Moonlord avatar
Vastannut: Aulis, 12.08.2026

Sukupuolenvaihdos

20.07.2014
punnort avatar
Marja heräsi kahdensadan vuoden unen jälkeen. Hänet talutettiin kokovartalopeilin luo.

''Mitä pidät uudesta kehostasi?''

Marja katsoi itseään peilistä. Pehmeäpiirteiset kasvot, pyöreät rinnat, kapea vyötärö. Nyt kaikki oli niinkuin sen pitikin olla. Täällä tulevaisuudessa ympäristö kuitenkin näytti niin… isolta.

''Et ehkä huomaa sitä, mutta olet nyt kymmenen senttiä lyhyempi.''

Ennen kryojäähän menemistä Marjalla oli ollut kaksi vaihtoehtoa. Joko elää kehossa, jonka hän koki olevan väärää sukupuolta tai aloittaa hormonihoidot ja mennä leikkaukseen. Tuohon aikaan miehiä ei oltu osattu leikata kunnolla naisiksi. Leikkaukset muuttivat pari ilmeisintä sukupuolen tunnusmerkkiä, mutta luustoa ne eivät muokanneet eivätkä antaneet kohtua. Leikkuksen jäljiltä hän ei olisi ollut nainen, vaan hirviö, friikki, joka ei olisi kunnolla kuulunut kumpaankaan sukupuoleen.

Onneksi Marja oli keksinyt ratkaisun. Syväjäädytystekniikka oltiin juuri saatu toimiman. Parantumattomasti sairaat rikkaat olivat antaneet syväjäädyttää itsensä siinä toivossa, että heidän sairauteensa keksitään tulevaisuudessa parannuskeino ja heidät herätetään sen jälkeen. Marja oli käyttänyt kaikki säästönsä, niitä huippukoodarilla riitti, ja antanut syväjäädyttää itsensä, kunnes sukupuolenvaihdos onnistuisi.

''Uudessa kehossasi on muuten sama genomi kuin vanhassakin, mutta Y-kromosomi on korvattu toisella X-kromosomilla. Aivojasi emme tietenkään pystyneet vaihtamaan. Ruiskutimme niihin kuitenkin nanobotteja, jotka parin kuukauden kuluessa korvaavat XY-kromisomirakenteen XX-rakenteella. Huomaat persoonasi muuttuvan ehkä pikkiriikkisen, mutta säilyt kuitenkin henkisesti samana ihmisenä.''

Parin kuukauden päästä Marja olisi vimein kokonainen.
Muokannut punnort (21.07.2014)
Athilora avatar
Kokemukseni tästä tekstistä jäi melkoisen pinnalliseksi nimenomaisesti tekstin lyhyyden takia. Jäi kiinnostamaan ennen muuta ne vaiheet, jotka johtivat näihin ratkaisuihin (syväjäädytys ja sukupuolenvaihdos). Tästä tekstistä ei oikeastaan saanut tietää päähenkilön psyykkeestä mitään, vaikka se tuntuu keskeiseltä osalta tätä tarinaa.
Rinja avatar
punnort avatar
RinjaMinua jäi tämän tekstin suhteen kiinnostamaan se, ovatko epäkorrektit sanavalinnat (sukupuolenvaihdos vs. sukupuolenkorjaus; "Tuohon aikaan miehiä ei oltu osattu leikata kunnolla naisiksi") tahallisen epäkorrekteja. Ovatko ne? Jos ne nimittäin ovat, tähän tekstiin ilmestyy uusi taso, jota voi olla kiinnostavaakin pohtia.
Olin tietoinen siitä, että jotkut pitäisivät sanavalintojani epäkorrekteina, mutta valitsin ne sanat, jotka parhaiten kuvasivat Marjan kokemusmaailmaa. Tarkoitukseni oli kirjoittaa transeksuaalista, joka ei purematta niele sitä, että itse koettu sukupuoli olisi jossain mielessä "todellinen" sukupuoli, vaan oli valmis menemään äärimmäisyyksiin tehdäkseen kokemastaan sukupuolesta oikeaa todellisuutta.
Lupus avatar
Transseksuaalia parempi olisi puhua transsukupuolisesta.

Olen Knoxin kanssa aika samoilla linjoilla siinä, että tämä jäi lyhyytensä vuoksi aika ohueksi. Voisi esimerkiksi luulla, että syväjäädytyksen kaltaiseen radikaaliin toimenpiteeseen päätyvällä ihmisellä ei varmaan ole ollut mitään merkittäviä ihmissuhteita tai perhesiteitä, mutta toisaalta hän on ilmeisen menestynyt työssään, joten hänellä on ollut ainkin jonkinlaista elämää. (Koodaaja varmasti voi puurtaa hyvin yksinkin, mutta hänen on kuitenkin täytynyt opiskella ja/tai harjoitella jne.)

Lyhyydesta huolimatta tässä olisi minusta voinut olla jonkinlainen maininta siitä, kuinka miehekäs Marja oli ennen syväjäädytystään. Tekstissä puhutaan vain luustosta, mutta kaikkien miesten luusto ei kuitenkaan ole erityisen "miehekäs".

Aivojen saralla transsukupuolisuus on varmaan melko lailla yhtä suuri mysteeri kuin muutkin asiat (en ole aivoihin perehtynyt, joten en tiedä), mutta silti puhe aivojen kromosomirakenteesta hämmensi minua. Tarkoittaako se siis vain solujen kromosomien muuttamista? (Joissakin aivotutkimuksissa olisi muistaakseni jonkin lukemani perusteella havaittu viitteitä siitä, että transnaisten aivot eivät olisi tyypillisesti "miehekkäät".)