Iltaruskon maa - Jack Vance8

Kirja-arvio :: Iltaruskon maa

Kirjoittanut Eija

Iltaruskon maa on kuuden kertomuksen kokoelma kuolevasta Maasta, missä ikivanha aurinko on hiipunut rubiininpunaiseksi ja himmeäksi. Maailman täyttää ylitsepursuava taikuus ja on demonien, aaveiden ja hirviöiden majapaikka. Taikuutta harjoittavat niin maagikot, taikurit ja velhot kuin myös roistot, mielipuolet ja vallan pitäjät. Kauniit neidot kuuluvat kuvastoon ja heitä esiintyy jokaisessa tarinassa – on viekasta noitaa, häijyä velhoa, naapurin tyttöä sekä sammiossa valmistettua.

Kolmessa ensimmäisessä tarinassa keskiössä on Tsais ja Tsain, velhojen luomat neitoset. Tsais on viallinen eikä näe kauneutta missään vaan vihaa ja haluaa tuhota kaiken kun taas Tsain on hänen vastakohtansa. Tarinat ovat muuten OK, mutta lopetuksissa on nokankoputtamista, lopetukset ovat valjuja ilman loppuhuipennusta. Sen sijaan neljäs tarina Liane Maankiertäjä nousi astetta paremmaksi varsinkin mainion lopetuksensa ansiosta.

Parhaat tarinat ovat kaksi viimeistä. Ulan Dhor kertoo Ampridatvirin ikivanhasta kaupungista, missä ränsistyneet rakennelmat, ihmeelliset tornit ja soljuvat kadut hallitsevat maisemaa. Gaunit, demonit, vaeltavat kaupungin kaduilla ja ihmiset ovat jakautuneet kahteen lahkoon eivätkä näe edes toisiaan. Tarinan vahvuuksia on ympäristön kuvaus. Guyal Sfereläinen on pienoisromaanin mittainen kertomus tiedonjanoisesta nuorukaisesta, joka lähtee etsimään paikkaa, Ihmismuseota, missä kaikki tieto sijaitsee. Matkalla tapahtuu kaikkea mielikuvituksellisen outoa.

Tällä kertaa lukiessa erityisesti huomioni kiinnittyi eläväiseen ja sanavalinnoiltaan erinomaiseen suomennokseen. Tarinoita oli hauska lukea ja harmi kun sarjan suomentamista ei jatkettu. Samaan maailmaan sijoittuvat tarinat Morreion ja Pyhiinvaeltajat ovat ilmestyneet suomeksi antologioissa, muuten lukemista on jatkettava alkukielellä.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Iltaruskon maa

Alkuteos ilmestynyt 1950. Suomentanut Juhani Koskinen. Kansi: Marjukka Sahakangas. Sidottu.

Kaikkien aikojen 16. paras fantasiaromaani Locus-lehden äänestyksessä 1987. Ehdokkuus retro-Hugo-palkinnon saajaksi (paras romaani) vuonna 2001.

Sisällys:

  • Turjan, Miirin valtias (Turjan of Miir, 1950)
  • Mazirian Maagikko (Mazirian the Magician, 1950)
  • T'sais (T'Sais, 1950)
  • Liane Maankiertäjä (Liane the Wayfarer, 1950)
  • Ulan Dhor (Ulan Dhor Ends a Dream, 1950)
  • Guyal Sfereläinen (Guyal of Sfere, 1950)

Jack Vance on fantasiakirjallisuuden suuria nimiä, hän on Hugo-, Nebula-, Jupiter- ja Edgar-palkintojen voittaja, mysteerien mestari ja tunnelman takaaja.

Iltaruskon maa kertoo painajaisutopian kuolevalta planeetalta. Se tulvii aaveita ja demoneja, loitsuja ja magian mielivaltaa.

Iankaikkinen yö tekee tuloaan, ihmiskunta puolustautuu pahaa vastaan etsimällä viisasten kiveä menneitten kaupunkien raunioista. Tieteestä on tullut alkemiaa, elämästä tulinuolten ja veriuhrien rituaali, ansat ja tuonpuoleisen voimat vaanivat kaikkialla.

Mutta vain Jack Vance osaa kertoa mustan tarinansa seikkailun hengessä, tavalla jota sävyttää mielikuvituksen vapaus ja keksimisen ilo.