visitor avatar
Vastannut: Mustelmann, 28.04.2026

Blogin pitäminen

27.03.2014
Luinwen avatar
No niin! Sain remontoitua blogini.

Blogin nimi on nyt Haaveena kirjailijan ura ja siellä tarkoituksenani on joka viikko julkaista kirjoittamisopastani, vanhoja novellejani ja sinne tulee myös linkit salaiseen blogiini, jossa julkaisen pitkää tarinaani.

Jos ketään kiinnostaa pitkän tarinani lukeminen, niin sekin onnistuu. Kutsupyynnön voi lähettää osoitteeseen galaetha88(a)gmail.com.
27.03.2014
tiarAnon avatar
Hah, kiitos Briony, nyt on munkin blogissani pieni ja siisti facebook-linkki. ^^
28.03.2014
Nebu avatar
Ei omalla kohdallani välttämättä ihan kunnolla toimiva idea, koska noita musalinkkejä käytän paljon, eivätkä ne sitten enää ole saavutettavissa. Linkit kun ovat aika olennaisia osasia. Mutta päätin kuitenkin kokeilumielessä räpeltää, jos jotain oppisi samalla :smile: .
LibreOfficella ja siihen kytketyllä eLAIX lisäosalla tehty.
Luinwen avatar
NebuTäällä Risingilla on toisaalla keskustelu näkyvyyden saamisesta teksteilleen, missä myös eri tiedostomuodoista keskustellaan. Päätin sitten sen innoittamana kokeilla tuota ePub tiedostomuotoa, ja loin blogiin "lisälehden", jonne tuuppaan kaikki julkaistut kokonaiseuudet kyseisessä muodossa.
Hei, miten tuollaisen epub:in voi tehdä? Millaiset ohjelmat se vaatii? Ja millaisella ohjelmalla sitä luetaan? Ja miten epub:in saa ladattua nettiin?
Nebu avatar
Luinwen kirjoitti:

Koska käytän avoimen puolen ohjelmia, tein ePubit LibreOffice ohjelmalla. Se saa ladattua ilmaiseksi ainakin täältä:

fi.libreoffice.org

Tämä on vastaava kuin Microsoftin Office ohjelmisto, mutta täysin ilmainen. Siihen saa paljon lisäosia, ja tällä tein ePubit:

eLAIX

Koska käytän Googlen palveluja myös tiedostojen säilyttämiseen, on Google Drive kätevä tapa jakaa tiedostot blogiin. Tein jaon ja laitoin siinä syntyneen linkin blogiini, jolloin sen kautta tiedostot ovat ladattavissa kenelle tahansa. Jaon kanssa vain tarkkana, että jakaa vain sen mitä haluaa jakaa.

Jos LibreOfficea muuten tykkää käyttää, on siihen olemassa erittäin hyvä oikolukuohjelma Voikko (suomenkielisissä LibreOfficen jakeluissa tuo on kaiketi jo valmiina asennettuna):

Voikko

Jos LibreOffice on jo koneella asennettua ja lataa lisäosan, pitäisi niiden asennus käynnistyä automaattisesti, kun ladattua tiedosta tuplaklikkaa. Ainakin Linuxin puolella homma on helppoa. Winkkaripuolesta en osaa sanoa tarkemmin, mutten uskoisi sen olevan ainakaan vaikeampaa :smile: .

ePubien luomisessa kannattaa tutustua eLAIXin manuaaleihin. Ohjelma on varsin monipuolinen, enkä vielä itse sillä muuta osaa tehdä kuin juuri nippanappa luoda yksinkertaisen tiedoston :smile: .

Ja näitä ePubeja voi sitten lukea ainakin lukulaitteissa. Chromessa minulla on Readium lisäosa, jolla myös noiden tiedostojen luku onnistuu.

Vaihtoehtoja on varmasti paljon muitakin, niin lukemiseen kuin tiedostojen tekemiseenkin. Jos joillakuilla on tiedossa vaihtoehtoja tai omakohtaisia kokemuksia, niin kuulisin niistä itsekin mielelläni lisää.

(Toivottavasti ei nyt mennyt liikaa mainostamisen puolelle. Avoimiahan nuo kaikki ovat, joten ei mitään kaupallisuutta ainakaan mukana.)
Muokannut Nebu (30.03.2014)
Dyn avatar
Olen miettinyt jo pidemmän aikaa, että aloittaisin blogin tietojenkäsittelyteteen tutkimuksen popularisoinnista - tai oikeastaan nyt toki siitä osa-alueesta, millä itse liikun ja josta jotain ymmärrän: mobiililaitteet, data-analyysi, pilvilaskenta ja hajautetut ympäristöt ylipäätän. Näihin liittyy kuitenkin paljon sellaista, mistä ihan keskivertokansalainenkin voisi olla kiinnostunut, onhan kaikilla nykyään taskussa laite jos toinenkin.

Blogille olisi paikkakin, nimittäin yliopiston blogipalvelu, josta se voisi saada jopa kohtuullisesti yleisöä. En ole vain saanut aikaiseksi. Blogin tyyli on vähän hakusessa, kelle oikein kirjoittaisin. Keskivertokansalaisesta on vielä matkaa alani maistereihin, joille joudun minäkin selittämään juttuja, koska aina tieteenalan sisällä on niin paljon osa-alueita, ettei kukaan voi hallita niitä kaikkia. Toisaalta, mistä kirjoittaisin? Omasta gradustani oli tarkoitus tehdä suomenkielinen tiivistelmä ja aloittaa sillä, mutta en sitten saanut aikaiseksi. Tai ehtinyt. Tai oikeastaan jaksanut. On ollut niin paljon kaikkea muuta.

Haaste itsellekin tällaisen pitämisessä olisi tietysti suomen kielen käyttö. Haluaisin nimenomaan kirjoittaa suomeksi, mutta se vaatisi kyllä runsaasti termistön kääntämistä. Toisaalta siitä voisi sitten joku muukin ehkä hyötyä. En tiedä, ehkä vielä joku päivä saan tämän blogin aluille.
01.04.2014
pihlajapuu avatar
Dynaloittaisin blogin tietojenkäsittelyteteen tutkimuksen popularisoinnista - tai oikeastaan nyt toki siitä osa-alueesta, millä itse liikun ja josta jotain ymmärrän: mobiililaitteet, data-analyysi, pilvilaskenta ja hajautetut ympäristöt ylipäätän.
Hei, tämmöinen pitää ehdottomasti saada, eli saat miusta taatusti yhden innokkaan lukijan lisää.
03.04.2014
Nebu

---

Kuulostaa monimutkaiselta. o___O Harmi kun itse käytän ihan oikeaa wordia... Ja word-tiedostosta epubin tekeminen taitaa olla paljon vaikeampaa.
03.04.2014
Rinja avatar
Luinwen
Nebu
Koska käytän avoimen puolen ohjelmia, tein ePubit LibreOffice ohjelmalla.
LibreOffice asentuu yhdellä klikkauksella. Kun se on asennettuna koneelle, Word-tiedoston voi avata LibreOfficessa ja tiedostomuodonkin voi muuttaa ihan vaan tallentamalla tiedoston eri muodossa, jos se on tarpeen. Wordia ei siis tarvitse vaihtaa LibreOfficeen, vaan arvelen (mitään näistä ePub-jutuista kyllä tietämättä), että LibreOfficea voi käyttää ihan vaan tällaisena muuntotyökaluna.
04.04.2014
Rinja
En tahtoisi tuollaista "turhaa" ohjelmaa asentaa koneelle - varsinkin kun ei minulla kai olisi kuin yksi tiedosto, jonka tahtoisin kokeilla muuttaa epubiksi. Ehkä alan sekoilla tuollaisten kanssa sitten, kun sille oikeasti on tarvetta.
04.04.2014
StaCa avatar
Calibre muuntaa tekstitiedostot ePubeiksi, mutta niihin jää helposti kaikenlaista sylttyä sekaan.

Pitäisi kohta vaivautua kouluttautumaan tekemään ePubeja ihan oikeasti. Ei se rakettitiedettä ole, kun joku selittäisi ja näyttäisi.
18.04.2014
noreen avatar
Aloitin joskus viime vuoden joulukuussa pitämään kirjablogia. En oikein kamalasti jaksa panostaa noihin teksteihin, lähinnä kirjoittelen mitä kirjan luettuani tulee ekana mieleen. Lukijoita ei ole hirveästi kertynyt.

A girl of thousand lives

Minulla on muuten aina toiminut LibreOffice vähän jähmeästi tai sitten vain itse koen sen aika kankeana ohjelmana, mutta kuitenkin.
20.04.2014
Q_Black avatar
Olen hirveä nettifriikki ja blogeja on ollut monenmoisia, ja tällä hetkellä niitä onkin neljä :lol: Kaksi niistä ei ole nyt niin aktiivisia koska ovat faniblogeja eikä uutisia kauheasti ole, mutta aktiivisimmin päivitän lukublogiani ja sen "sisarblogia" eli leffablogia. Kaikki blogit minulla ovat bloggerissa. Se on ilmainen ja yksinkertainen paikka pitää blogeja kunhan ensin hiukan opettelee.

Jos joku haluaa kurkistaa, tässä blogini:

Lukunurkka
Leffanurkka
The Mortal Instruments
Black Dagger Brotherhood
05.07.2014
manni avatar
41 kirjaa, 7 kirja-arviota, 1 viesti
Itse aloitin vasta äskettäin blogin pitämisen. Käytän bloggeria koska se tuli ekana mieleen kun alotin tekemään blogia ja kaikki sanoi että se on helppo ja yksinkertainen. En ole saanut siitä kyl kauheen hienoo ulkoasultaa mut ihan tyytyväinen mä siihen oon : D

Mun blogi, Kirjakartano
08.07.2014
Caladran avatar
Blogi tuli tehtyä joku vuosi sitten, yhden foorumin innoittamana. Kirjoittelen siihen lähinnä kerran kuussa ja laittelen kuvia jostakin välillä. Kertoo lähinnä omasta elämästä ja harrastuksista.

Vain harvat lukee sitä. Lähinnä ystävät ja perhe.
18.08.2014
Morgan Blood avatar
En ole hetkeen ollut aktiivinen blogin pitäjä. Nyt tuli kuitenkin tarve ja helppo aihe, sillä muutenkin kirjoitan asiasta dokumentteja omaan käyttöön. Kuvatkin syntyvät itsestään :D Teippaan tuon myös portfolionani toimivaan nettisivuun, niin sekin pakottaa päivittämään ;)

Eli kyseessä on blogi seikkailupelille, jota kehitän. Pääpaino on grafiikassa, mutta koska projekti on soolo, tulee se sisältämään pelimoottorivertailua ja LUA sekä C# skriptauksen ongelmia maallikkomaisemmasta näkökulmasta (sekä toki engine-parkuja). Kerran viikossa olisi tarkoitus lisätä sisältöä.

Jos kiinnostaa, niin linkki on alla :)

TIGERIA blog
02.09.2014
Celestine avatar
Hihhei, mullakin on nykyään blogi! :smile:

http://lasisipulissa.blogspot.fi/ on osoite, josta löytyy kaikenlaista horinaa kirjoista/kirjoittamisesta/musiikista/ihan kaikesta muusta. Mitäs sitä muuta sanoisi... Tervetuloa vaan :wink:
18.10.2014
Ageha avatar
Itselläni on ollut aikojen saatossa muutamia blogeja, tosin vain kolmisen kappaletta on koskaan ollut oikeasti pidempiaikaisessa säännöllisessä käytössä. Kaikki blogit ovat olleet henkilökohtaisia sisällöltään, tumblrissa on tälläkin hetkellä yksi joka on vain lähinnä avautumista varten, yhdellä "oikealla" blogialustalla on toinen johon puran ajatuksiani ja fiiliksiäni ja on ollut kolmas joka on mennyt näillä samoilla linjoilla, tosin siihen kirjoitin huomattavasti epäsäännöllisemmin ja pienemmissä määrin. Blogspot-alustaa en ole kai koskaan käyttänyt (en ainakaan muista :tongue: ), muuten on kai tullut kahlattua läpi aika moni alusta... :smile:

Olen usein miettinyt ihan aiheblogien perustamista, mutta en sitten tiedä jaksaisinko sellaisia pitää. En kuitenkaan haluaisi bloginpitämisen tuntuvan velvotteelta, se ei tuntuisi enää kivalta siinä kohden. Voisin tietysti perustaa jonkun sekasikiöblogin jossa olisi vuoroin kirja-arvosteluja ja ihmisoikeusrantteja [strike]([sub]on se kumma kun vuosi 2014 ja transsukupuoliset tuomitaan käytännössä a) olemaan virallisesti väärää sukupuolta tai b) pakkosterilisaatioon siinä missä raiskaajat eivät saa välttämättä edes vankilatuomiota, mitä valtiomme meille siis näin opettaa ok lopetan ennenkuin olen taas vaudhissa)[/sub][/strike] ja milloin mitäkin... :cheesy:

Yksityisblogeistani... no, kahdesta aktiivisesta toista lukee nyt itselleni jo hämäräksi käynyt määrä ihmisiä ja toista ei tietääkseni kukaan, ja olen ihan tyytyväinen tilanteeseen koska kuitenkin sitä jälkimmäistä kirjoitan ihan puhtaasti itselleni. Jos joku sinne joskus eksyy niin ehkä mahdollisesti eksyköön, mutta olen melkein onnellisempi näin.
04.12.2014
Velma avatar
Tällä hetkellä mulla on kolme edes jossain määrin aktiivista blogia: kirjoista (http://sockerslott.wordpress.com), matkailusta (http://www.rantapallo.fi/kapteenisinikarhu) ja puutarhajutuista (http://kantsten.wordpress.com) kertovat. Jotenkin tykkään enempi teemoittain hajautetuista blogeista, kun niillä on kumminkin eri lukijakuntansa (vaikka lukijamäärät onkin aika pieniä, mutta silti). Ainakaan vielä se ei ole muodostunut ongelmaksi. Wordpressiin vaihdoin puolisen vuotta sitten, kun Blogger vammaili liian usein enkä oikein tykkää Googlen ylivallasta.
09.12.2014
Kattinka avatar
Innostuin ja uskaltauduin pitämään kirjablogia! :) Olen seuraillut pitkään monia kirjablogeja ja innostus oman blogin pitoon lähti siitä. Ajattelin, että ehkäpä blogin pitämin luetista kirjoista/lukulistalla olevista kirjoista herättelee rakasta lukuharrastusta uudelleen henkiin. Vuosia sitten luin paaaaljon enemmän, mutta nykyään opiskelu yms. haukkaa ison palan ajastani. Lisäksi blogi auttaa näkemään konkreettisesti, mitä ja miten paljon on tullut luettua.

En ole ennen koskaan pitänyt minkäänlaista blogia, joten tämä on varmasti alkuun hirmuista räpeltämistä..! :lol:

Jos jotakuta kiinnostaa, vilkaiskaahan ihmeessä:

09.12.2014
StaCa avatar
Olen näköjään jo vastannut keskusteluun aiheen vierestä, mutten ole tullut linkittäneeksi omia horinoitani:
http://calendula.stazzy.net on varsinainen kirja- ja kirjoitusblogi. Asiasta ja asian vierestä.
http://stazzy.net on nykyään hiljaisempi, mutta siellä olen avautunut ulkosuomalaisen elämästä jo varmaan sen seitsemän vuotta.
24.01.2015
The Big Bad Wolf avatar
Menin ja perustin kirjablogin. susilukee.blogspot.fi
30.04.2015
Valokaapeli avatar
Alottelin tossa joku aika takaperin bloggaamisen tyttöystävän kanssa, perustamalla Rantapalloon matkablogin. Tällä hetkellä pääpaino on tällä hetkellä tulevan kesän interrailissa, eli jos junailu Euroopassa kiinnostaa, mutta et tiedä mitä tehdä, niin suosittelen lukemaan! Kesän jälkeen sitten tiedät, miten ja mitkä meidän tekemät virheet vältetään.
Toki löytyy muutakin jo ihan äskettäisistä Eduskuntavaaleista jo käytyihin matkoihin ja tulevaisuuden haaveiluihin.

Elämä itsessään on matka
30.04.2015
Ansa avatar
Huomasin, että edellisessä viestissäni kerroin suomenkielisestä blogistani, mutta olen jälkeenpäin päätynyt siihen tulokseen, etten jaksa sekä suomeksi että englanniksi kirjoitella. Näin parhaaksi kirjoittaa vain englanniksi, joten GeekSphere on nykyisen blogini nimi. Tällä hetkellä pyrin päivittämään sitä kerran kuukaudessa, mikä on onnistunut ihan hyvin. :smile:
27.06.2015
The Big Bad Wolf avatar
Ihan omalla nimellä näin vaihteeksi. Saa liittyä lukijaksi. nonabbiamoarance.blogspot.fi

Juttua kirjoittamisesta ja kirjoista vähän eri tyyliin ku Susiblogissa.