HourglassEyes avatar
Sivut: 1, 2, 3

Maailma koronan jälkeen

Darkki avatar
(ylläpitäjä)
Media on täynnä pelkkää korona uutista ja päivä päivältä valtiot tekevät yhä suurempia varotoimenpiteitä, jotta pandemia saataisiin edes jotenkin hallintaan, jotta ihmisille voitaisiin turvata terveydenhuollon palveluja. Maailmassa eletään poikkeuksellista ajanjaksoa, jota muistellaan historian kirjoituksissa vielä satojenkin vuosien jälkeen.

Tällä pandemialla on väkisinkin vaikutuksia maailman politiikkaan, talouteen kuin myös yksittäisten ihmisten elämään, ja nämä vaikutukset voivat olla hyvinkin kauaskantoisia. Ihmiskunnan osalta korona on tragedia, jossa ihmisiä kuolee joko itse sairauteen tai siitä seuranneisiin sivuvaikutuksiin, kun yhteiskunnan peruspilarit ovat koetuksella ja apua ei välttämättä ole heti saatavilla perussairauksiin.

Mutta miksi valtiot ja media sitten reagoivat näin voimakkaasti yhteen virukseen, kun samaan aikaan ihmisiä kuolee ympäri maailmaa monin kerroin enemmän ripuliin ja nälänhätään? Vastaus on ilmiselvä... koska korona koskettaa meitä kaikkia. Se ei valikoi uhriansa kansallisuuden, varallisuuden tai minkään muunkaan luokituksen perusteella. Se voi tulla ovesta sisään ystävien ja sukulaisten tuomana, ja on uhkana väritön ja hajuton.

Koronan vaikutukset varsin lyhyellä aikavälillä ovat dramaattisia. Talous on romahtanut ja yritykset, jotka olivat jo aiemmin talousvaikeuksissa ovat nyt konkurssin partaalla. Moni ihminen on joutunut lomautetuksi. Valtiot sulkevat rajojansa ja vaikeuttavat ihmisten liikkuvuutta. Niin ja mikä pahinta... vessapaperi on loppu kaupoista, voi paska! Tätä kirjoittaessa lähikaupan hyllystä ei myöskään löytynyt leipää eikä lihatuotteita. Ensimmäisenä tulee mieleen joukkohysteria. Toki on hyvä varautua siihen, että perheen sairastuessa kaapista löytyisi muutakin kuin tyhjä jaakaappi, mutta Suomessa ruokahuolto kyllä toimii varsin tehokkaasti jopa ihan kotiin toimitettuna, että nälkää tuskin kenenkään joutuu nähdä ainakaan sen johdosta, että ruoka loppuisi kokonaan kauppojen hyllyistä. Mutta ehkä ihmismieli tekee tepposet, kun näkee viereisen asiakkaan survovan kärryihin tuotteita kuin viimeistä päivää, niin sitä kerää omaankin ostoskoriinsa pari ylimääräistä tuotetta "ihan vain varmuuden vuoksi".

Mutta entä sitten maailma pandemian jälkeen kun ihmiset, valtiot ja mediat kiinnittävät huomionsa taas "arkipäiväisiin" ongelmiin? Onko koronan jälkeinen maailma sitten enemmän uhka vai mahdollisuus? Ainakin luonto sai hetkellisen hengähdystauon, kun lentoliikenne ja teollisuus ovat vähentäneet tuotantojaan. Tulevaisuus saattaa olla ehkä aavistuksen valoisampi ja vihreämpi. Valtiot taas oppivat, että rajat voidaan sulkea melko nopeasti ja ihmisten liikkuvuutta voidaan rajoittaa dramaattisesti, kun uhka on todellinen (tai poliittinen).

Missä menee utopian ja dystopian raja, kun maailmaa rakennetaan?
Mustelmann avatar
(moderaattori)
Uutisten perusteella joukkohysteria näyttää tosiaan vallanneen ihmiset, mutta ainakin täällä perähikiällä on osattu suhtautua tilanteeseen aika rauhallisesti. Käydessäni kaupassa eilen ja tänään väkeä ei ollut liikkeellä normaalia enempää ja tavaraakin oli hyllyissä ihan riittävästi. Vessapaperin sijaan ostin kaljaa ja meinaan ottaa lunkisti, vaikka kohta varmaan täälläkin autot ja hevosenraadot palavat kadunvarsilla.

Ärsyttävin asia on kyllä ollut yleisötapahtumien kieltäminen. Ostin lipun erään bändin keikalle ja pyysin sitä varten töistäkin vapaata, mutta keikka on tietenkin peruttu. Lipusta saa onneksi rahat takaisin, mutta harmittaa silti.
kyty avatar
Veikkaan, että ainakin teollisuus järjestetään vastaisuudessa niin, ettemme ole liikaa riippuvaisia yhdestä maasta. Ehkä tärkein kriteeri ei enää ole se mistä saa halvimmalla.

Toinen mistä toivon ihmisten ottavan opiksi on käsienpesu, joka on maailmallakin tullut monelle kuulemma suorastaan uutena asiana. Itsekin olen huomioinut että suuri osa pesee kätensä huolimattomasti tai jättää sen ihan kokonaankin tekemättä. Nyt kun asiaan on kiinnitetty huomiota, niin "yllätys", influenssatapauksetkin ovat kääntyneet laskuun! Yskimiseen toivoisin useamman kiinnittävän huomiota, sillä viime päivinä tuli olo etten uskalla käyttää julkisia kohta lainkaan jos meno jatkuu samanlaisena. Ihmiset tietenkin pyyhkivät nenäänsä ja hierovat silmiään ja sen jälkeen kaiteita mutta erityisesti yskivät väärin ja usein vielä muita päin. Ohjeita on ollut joka paikassa, joten en usko että asia on tiedonpuutteesta kiinni. Käsienpesu- ja yskimisohjeet löytyvät esimerkiksi THL:n sivuilta.

(Niille joiden kädet kuivuvat käsienpesun seurauksena: paljon glyseriiniä sisältävät käsivoiteet auttavat. Voide on usein aika tahmaista, mutta sitä voi laittaa ennen nukkumaanmenoa ja vaikka puuvillahanskat päälle.)

Itseä tilanne vähän huolestuttaa, vaikka samalla ihmisten vessapaperipaniikki huvittaakin. Olen vältellyt tarkoituksella netissä ihmisten kommentteja, sillä esimerkiksi sikainfluenssan aikoihin ne vain saivat huolestumaan enemmän. WHO kehottaa koko ajan jatkamaan karanteeneja ja tekemään kaiken mitä voidaan, ja en tiedä seurataanko ohjetta ja mitkä maat ovat niitä joihin oltiin tyytymättömiä, ja monet tiedot ovat hieman ristiriitaisia. THL:n sivuilla sanottiin ainakin vielä hetki sitten ettei korona tartu yhtä helposti kuin influenssa, toisaalla taas sanotaan että se tarttuu helpommin ja että joku luku oli suurempi, mutta että koronan kohdalla leviämistä voidaan oikeasti estää, toisin kuin influenssan kanssa. Eräässä artikkelissa WHO:n tyyppi oli käynyt Kiinassa, jossa paljastui että Kiinan 80% lieviä tapauksia ei suomalaisesta näkökulmasta välttämättä ollutkaan niin lieviä, sillä mukana oli mm keuhkokuumetta. Yhtäällä sanotaan että suurin osa sairastaa lievänä, toisaalla taas ettei ole näyttöä siitä että lieviä ja oireettomia tapauksia olisi kovinkaan paljoa. Silti mediassa on ollut esillä paljon ihmisiä, joiden oireet ovat suomalaisestakin näkökulmasta lieviä. Käsienpesu on helppoa, samoin kasvojen koskettelun välttäminen, mutta koska koronavirus tarttuu erityisesti pisaratartuntana niin yskiviä ihmisiä on vaikea välttää jos liikkuu yhtään julkisilla tai kaupassa. Itse sitten miettii että uskaltaako vanhempia tavata nyt lainkaan ja onko vaarana että levittää sen kuitenkin oireettomana. Ajatus täydellisestä eristäytymisestä koko muusta perheestä hamaan tulevaisuuteen tuntuu liioittelulta sekin. Sikainfluenssa huolestutti kun se lähti leviämään, mutta nyt sitä on suorastaan ikävä.

Eli ehkä tämä tietämättömyys huolestuttaa eniten, ja se kun ei tiedetä miten vakavasta taudista loppujen lopuksi on kyse ja kuinka moni tuntemani menee nyt tässä ja kuinka paljon se muuttaa omaa elämääni. Mitä tapahtuu seuraavaksi, ylikuormittuuko Suomenkin terveydenhuolto kun se ei muutenkaan tunnu toimivan kovin jouhevasti. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että oikeanlaisilla toimilla tautia saadaan hidastettua, tartunnat kääntymään laskuun ja kuolleisuuskin laskemaan. Olen varmuuden vuoksi tehostanut siivoamista, ja pyyhkinyt hanoja ja ovenkahvoja. Olen jopa käyttänyt käsidesiä, mitä en ole tehnyt ikinä aiemmin. Kaikki kevään tapahtumat on peruttu tai siirretty, mikä tietysti harmittaa. Ainakin Tampere Kuplii yritetään järjestää osittain nettiohjelmana, vaikka itse tapahtuma peruttiin.

Niin, miksi juuri vessapaperia? Kyseessä on selvästi jonkinlainen alkukantainen valmistautumistarve, mutta sitä miksi se kohdistuu juuri vessapaperiin en osaa arvata. Itsekin olen varmuudeksi ostanut jotain säilyvää, vaikka kolmen viikon zombikaranteeniin en olekaan valmistautunut. Ruuan ja muiden tarvikkeidenhan ei pitäisi loppua Suomesta. Mutta siitä olen tyytyväinen että ostin jo pari viikkoa sitten ylimääräisen saippuan. Nyt hyllyt olivat ihan tyhjiä. Jonkinlainen kotivarahan pitäisi kaikilla aina olla, mutta käytännössä se lienee aika harvalla.

Ulkoilua ei onneksi ole kielletty, vaikka jos ei julkisiin uskalla mennä niin se rajoittaa kyllä aika lailla. Haluaisin nyt kovasti mennä metsään mutta eihän sellaista ole juuri nyt lähellä.
Mallaspappi avatar
Allekirjoittaneelta meni niin totaalisesti hermo koronauutisiin, että Yle Uutisvahtiin laitoin estot koronauutisille. En voi myöskään katsoa uutisia tai eduskunnan kyselytuntia, koska joka kerta kun kuulen sanan "korona", mieleni tekee potkia seiniä. Ylen nettisivuilta luin urheilu-uutisia ja Hesarin sivuilta kulttuuriuutisia siinä toivossa että välttyisin koronauutisilta, mutta pieleen meni.

Lukioni päätettiin sulkea koko ensi viikoksi, joten pitää varmaan alkaa harrastaa kävelylenkkejä etten mätäne kiinni sohvaan. En saa yli viikkoon noudettua hyväntekeväisyyskarkkejani, jotka tilasin koululta. Ystävä, jonka luona olen käkkinyt aina tiistaisin ja keskiviikkoisin koulun jälkeen, on kahden viikon kotikaranteenissa koska oli juuri lomalla Espanjassa. Meillä on menossa yhteinen kirjoitusprojekti, joka joutuu sekin siis pitkälle tauolle.

Minulla pyyhkii siis vielä suhteellisen hyvin ja olen erittäin harmissani kaikkien niiden puolesta, jotka ovat joutuneet perumaan keikkojaan, teatteriesityksiään, tapaamisiaan, keikkatöitään, treffejään ja mitä kaikkea nyt ovatkaan. Mitä tulee maailmaan koronan jälkeen, odotan sitä jo innolla. Oli se millainen hyvänsä, on aina parempi saada monipuolisia uutisia kuin näitä paatoksellisia tuomionpäivän julistuksia.
15.03.2020
Rinja avatar
(moderaattori)
"kyty"Niin, miksi juuri vessapaperia? Kyseessä on selvästi jonkinlainen alkukantainen valmistautumistarve, mutta sitä miksi se kohdistuu juuri vessapaperiin en osaa arvata.
Koko vessapaperijuttuhan lähti siitä, että sitä alettiin hamstrata Australiassa, koska Kiina on siellä tärkeä vessapaperintuoja. Tämä yhteys tuntuu menneen kaikkien muiden maiden vessapaperihamstereilta ohi, myös Suomen, vaikka tässä ollaan suoranainen vessapaperin suurvalta eikä se vuorenvarmasti ole loppumassa. Kävin perjantaina Citymarketissa ja siellä ennennäkemättömät ihmismassat lastasivat kärrynsä vessapaperia täyteen, minimimäärän ollessa 40 rullaa.

Olen seurannut koronauutisointia ja sen lieveilmiöitä mielenkiinnolla. Historiaa ja yhteiskuntatieteitä opiskelleena vertaan muutenkin oman aikani tapahtumia historiallisiin tapahtumiin, ja täytyy myöntää, että minusta on aika siistiä kokea näin suuren kokoluokan ilmiö kuin pandemia. Toki toivon, etten koe sitä liian omakohtaisesti; esimerkiksi äitini kuuluu riskiryhmään, joten en haluaisi hänen ainakaan sitä saavan.

Maailma koronan jälkeen on mietityttänyt lähinnä siltä kannalta, miten tulemme toimimaan, jos lähivuosina lähtee uusi pandemia leviämään. Opitaanko koronaviruksesta yhtään mitään, vai eteneekö kaikki lopulta ihan samalla tavalla? Sekin kyllä kiinnostaa, onko koronalla vaikutuksia noihin Darkin mainitsemiin juttuihin eli ilmastonmuutoksen torjuntaan tai pakolaiskriisin hallintaan, mutta niitä vähän pelottaa ajatella. Toivon parasta mutta vielä enemmän pelkään pahinta.
15.03.2020
KiLLPaTRiCK avatar
Teidän viestejä oli hauska lukea. Kiitos niistä. Aika monella muulla saitilla on aivan höperöitä juttuja.
16.03.2020
Mallaspappi avatar
Niin, kaiken maailman ihmelääkkeiden kaupittelijoita on taas likkeellä. Harmittomimmat tapaukset vain huutelevat jossain outoja vinkkejä tyyliin: "Juo vartin välein yli 27-asteista vettä niin korona ei tartu!" ja pahimmillaan "koronatarkastajat" ovat huijanneet joltain eläkeläiseltä tuhansia euroja.

Tuota, että vessapaperiliike lähti Australiasta en tiennnytkään. Mitä tulee ko. valtioon, uutisia vilkaistessa ei uskoisi Australian maastopaloja tai ilmastonmuutosta enää olevankaan!
05.04.2020
Echramath avatar
Adolfina Romanov
Ilmastonmuutos joo, mutta palokuntien toiminta ja helmikuussa alkaneet rankkasateet tiettävästi sammuttivat enimmät palot.
06.04.2020
Mallaspappi avatar
Ai, menipä täysin ohi tämä tieto. Mutta sehän onkin (ainoa) hyvä juttu (pitkään aikaan).
kyty avatar
Kohta alkaa iskeä jo väsymys, mitenkäs muilla? Tällä hetkellä näyttää ikävästi siltä, että koronan jälkeistä aikaa saadaan odottaa vähintään kuukausia. Saa nähdä lähtevätkö tartunnat nousuun kun koulut avataan ja ilmat lämpenevät, rajoitusten osittainen purkaminenkin kun voi antaa ihmisille sen viestin, että koko virusuhka alkaa olla jo takanapäin.

Harmittaa jo nyt kesän (erittäin todennäköinen) menetys, sillä riskiryhmäläiset ainakaan tuskin voivat koko kesänä liikkua vapaammin ja perheen tapaamisesta voi varmaan vain unelmoida. Vaikka mökkeilemään saisikin kesällä lähteä niin voivatko riskiryhmäläiset tehdä niin? Entäs muu ulkoilu jos siihen pitää käyttää joukkoliikennettä tai kimppakyytejä? Helsingissä on välillä yllättävän vaikea päästä luontoon, jos ei ole omaa autoa. Olen vähän enemmänkin kateellinen kaikille niille, jotka reissaavat kansallispuistoissa, vaikka samaan aikaan huolestuttaa että kestääkö luonto moista yhtäkkistä kävijäryntäystä. Onneksi suuri osa pysyttelee todennäköisesti esimerkiksi Nuuksion jo valmiiksi eniten tallatuilla reiteillä, esimerkiksi maasta löytyvistä roskista päätellen niillä liikkuu eniten sellaista porukkaa, joka ei pienemmille poluille välttämättä edes mene. Niitä roskia kun onneksi löytyy pikkupoluilta harvemmin.

Lisäksi hämmentää miten moni ulkoilija edelleen kävelee estoitta muita päin tai vähintään niin läheltä kuin suinkin. Ja koko tien laidasta laitaan vievät, muita väistämättömät seurueet alkavat korveta jo niin paljon, että melkein voisi luvata että minäkin alan kävellä muita päin heti kun olemme oikeasti koronan jälkeisessä ajassa. Sitten joku muukin saa väistää enkä pelkästään minä... :cool:

USA:sta taas kuuluu taas omituisia, joskaan ei yllättäviä uutisia. Enemmän yllättää se, että niin moni Suomessakin toistelee käsitystä, ettei tauti ole tavallista flunssaa kummempi.
Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
kytyKohta alkaa iskeä jo väsymys, mitenkäs muilla?
Jo valmiiksi etätyöläisenä ja sosiaaliset riennot jo taakseen jättäneenä mun elämänmenoni ei ole juuri muuttunut mihinkään lukuun ottamatta sitä, että vanhaa äitimuoria on pitänyt ajatella sen verran, että käyn kaupassa tämän puolesta ja yritän parhaani olla ottamatta riskiä tartuttaa itseäni ja lopulta häntä. Nyt kun kesä on tulossa, äiti karkaa puoleksi vuodeksi muun perheen kanssa mökille ja itse jään perinteisesti kaupunkiin, niin voin alkaa vihdoin viimein hoitaa juoksevia asioita ja tunnustella ennen hänen kotiinpaluutaan alkaako nenä tuhisemaan.

Tämä korona korpeaakin enemmän sen yleisen maailmantuskan muodossa kuin henkilökohtaisen elämänmenon takia, kun pelkää niin taudin vaikutuksia kuin koko maailman talousvaikutuksiakin noin yleisessä mittakaavassa. Huolettaa kaikki tutut ja jotkut melko tuntemattomatkin. Käy sääliksi paikallista parturiyrittäjää, jolla ajattelin käydä ensi viikolla kysymässä kuulumisia jne.

"kyty"Saa nähdä lähtevätkö tartunnat nousuun kun koulut avataan ja ilmat lämpenevät
Taudista on yhä liikkeellä enemmän luuloja ja olettamuksia, mutta viimeisimmät luulot ja olettamukset mitä olen kuullut, sanovat että vaikuttaa sittenkin siltä etteivät lapset kovin herkästi tartuta muita, vaikka itse saavatkin taudin yhtä helposti kuin muut. Ehkä heidän immuunijärjestelmänsä toimii sen verran hyvin, ettei virus pääse lisääntymään niin pitkälle että leviäisi ja tartuttaisi täydellä teholla. Toivottavasti todella näin. Ei houkuttelisi urheilla ja kokeilla paikkansa pitävyyttä ennen lisätutkimuksia, mutta ei houkuttele kyllä pitää maailmaa suljettuna yhtään kauempaakaan.

En erityisemmin luota Suomen tilastoihin, sen verran huonoja uutisia on kuulunut koko testauksen kulusta alkaen vähäisistä resursseista joka toinen päivä vaihteleviin kriteereihin. Eikä tautitilannetta seuraavalla sivustolla olevat Suomen käppyrät näytä nekään järin asianmukaisilta (hassun näköinen "active cases", ilmeisestikin parantumisia seurataan laiskemmin kuin uusia sairastumisia ja kuolemia). Koomisimpana tämä takaviikkoina kuolleista herännyt koronapotilas.
Rasimus
Sama pelko, vaikka samalla pelkään sitäkin että kohta ollaan jo valmiita uhraamaan ihmishenkiä talouden eteen (taloushan oli ilmeisesti syynä siihen, ettei esimerkiksi matkustusrajoituksia laitettu tarpeeksi ajoissa). Tässä on kyllä miettinyt sitä että kuinka moni pienempi yritys on tämän jälkeen enää pystyssä. Samoin keikkatyöläisten sun muiden freelancerihmisten jo ennestään heikentynyt työtilanne heikkenee varmasti entisestään. Toisaalta olen itse jo tottunut ajatukseen, etten tule koskaan pärjäämään elämässä, joten uusi lama edellisten perään ei varmaan henkilökohtaisesti vaikuta kovinkaan paljoa.

Olen käsittänyt, ettei lasten vähäisestä tartuttavuudesta olisi mitään kovin varmaa tietoa, mutta toisaalta en ole lukenut kaikkia uusimpia uutisia. Ainoastaan se tuntuu olevan varmaa, etteivät he kärsi taudista yhtä pahasti kuin aikuiset ja joutuvat harvemmin sairaalaan. Täytyy toivoa että asia (muoks: siis vähäisestä tartuttavuudesta) pitää paikkansa. Pelkään tosin myös aikuisten reaktioita, että aletaan höllentää turvavälejä ym entisestään kun koetaan että uhka on ohi kun Suomi avautuu jälleen.

Olin hieman ihmeissäni kun opettajien ja OAJ:n näkemyksiä ei tunnuttu kuuntelevan lainkaan, siis sen osalta kun sanottiin että hallituksen ohjeiden seuraaminen ja opetuksen järjestäminen kouluissa tulee olemaan älyttömän haastavaa, varsinkin jos samalla pitää seurata koulujen käytäntöjä entiseen malliin. En itsekään tiedä miten väljyys ja käsienpesu ym hoituu järkevästi kun ryhmäkoot ovat isoja ja tilat pieniä, ei kai opettaja voi jakaa ryhmää kolmeen osaan ja jättää kahta osaa valvomatta. Vastaus oli lähinnä että "opettajien pitää vain keksiä miten se on mahdollista toteuttaa, luotamme heidän ammattitaitoonsa tässä asiassa". Lisäksi osa oppilaista joutuu joka tapauksessa jäämään kotiin, ja heille ei enää ilmeisesti ole saatavilla etäopetusta. Ongelmatapauksia taas ei aina koulussa olokaan tavoita, eikä huonojen kotiolojen uhrien asemaa auta se että he ovat pari viikkoa koulussa. (Toivottavasti lasten asema kiinnostaa yhtä paljon myös myöhemmin, eikä pelkästään argumenttina koulujen avaamiselle.)

Nettikommenteista taas pistää välillä selvästi esiin ihmisten kauna opettajia ja heidän pitkiä kesälomiaan kohtaan (vaikka olen käsittänyt että oikeastihan koulujen kesäloma menee nykyään pitkälti kaikenlaisen muun puuhastelun parissa). Porukka muun muassa muotoilee asian niin että opettajat palaavat nyt viimein töihin, aivan kuin etätyö ei olisi työntekoa lainkaan! Olin spekuloinut että etätyö tulee varmasti lisääntymään tämän jälkeen, mutta toisaalta ajatus etätöistä jonkinlaisena lusmuiluna istuu varmaan niin syvässä, ettei muutosta ehkä tulekaan kovin isossa mittakaavassa. Saa nähdä.
Mustelmann avatar
(moderaattori)
kytyKohta alkaa iskeä jo väsymys, mitenkäs muilla?
Väsyin jo kauan sitten, tai oikeastaan kyllästyin. Korona ei ole vaikuttanut omaan elämääni juurikaan, joten jossain vaiheessa vain lopetin aiheeseen liittyvän uutisoinnin seuraamisen. Tilanne on tietenkin edelleen päällä, mutta en kuitenkaan jaksa ajatella sitä joka päivä. Käyn töissä normaalisti ja elän muutenkin normaalisti, joten en koe tarvetta stressaamiseen. Mummoni on ainoa tuntemani riskiryhmäläinen, mutta rautamuorina uskon hänen kyllä pärjäävän.
Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
kytyOlen käsittänyt, ettei lasten vähäisestä tartuttavuudesta olisi mitään kovin varmaa tietoa, mutta toisaalta en ole lukenut kaikkia uusimpia uutisia.
Juu. Ei ole varmaa. Tilastot ovat siitä kivoja että ne kertovat numerot, mutta eivät mistä ne tulevat. Ne selitykset vaativat lisää tilastoja ja rauhallista pohdiskelua kahvikupin kanssa. Tähän on tutkijoilla ollut ihan liian vähän aikaa.

Googlailin kiinnostuneille artikkeleita aiheesta muutaman päivän sisältä. Kaikki englanniksi, artikkeleissa lisää viitteitä mm. tutkimuksiin, ja yhdessä taulukko hollanniksi:

Olennaisia lausahduksia:
For now, household transmission studies indicate that children are less likely to transmit Covid-19 to adults than the reverse, WHO epidemiologist Maria Van Kerkhove told reporters in Geneva Wednesday. Such observations may be “misunderstood as an indication of children being less infectious,” Drosten and colleagues said.
It’s possible that because children typically get milder cases of Covid-19, they are less likely to spread the virus via coughing and sneezing, said Mike Ryan, head of the WHO’s health emergencies program.
You can see a chart from the report below, which Drosten tweeted out Wednesday. What it makes clear, though, is the study looked at fewer cases of infected children than other age groups, which may have skewed the results.

kyty avatar
Noiden linkkien aiheista olikin sattumalta artikkeli tämän päivän Hesarissa. Meillä on siis vain arvelu joka ei välttämättä perustu mihinkään oikeaan tietoon, ja Suomessa koulut avataan sen perusteella. Toivottavasti turvavälit saadaan siellä sitten pidettyä, ja toivottavasti oppilaatkin noudattavat niitä.

Omien havaintojen mukaan kaveriporukat eivät ainakaan vapaalla noudata turvavälejä, eivätkä monet nuoret aikuisetkaan (päällekävelijät ja lähelletunkijat kadullakin ovat lähes poikkeuksetta nuoria aikuisia tai muuten nuorehkoja ihmisiä, sellaisia jotka eivät koe taudin koskevan heitä itseään koska he ovat alle 70). Tietysti osa ihmisistä voi olla samasta taloudestakin, mutta monet eivät näytä siltä.

Meillä taas alettiin miettiä kankaisten kasvomaskien tilaamista, sillä voi olla että niitä suositellaan jossain välissä Suomessakin. Ompelu kun ei itseltä oikein suju. Niistä olisi ehkä hyötyä myös jos on pakko mennä jonkun kanssa esimerkiksi samalla autolla, jos kaikilla on maski niin tartuttamisen riski toivottavasti vähenee... Virallinen kanta maskeihinhan on Suomessa ollut negatiivinen. Seuraava ongelma onkin sitten että mikä materiaali maskille on paras. Olin lukevinani ettei puuvilla yksistään ehkä olekaan kovin hyvä materiaali, ja tämän jutun perusteella olisi viimeksi päädytty johtopäätökseen että puuvilla ja sifonki/silkki olisi paras yhdistelmä. Suurin osa saatavilla olevista maskeista tosin on 100% puuvillaa ja/tai polyesteriä.

Myös Washington Postilla on artikkeli aiheesta kaavion kera, siellä tosin saa lukea epätilaaja vain tietyn määrän artikkeleita kuukaudessa.
04.06.2020
kyty avatar
Tällainen mielipidekirjoitus oli Hesarissa, ja harmitti kun olen huomannut vastaavaa käytöstä monasti itsekin.

Olen täälläkin maininnut miten ihmiset eivät pidä ulkona suositeltuja turvavälejä, ja näinpä kerran puistossa kun nuorisoporukka tyynen rauhallisesti käppäili koko tien leveydeltä, ja vastaantuleva mummo joutui menemään nurmikolle kun ei olisi edes mahtunut tielle vaikka olisi halunnut. Vastaavaa käytöstä tulee joka ulkoilulla vastaan, myös omalla kohdalla.

En osaa arvata, johtuuko se siitä, että ihmiset eivät tule edes ajatelleeksi että erityisesti riskiryhmäläiset kokevat ahdistavaksi jos joku tunkee kadulla suoraan iholle, vaikka tämä joku luulisikin pitävänsä tarpeeksi väliä kun ei sentään läpi kävellyt vaan muutaman sentin päästä. Vai johtuuko se kirjoittajan mainitsemasta huonosta viestinnästä, eli että nuoret uskovat taudin koskevat vain yli 70-vuotiaita, mitä olen epäillyt itsekin. Ehkä ei uskota että voisi edes levittää virusta, jos ei sillä hetkellä tunne itseään sairaaksi. Monihan on luullut jopa etteivät vanhukset saa ulkoilla, niin nuoremmat kuin vanhukset itsekin.

Päättäjäisviikonloppuna kuulin kadulla kommentin, joka kuulosti siltä että olisi kommentoitu ohikulkevia eläkeikäisiä että näiden pitäisi olla karanteenissa eikä ulkoilemassa ihmisten ilmoilla. Jos olisin ollut 100% varma mistä oli kyse, olisin jo mennyt oikomaan... Samaan aikaan puistot olivat tupaten täynnä nuoria, jotka eivät enää muistaneet pitää minkäänlaisia turvavälejä. (Ja jälkeen jäi mielettömät kasat roskaa. :angry:)

Nyt olisi erityisen tärkeää muistaa, ettemme suinkaan vielä elä koronan jälkeistä aikaa, ja jos liian monet ihmiset unohtavat varovaisuuden niin kohta on taas vaarana että saadaan elää akuuttia korona-aikaa. Tällä hetkellä epidemiatilanne vaikuttaa Suomessa hyvältä, mutta on vielä liian aikaista sanoa miten esimerkiksi koulujen päättäjäisviikonloppu näkyy tartunnoissa, ja näkyykö edes. Toivon ettei mitään toista aaltoa syksyllä tulisikaan...

Nyt vaikuttaa myös siltä, ettei oireettomia tartuttajia ehkä olisikaan niin paljoa kuin uskottiin/toivottiin. Tämä tietysti tarkoittaisi sitä, että tauti onkin tappavampi kuin luultiin, vaikka se tarkoittaa tietysti sitten myös sitä, ettei se ole Suomessa niin yleinen kuin voisi olla. On tosin silti liian aikaista sanoa varmasti ettei itse sairasta koronaa ja saa sen takia olla pitämättä turvavälejä, varsinkin kun ennen oireiden puhkeamista tartuttaminen on edelleen uhka.

Aloin jo miettiä josko tässä uskaltaisi lähteä käymään jossain helsingin edustan saaressa, vaikka joukkoliikennettä en vielä uskallakaan käyttää muuten.
06.07.2020
Fiktiivi avatar
Päästäisiinpä siihen koronan jälkeiseen aikaan vihdoinkin... Kevään eristäytyminen meni helpommin kuin olisi voinut luulla. Ehkä ekstroverteillä oli vaikeampaa. Toisaalta siinä ehti jo turtua tietynlaiseen perusankeuteen, kun mitään ei tapahdu eikä minnekään voi mennä. Nyt tilanne on toki hieman palannut kohti normaalia päänsisäisestikin, kun rajoituksia on löysätty eikä välitöntä zombiapokalypsia ole odotettavissa. Turvavälit näyttivät kyllä täällä päin lentävän useimmilla ihmisillä roskiin jo toukokuun viimeisellä viikolla, mutta onneksi tartunnat olivat jo painuneet alas siihen mennessä.

On silti elämänlaatua ankeuttavaa, että normaalit liikuntaharrastukset ja kiinnostavat tapahtumat ovat epämääräisen pitkällä tauolla. Kesällä voi tietysti ulkoilla muutenkin vaan, ja nyt pitäisi tietenkin ladata naminamipositiivisuutta varastoon syksyn mahdollista toista aaltoa odotellessa. Mikäli viime talvi oli uusi normaali, eteläisessä Suomessa on odotettavissa sään suhteen puoli vuotta marraskuuta, ja jos samaan aikaan korona riehuu eikä mitään tapahdu... no, sitten vietetään paljon ruutuaikaa.
11.07.2020
kyty avatar
Täällä turvavälit alkavat selvästi unohtua entistä useammalta, ja jonoissa tungetaan muutenkin usein iholle vaikka lattiassa olisi asiasta huomautus ja asiasta muistutetaan esim ruokakaupoissa viiden minuutin välein.

Tilanne näyttää nyt hyvältä, edelleen, mutta vähän huolella odottelen tuloksia siitä kun suomalaiset alkavat taas paniikissa matkustella ympäri maailmaa, kaikkialle minne vain on luvallista mennä. (Näin muutenkin on vaikea samaistua ahdistukseen, ettei pandemian aikana päässyt muutamaan kuukauteen huvimatkustelemaan ulkomaille. Itelle kun se on enemminkin sääntö kuin poikkeus. Eihän tämä edes ikuisesti kestä, ja tilanne on mikä on, ei sille voi nyt mitään...)

Ikävästi on olo, että Suomeen tulee se toinen aalto joka tapauksessa, onhan siihen onneksi varauduttu kun ilmeisesti syksyksi on hankittu lisää suojatarvikkeita.

Ja vielä enemmän on olo, että talouden takia on paineita sallia matkustelua enemmän kuin olisi fiksua. Tämänhetkinen hyvä tilanne johtuu varmasti osittain Suomen olosuhteista kuten väljästä asumisesta, sekä mahdollisesti ilmansaasteiden vähyydestä tai muusta vastaavasta, mutta todella suuri vaikutus oli varmasti alkuvuoden rajoituksilla. Niitä tuskin toistetaan samassa mittakaavassa enää uudestaan, koska TALOUS KÄRSII. Joten jos pandemia ärhäköityy Suomessa uudestaan, en jaksa uskoa että sitä samalla tavalla saataisiin painettua uudelleen alas. Jo nyt harmittaa se että syksyn metsäreissut jäävät ehkä tekemättä ja koko ensi talvikin saattaa olla yhtä sisällä istumista. Kun se rokote saataisiin pian... Mieluummin sellainen josta ei tule narkolepsiaa, vaikka siitä episodista varmaan opittiin jo.

Sitä en vain tajua että miksi niissä maissa, joissa tautitilanne on oikeasti paha, niin moni ei usko koko viruksen olemassaoloon? Tuntuu ihan käsittämättömältä.
07.08.2020
kyty avatar
Höh, nyt se kesän hengähdystauko on näköjään sitten ohi, ellei ihmettä tapahdu.

Koskakohan tässä päästään oikeasti koronan jälkeiseen aikaan?
30.08.2020
Fiktiivi avatar
No, nyt on koulut avattu ja festareita pidetty eivätkä käyrät silti näytä ihan koilliseen sojottavan, vaan tartuntojen kasvu on jäänyt toistaiseksi melko pieneksi. Eli ehkäpä syksyllä ja talvella ei ole tarvetta järeämmille rajoitustoimille. Normaalitilanteessa ei toki olla edelleenkään, eikä varmasti vielä ensi vuonnakaan. Voihan tästä löytää hyviäkin puolia: etänä on mahdollista osallistua sellaisiin tapahtumiin, joihin ei normaalisti matkustaisi. Hankalia valintoja on kuitenkin edessä: missä määrin osallistuu normaaleihin harrastuksiin syksyllä? Korona ei vaikuta mukavalta taudilta, mutta vetäytyminen bunkkeriin rokotetta odottelemaan ei sekään liene erityisen terveellistä, koska rokote taitaa olla ainakin vuoden päässä, ehkä kauempanakin.
30.08.2020
kyty avatar
Fiktiivikoska rokote taitaa olla ainakin vuoden päässä, ehkä kauempanakin.
Puhuvat jo talvesta/keväästä, eli varmaan ainakin jonkinlainen versio saadaan nopeammin - eri asia sitten minne se saadaan ensimmäisenä hankittua ja kuinka nopeasti se saadaan Suomeen. Moni ei tosin varmaan uskalla ottaa koko rokotetta koska se on tuutattu niin nopeasti ulos ja ihmisillä on joskus taipumus pelätä mahdollisia haittavaikutuksia enemmän kuin itse tautia. Jos niiden parin sadan koronaan sairastuneiden kuukausien sydänoireet ja hengenahdistus johtuisivat rokotteesta eikä taudista niin olisi jo täysi paniikki päällä.

Olen varovaisen optimistinen, vaikka viikon muutos tartuntaluvuissa onkin kivunnut 20-40? jo jopa yli kahteensataan suhteellisen lyhyessä ajassa. Vaikuttaa siltä että tauti on voinut jo ehkä lieventyäkin, vaikka se saattaakin selittyä ainakin osin sillä että nyt tauti leviää erityisesti nuorten keskuudessa.
04.09.2020
kyty avatar
Jollain lailla turhauttaa että tämä on tällä hetkellä luetuin uutinen Ylellä ja otsikko antaa liian optimistisen kuvan: Koronavirus heikentynyt? Kriisien johtamisesta tunnettu ylilääkäri: "Olemme ihmetelleet pyöreää nollaa teho-osastolla päivästä toiseen"

Heikentynyt vai onko kyse sittenkin siitä, että lieväoireisiakin testataan ja tauti leviää tällä hetkellä pääosin nuorten keskuudessa, ja hehän eivät sairastu vakavasti yhtä usein kuin vanhukset? Keväällähän ei testattu kovin helpolla, eli lieväoireisten määrä ei ollut edes tiedossa. En ole huomannut että vanhukset olisivat nuorten tavoin palanneet yhtä laajasti normaalielämään, sillä ainakin tuntemani riskiryhmäläiset ovat edelleen varovaisia. Siinä mielessä ei ole ihme ettei korona tällä hetkellä aiheuta ikäihmisissä laajoja sairastumisia. Eikä syksykään ole vielä niin pitkällä niin että sisällä oleskelu olisi alkanut kunnolla. Artikkelin sävy saattaa aiheuttaa sen, että moni löysää entisestään koska "koronahan ei ole enää pikkuflunssaa kummempi".

En ole ulkomaisista lähteistä saanut käsitystä, että olisi mitään varmaa näyttöä taudin heikentymisestä, ja kuulemma muualla on käynyt niin että ensin sairastuivat nuoret ja sitten alkoivat teho-osastot taas täyttyä. Entä jos tässä on kyseessä vastaava tilane, mikäli tuo pitää paikkansa?

Olisin kovin iloinen jos virus heikentyisi, mutta mielestäni vielä ei ole aika tehdä sellaisia päätelmiä, varsinkin kun kukaan ei edelleenkään tiedä kuinka monelle jää pitkäaikaisia tai pysyviä vauroita ja heikentymisestä ei tietääkseni ole mitään varmaa näyttöä. Tosin olenkin niitä ylireagoivia jotka pitävät maskia suositusten mukaan ja saavat sen takia omituisia katseita.
kyty
Fiktiivikoska rokote taitaa olla ainakin vuoden päässä, ehkä kauempanakin.
Kai Varma avatar
1 kirja, 1 kirja-arvio, 5 viestiä
Kirjoitin juuri kirja-arvostelun koskien kirjaa "tulevaisuuden lyhyt historia.", Kun aloin etsiä tietoa kirjan tekijöistä googlaamalla, törmäsin maaliskuun alussa julkaistuun lehdistötiedotteeseen . Se oli otsikoitu "Viruksia tulee ja viruksia menee, mutta fossiilinen hiili jää ja kumuloituu". Lehdistötiedote lienee ollut tarkoitettu lähtölaukaukseksi kirjan markkinoinnille, mutta kun median "sopulilauman" kiinnostus ilmastonmuutokseen katosi koronan alle, ovat tekijät ilmeisesti katsoneet markkinoinnin hyödyttömäksi, ja luopuneet aikeistaan, Vastatuuleen ei kannata pissiä eikä huutaa. Kukaan ei kuule, ja housut vain kastuvat. kirjan johdanto-osaan oli valittu ilmastonmuutos tarinan fiktion lähtökohdaksi.

Voihan markkinoinnin keskeytykseen olla toki muitakin syitä. He ovat voineet säikähtää valtakunnansyyttäjän huonoa huuumorintajua, sillä kirjan musta huumori on todellakin mustaa. Ja osansa saavat siitä niin vihreät poliitikot, uskonkiihkoilijat kuin telaketjufeministitkin, jotka joutuvat toimimaan fasismin metaforana. Toisaalta miten muuten fasismia voi käsitellä kuin dokumentoiden tai mustalla huumorilla ,kuten Veikko Huovinen krjassaan "Veitikka". Vakavasti suhtaudutaan vain luontoon ja elämään.

Kun alun ilmastonmuutos on saatu lukijan tajuntaan ja lukija ymmärtää, ettei maailmanlopppu sitä kautta tapahdu , siirrytään tulevaisuuteen. Koronan kaltaiset kulkutaudit tiede kyllä nujestaa, mutta ilmastonmuutos vie ihmiskunnan saranakohtaan, jossa fasismi sa tilaisuutensa. Silloin todellinen uhka nousee, jonka rinnalla korona on mitätön juttu. Kun geenimanipulointia aletaan käyttää ihmisen rodunjalostukseen tavoitteena maailmanherruus, on lakissa pitelemistä.
kyty avatar
Unohtamatta biodiversiteettikriisiä, joka on jäänyt vähän pimentoon. Siitä huolimatta, että ilmankin ilmastonmuutosta se uhkaa ihmisten olemassaoloa. (Vaikka se linkittyy tietenkin myös ilmastonmuutokseen, on se käytännössä eri ongelma.)

FiktiiviNormaalistihan rokotteiden kehittäminen taitaa kestää pitempään, nyt niitä yritetään tehdä pikavauhtia. Täytyy kyllä sanoa että en varmaan itse olisi ensimmäisten joukossa ottamassa mitään ohituskaistalta hyväksyttyä rokotetta sikainfluenssarokotteet muistaen, mutta toki moni voisi sellaisenkin ottaa ja se saattaisi hillitä viruksen leviämistä. Poikkeustoimista luopuminen vaatisi kuitenkin varmaan sen, että suurin osa väestöstä on rokotettu, ja veikkaisin että se ei tapahdu ihan heti. Itse varaudun ainakin henkisesti siihen, että maskien ja käsidesin kanssa mennään varmaan vielä tovin.
Sama täällä. Huolettaa jos tämä rumba jatkuu ensi kesäänkin asti. Tämä on ollut todella stressaavaa aikaa, ja olisi jo mukava liikkua vapaammin ilman että tarvitsee pelätä että tuo ruton kotiin. Moni tartuntaa pelkäämätön ei tunnu edes muistavan, että osa riskiryhmäläisistä tai heidän omaisistaan joutuu käymään töissä, eikä eläkeläisiäkään pysty täysin eristämään jos tauti taas lähtee leviämään. THL:n Salminen heitti tuossa arvion että korona ei ole niin vakava kuin pelättiin, mutta eipä hänkään väittänyt sen olevan vaaraton riskiryhmille, vaikka suuri osa tuskin lukee otsikkoa pitemmälle ja jää käsitykseen että ohi on. Lisäksi tässä vaiheessa tuntuu yhä ennenaikaiselta julistaa ettei toinen aalto ole niin paha, koska ne nuoret ja edelleen maltillinen tilanne. Keväällähän testattiin vähemmän, joten suuremmallakin sairastuneiden joukolla sairaalaan voisi silti päätyä saman verran kuin silloin. Jos tauti ei oikeasti ole lieventynyt, mahdollisesti jopa enemmän, sillä yhteiskuntaa ei varmaankaan enää tulla sulkemaan samalla tavalla kuin keväällä. Mutta eiköhän tässä syksyn aikana pitäisi näkyä että onko tilanne kevättä helpompi vai ei.

Tietysti ei-riskiryhmät saavat odottaa rokotetta, joten eipä sitä varmasti saa ensimmäisten joukossa muutenkaan jos ei kuulu ensimmäisiin rokotettaviin. Ymmärtääkseni nyt ei jokaisen rokotteen kanssa välttämättä lähdetty ihan nollasta, sillä sarsin kanssa oli tehty jo töitä, joten toivon että turvallisuus on parempi kuin sikainfluenssarokotteella. Muistaakseni joku sars-rokote oli jo testattukin. (Tosin sikainfluenssahan oli mahdollisuus että narkolepsian aiheutti itse tauti, ei pelkästään rokote. Tämä korona tuntuu vielä ärhäkämmältä aiheuttamaan kaikenlaista.)
Takaisin ylös