Viimeisin HourglassEyes | klo 18:06
HourglassEyes | Lukupiiri | 53 viestiä | 18.12.2024
Viimeisin Pisania | 05.02.2025
Vaikuttaako youtuben Bookpilled kirjojen hintoihin suomessa
20.02.2024
Monen hänen suosikkikirjansa, lähinnä top-15 lisavideoiden kirjojen hinta on noussut suomessa lähiaikoina. Greag Bearin Veren musiikkia ja Stanislaw Lemin Solaris ovat kallistuneet huomattavasti. Noin vuosi tai kaksi sitten niitä sai alle 10€, mutta nyt huudossa pyydetään 20€ ylöspäin. Mitä luulette vaikuttaako amerikkalainen tubettaja suomessa asti
20.02.2024
). Eli siis enemmän tai vähemmän aiheen vierestä nyt jotain mutuilen...
Uskon kyllä, että näkyvyys jossain suositusta sosiaalisen median kanavassa tai ihan ns. perinteisessä mediassa voi lisätä vanhojenkin julkaisujen suosiota. Solariksen kysyntää on saattanut lisätä Turun Kaupunginteatterin näytelmä viime syksyltä? Ei yhtä paljon kuin jos jostain kirjasta tehtäisiin uusi tv- tai elokuvasovitus, mutta Suomen mittakaavassa ehkä silti jotain.

Oletteko muut huomanneet, että scifi-kirjojen hinnat olisivat nousseet?
En seuraa kyseistä tubettajaa (tai muutakaan kirjasomea - paitsi Risingiä, jossa ikään kuin velvollisuudentunnosta käyn vahtimassa tätä hurjaa foorumielämää [img]/media/kunena/emoticons/rs_laugh.png[/img]). Eli siis enemmän tai vähemmän aiheen vierestä nyt jotain mutuilen...

Uskon kyllä, että näkyvyys jossain suositusta sosiaalisen median kanavassa tai ihan ns. perinteisessä mediassa voi lisätä vanhojenkin julkaisujen suosiota. [i]Solariksen[/i] kysyntää on saattanut lisätä Turun Kaupunginteatterin näytelmä viime syksyltä? Ei yhtä paljon kuin jos jostain kirjasta tehtäisiin uusi tv- tai elokuvasovitus, mutta Suomen mittakaavassa ehkä silti jotain.
Oma tuntumani on ollut, että Huuto.net kauppapaikkana olisi hiljentynyt siitä, mitä joskus oli. Voisiko olla, että sinne nykyään laittavat ilmoituksia enimmäkseen ihmiset, joilla jo lähtökohtaisesti on ajatus, että myytävä kohde on ainakin kohtalaisen arvokas? Kalliit hintapyynnöt varmaan myös ruokkivat toisiaan, jos hinnoittelua miettivä myyjä näkee, että Joku Muu pyytää samasta kohteesta jotain tiettyä hintaa. Eivät myyjät ehkä myöskään näe eroa, mikseivät voisi pyytää samoja hintoja kuin antikvariaattien nettikaupoissa näkyy, koska käytettyjä kirjoja nekin myyvät. Esim. Huudon myytyjen kohteiden hintoja harvempi ehkä jaksaa selailla. Ja onhan se aina mahdollista, että omalle kohdalle sattuu kyllin ostohimoinen asiakas. Etenkin, jos ei ihmisillä ole malttia kytätä vuotta tai paria, että haluttu kirja vielä joskus tulee jossain vastaan halvemmallakin. (Sen siitä saa, kun altistaa itseään jollekin Risingiä nopeatempoisemmalle mediavirralle, keskittymiskykyhän siinä menee. [img]/media/kunena/emoticons/rs_rolleyes.png[/img])

Kaikkia vähän jo vanhempia scifi-teoksia ei välttämättä enää löydy oman kirjastoalueen kokoelmasta, joten omaksi ostaminen voi olla ainoa keino päästä käsiksi kirjaan (kaukolainan lisäksi, mutta nekin maksavat.) Scifi- ja fantasiakirjat ovat nykyään suosittuja ja toisaalta scifi-klassikot verrattuina ns. maailmankirjallisuuden (muihin) klassikoihin saaneet ehkä aikanaan osakseen pienemmät painosmäärät ilman uusintapainoksia. Genreharrastajat saattavat myös pitää keskivertolukijaa tiukemmin kiinni omistamistaan kirjoista? Eli tarjontaa kenties vähemmän kuin kysyntää. Minua on yllättänyt, että myös entisistä kirjaston poistokirjoista saatetaan pyytää isolta tuntuvia hintoja. Itse en maksaisi muovitetusta, tarroitetusta, leimatusta ja useiden lukijoiden käsittelyssä kuluneesta kirjasta edes postimaksujen hintaa, vaikka eurolla tai kahdella mielelläni voinkin ostaa. Olen kuitenkin iloinen, että kirjoja arvostetaan. (Paikallinen kirjasto ei arvosta. Poistokirjamyynti kuulemma vie henkilökunnan työaikaa eli siis palkkaa olisi heille maksettava, joten kirjat kannattaa ennemmin hävittää. [img]/media/kunena/emoticons/rs_dazed.gif[/img] Jos tämä on yleisempikin trendi, ei poistokirjojakaan enää päädy entiseen tapaan kiertoon.)

Sellaiseen ns. yleiseen tietoisuuteen joidenkin spefi-kirjojen suosio ja hintapyynnöt eivät kuitenkaan (kai?) ole yltäneet, että joukko ihmisiä kuvittelisi minkä hyvänsä vanhan scifiksi arvelemansa pokkarin olevan rahallisesti arvokas. Vertailukohtana vaikka vanhat My Little Pony lelut. Aina välillä on ollut jotain artikkelia, kuinka jotkin ponit saattavat olla satojen eurojen arvoisia, ja sitä sitten jotkut äimistelevät ehkä ymmärtämättä, etteivät kaikki vanhat muovihepat ole niitä arvokkaita yksilöitä. (Kaikki toki suhteellista. Jotkut saattaa yllättää euroa tai kahta suurempi hinta käytetystä lelusta.) … Niin että ei muuta kuin juttuvinkkiä iltapäivälehtiin: “Löytyykö sinunkin hyllystäsi vanhoja scifi- tai fantasiakirjoja? Ne saattavat olla sadan euron arvoisia!” (Luoja varjele… [img]/media/kunena/emoticons/rs_evil.png[/img] )

- Keskustelut
- Lukusali