George R. R. Martin
Vastannut: Fiktiivi, 11.09.2025

Tad Williams: The Last King of Osten Ard

Tad Williams
Tad Williams

Tad Williams on Robert Paul Williamsin (Yhdysvallat, s. 1957) kirjailijanimi. Lapsena Williams sai vaikutteita muun muassa Nalle Puh -kirjoista, vanhempana hän luki David Eddingsiä, T. H. Whitea ja Mervyn Peakea.

Tad Williams valitsi opiskelujen sijasta jo varhain työelämän. Itse hän sanoo tehneensä enemmän töitä kuin terveen ihmisen kuuluisi. Hän lauloi rockyhtyeessä, myi kenkiä, oli lehdenjakajana, pilapiirtäjänä, toimitusjohtajana rahoituslaitoksessa, suunnitteli sotilaskäyttöohjeita, juonsi radiossa kymmenen vuotta, työskenteli teatterissa ja televisio-ohjelmassa, opetti alakoulussa ja yläkoulussa ja työskenteli moniviestinnän parissa tietokoneyrityksessä. Nykyisin hän on osakkaana televisioyhtiössä ja kirjoittaa sekä kuvaa piirrettyjä ja tekee käsikirjoituksia televisioon. Williams kertoo olevansa joka päivä kiitollinen siitä, että saa nyt tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Kun kirjoittamispaineet käyvät sietämättömiksi, hän muistelee työpäiviä esimerkiksi kenkäkaupassa tai moottoritien varrella sijaitsevassa taidemyymälässä, ja on taas onnellinen. Nykyisin Williams asuu vaimonsa kanssa osan vuodesta Lontoossa, osan San Franciscossa meren rannalla. He viettävät satunnaiset mikrosekunnin mittaiset lomansa pohtimalla maailmanrauhaa ja tekemällä ivallisia huomautuksia lemmikkiensä tekosista.

05.03.2021
Jussi avatar
Williams sai Brothers of the Windin valmiiksi ja kirjalla on virallinen julkaisuaika: marraskuu 2021. Esittelytekstin näkee enkkupuolen tietokannassa. Täytyy sanoa, että juonikuvaus vaikuttaa todella kiehtovalta. BotW:n käsikirjoituksen pituus on 341 sivua.

The Navigator's Childrenin ilmestyminen on lykkääntynyt. Näillä näkymin kirja julkaistaan vasta lokakuussa 2022.
24.10.2021
Jussi avatar
Viime toukokuussa tapahtui se, mitä monet odottivat: The Last King of Osten Ard muuttui trilogiasta neliosaiseksi sarjaksi. Päätöskirjasta tuli niin pitkä, että kustantamo päätti jakaa sen kahtia. Sarjan kolmas osa sai nimeksi Into the Narrowdark ja se ilmestyy 12. heinäkuuta 2022. Viimeinen kirja on The Navigator's Children, mutta sen julkaisuaika ei ole vielä tiedossa. Kun Shadowmarch-sarjan (Varjojen marssi) päätösosa jaettiin kahtia, oli kirjojen ilmestymisen välillä yhdeksän kuukauden tauko.

Williamsin seuraava Osten Ard -kirja Brothers of the Wind ilmestyy reilun viikon päästä. Lyhyen romaanin pituus on 272 sivua. Amerikkalais- ja brittikustantaja käyttävät samaa symbolista kansikuvaa – minusta se on tylsä.

Jos uskomme Britti-Amazonia, julkaistaan Williamsilta ensi vuoden lokakuussa uusi Otherland-pienoisromaani The Deathless Prince and the Peach Maiden.
17.03.2022
Muuttohaukka avatar
Kiinnostava ketju kaikin tavoin. En ollut tietoinen siitä, että tällainen The Last King of Osten Ard -sarja on olemassa. Jo julkaistut kirjat lukeneille kysymys: miten vertaatte sitä tasoltaan Taruun kolmesta miekasta?

Luin teininä varmaan 20 vuotta sitten kaikki Taru kolmesta miekasta -kirjat ja pidin tarinasta, vaikka hyvin hatarasti enää sarjan tapahtumia muistankaan. Varjojen marssi -sarja sen sijaan ei oikein iskenyt ja jätin toisen suomennetun kirjan kesken.

Tad Williams on minusta ihan hyvä kirjoittaja ja etenkin loistava tunnelman luoja. Juoni ei ole välttämättä kaikkein mukaansa tempaavin, mutta henkilöhahmot ovat hyvin kirjoitettuja ja tarinoissa on sopivasti mysteerejä odottamassa aukeamista. Ensi siksi oikein tiedä, miksi en osannut vaikuttua Varjojen marssista.
18.03.2022
KiLLPaTRiCK avatar
Mielenkiinnolla olen seurannut itsekin. Odotan tuon viimeisen kirjan ja ostan jonkun (mielellään kovakantisen) neljän kirjan paketin.
Itse pidin Varjojen marssista niin paljon, että jonkun neuvojen mukaan täältä, ostin viimeiset kaksi englannin kielisenä. Ei ollut ensimmäinen sarja , jonka joutui englanniksi lukemaan loppuun (Ajan pyörä) joten eiköhän tämäkin mene. Itse vaan haluan varmistaa, että onhan se sarja varmasti loppu, ennen kuin rupean sitä vieraalla kielellä kahlaamaan läpi.