H.P. Lovecraft: Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa
Savukeidas 2013 - Risingin tietokannassa
Suomalaisten kustantamoiden kiinnostus H.P. Lovecraftiin (1890–1937) ei ole varmaan koskaan ollut näin voimakasta. Liekö kyseessä teosten käännösoikeuksien muuttuminen vapaiksi, sillä nyt kauhun ystäville tarjotaan luettavaa monen nimikkeen verran. Kun Jalava kääntää Lovecraftin kaunokirjallista tuotantoa suomeksi, Savukeidas on päättänyt tarttua kauhukirjalliseen esseeseen.
Ja kauhusta Lovecraftilla voi odottaakin olevan kerrottavaa. Häntä pidetään yleisesti modernin kauhun isänä, ja hän on varmasti Stephen Kingin jälkeen tunnetuimpia kauhukirjailija. Kirjoittajana häntä on kritisoitu kömpelöistä lauseistaan ja täysin epäuskottavasta dialogista. Silti heikkouksien takaa löytyi omaperäisiä ideoita ja uskaliaita juonia.
Essee Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa lähtee käyntiin historiasta ja siirtyy sieltä kohti nykypäivää. Lovecraft esittelee muutamin virkkein teoksia ja kirjoittajia, jotka hänen mielestään ovat huomionarvoisia. Luonnollisesti suuri osa näistä on suomalaiselle peruslukijalle täysin tuntemattomia. Tähän ongelmaan luo hieman helpotusta kirjan suomentanut Juri Nummelin, joka on lisännyt kirjan loppuosioon lisätietoja Lovecraftin mainitsemista kirjailijoista.
Jos kirjan heikkouksia miettii, niin ensimmäiseksi tulee väistämättä mieleen, että Lovecraft olisi voinut tehokkaammin uppoutua listaamiensa kauhuteosten mekaniikkoihin. Toki tämä olisi varmaankin kasvattanut teoksen niin massiiviseksi, että sen julkaisusta olisi tullut vaikeampaa. Yhtäkaikki, osa teoksesta tuntuu tylsältä teosten listaukselta. Vaikka teosten noteeraaminen on sekin arvokasta, jälkipolvet varmasti arvostaisivat Lovecraftin omia näkemyksiä näistä teoksista.
Kokonaisuutena Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa on kiehtova historiikki. Se tarjoaa vilauksen kauhukirjallisuuden alkumetreihin ja antaa kiinnostuneelle lukijalle paljon lukuvinkkejä kirjoista, joita lähteä etsimään.