuksen poistoon tai arjesta selviytymiseen. Mikä tekijä tekee algerialaisen pakolaistytön Thassadit Amzwarin, poikkeuksellisen valoisaksi ja onnelliseksi, vaikka hän on menettänyt sodassa vanhempansa? Thassan poikkeavuus kantautuu tutkija Thomas Kurtenin tietoon, joka toimii ihmisrodun parantamisen puolestapuhujana geeniteknologian avulla.

Aihetta lähestytään geneettisen perimän ja evoluutionkin kautta. Muinaiset ihmiset, jotka joutuivat olemaan varuillaan erilaisten ympäristön vaarojen takia, eivät olisi selvinneet hengissä onnellisina, vaan stressi oli välttämätön selviytymiskeino. Muutenkin pessimisteillä on paremmat mahdollisuudet selviytyä stressistä. Voiko olla liian onnellinen, haittaako se selviytymistä? Kuinka käy Thassan, kun hän joutuu "geenikaupan", median ja uskonkiihkoilijoiden riepoteltavaksi?

Geenien monistamista ja manipulaatiota tarkastellaan myös moraalin kantilta. Olisiko moraalisesti oikein, että voisimme valita, minkälaisia lapsia saamme.

Powers on uusi tuttavuus, eikä hänen tyylinsä ollut minulle ennalta tuttu. Teksti on jotenkin liian taiteellista makuuni ja en päässyt sinuiksi Powersin tyylin kanssa. Loppua kohti kirja kuitenkin parani, mutta koin tarinan yleensä ottaen kuivakaksi, vaikka teema jossain määrin kiinnostikin.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Suopeus

Richard Powers Julkaistu: syyskuu 2011
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: mainstream

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Raimo Salminen. Sidottu, kansipaperi.

Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 2011.

Provosoiva ja leikkisä romaani onnen tavoittelusta

Chicagolainen Russell Stone päätyy opettamaan luovan tietokirjoittamisen kurssia, jonka osallistujien joukossa on käsittämättömän valoisa nuori nainen. Thassadit Amzwarin autuas olemus sekä kiehtoo että kummastuttaa melankoliaan ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Mehiläisten historia (Ilmastokvartetti, #1)MuurahaispuuTerveiset KutturastaSydäntorniPerkeros
Paikalla 23 vierailijaa
Uusin jäsen: Virpi Larmila
Jäseniä yhteensä: 9384