Kategoria: Leikkinurkka | 12 viestiä | 99 lukukertaa
Vastannut: Mustelmann, klo 12:38
Ansa avatar
Kategoria: Taverna | 14 viestiä | 2,2 t lukukertaa
Vastannut: Ageha, 17.01.2026

Etsitään beta lukijoita fantasiaromaanin ensimmäiselle luonnokselle

08.12.2025
Riku avatar
Sain juuri valmiiksi ensimmäisen luonnoksen uudesta fantasiaromaanista,  joka kaipaa nyt uusia silmäpareja arvioimaan sitä.

Ajatus tarinalle lähti, kun tunnistin muista tarinoista / fanifiktioista joita kirjoitin kuinka pidin tiettyjen hahmojen ystävyyksien kirjoittamisesta, joten pyrin rakentamaan tarinan vastaavien suhteiden ympärille. Kaltoinkohdellut, todellisen luontonsa salaava ja hyvin elänyt, ehkä hieman naivisti yhteiskuntansa ajatuksiin suhtautuvat nuori oppivat luottamaan toisiinsa ja auttavat toisiaan. Tarina on hyvin ensimmäinen luonnos ja etenkin loppua kohden on placeholder yms. muistiinpanoja.

Hahmojen iän ja teemojen osalta tämän voisi varmaan luokitella YA kirjaksi, mutta on kuitenkin ihan täysikokoisen fantasiakirjan mittasuhteissa n. 140 000 sanaa.

Tiivistelmä

Maailmassa, jossa on siunattuja ja kirottuja (tarinan taikajärjestelmän kaksi erilaista voimaa, joista toiseen jokainen kykenee) Justus on kasvanut siunattuna patriisina isänsä kanssa suuressa kaupungissa. Paljastuttuaan kuitenkin (myös) kirotuksi hän on kokenut yhteiskuntansa synkän puolen päättyen isänsä väkivaltaiseen menetykseen. Justus joutuu muuttamaan vanhempiensa kotikylään kirotun äitinsä luokse, missä hän salaa kuinka itse syntyi kieltäytyen luottamasta keneenkään.

Sitten hän kohtaa paikallisen parantajan kirotun oppipojan ja siunatun patriisin tyttären ja asiat menevät parempaan suuntaan. Justuksen menneisyys ja suku kuitenkin tulevat perässä ja yksin hän ei tästä selviä.

Kuten joku saattoi patriisi termistä arvata olen yrittänyt saada maailmaan antiikin Rooman vaikutteita perinteisen keskiaikafantasian sijaan. Lisäksi maailma on täynnä hirviöitä, jotka ovat uhka aina kylän muurien ulkopuolelle astuessa.

Kysymyksiä lukijalle:

Hahmojen suhteet ja niiden kehittyminen ovat koko tarinan konseptille keskeisiä, joten niiden toimivuus on ehkä tärkein kysymys.
Samoin hahmokaaret erityisesti keskeiselle kolmikolle.

Nykyinen luonnos on pitkä ja olen jo päättänyt etenkin alusta tiivistää vahvasti, koska olennaiset hahmot tulevat liian myöhään. Yhdessä kirjoituspiirissä aloitin tarinan jakamisen vasta nelosluvusta. Arvokasta palautetta olisi, mitkä osat tarinasta tuntuvat olennaisilta ja mitä vähemmän tärkeiltä.

Miltä jännite tai sen puute tuntuu eri osissa tarinaa?
Antagonistien uskottavuus ja uhkaavuus?

Voidaan toimia vuoroin vieraissa periaatteella lukeminen ja palaute lukemista ja palautetta vastaan.
13.12.2025
Kettunolla avatar
Uuu kuullostaa mielenkiintoiselta, mistä pääsee lukemaan? C:
17.12.2025
Riku avatar
Ei ole missään julkisessa jaossa. Lähetän erikseen tarjoutuneille lukijoille.
19.12.2025
Riku avatar
Oliko sinulla siis kiinnostusta ryhtyä betalukijaksi? Onko sinulla oma teksti johon haluat vastavuoroisen lukijan?
22.12.2025
Kettunolla avatar
Joo, olisin kiinnostunut. Varoituksen sanana, olen hieman huono lukemaan asioita loppuun lyhyessä ajassa. Ikävä kyllä minulla ei ole vastavuoroista luettavaa tekstiä. Mitä kautta sinulle sopisi lähettää tekstisi?
25.12.2025
Riku avatar
Sähköposti on ihan kätevä. Google docs tiedosto ja jakolinkki on toinen. Voit laittaa yksityisviestinä miten otat mieluiten ja mihin sähköpostiin jos niin.