Arvostelu: Miracleman: Ihmeiden aika

Julkaissut / Kirja-arvostelut

Vuonna 2016 RW Kustannus julkaisi Alan Mooren käsialaa olevan Miracleman-kokoelman. Kokoelma esitteli Mike Moranin, maailmansa kuuluisimman supersankarin, joka oli kadottanut muistinsa. Muistinsa palatessa Miracleman joutui tekemään valinnan sen suhteen, miten paljon hän antaisi voimiensa vaikuttaa maailmaan.

Koska Moore on alansa suurimpia legendoja, on helppo ajatella sarjan jatkajalla olevan suuria vaikeuksia odotusten täyttämisessä. Lukijan ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä, sillä kokoelman kirjoittajana toimii vähintäänkin Mooren kanssa samalla tasolla oleva Neil Gaiman. Hänen työnsä tuntuvat kahmivan palkintoja, riippumatta siitä missä formaatissa hän kirjoittaa.

Gaimanin kuvittajaparina Miraclemanissa on Mark Buckingham. Tämä lienee ollut toimiva valinta, sillä hän ja Gaiman ovat toimineet pitkään yhdessä muun muassa Sandman-sarjakuvaa tehdessään. Buckingham on itse myös rautainen ammattilainen muillakin töillään. Hän on voittanut neljä Eisner-palkintoa työstään Fables-sarjakuvan parissa. Sarjan taide on - kuten sanottua - taidetta. Buckingham on ottanut vaikutteita muun muassa pop art -taiteilija Andy Warholilta, jonka töiden kopioita sarjakuvassa esiintyy. Lopputulos on uskomattoman tunnelmallinen, varastamatta kuitenkaan showta itse sarjakuvalta.

Ihmeiden aika koostaa yksiin kansiin sarjan kuusi lehteä ja lisäkkeenä hieman taidegalleriaa. Sarjakuvan tarina on itsenäinen, mutta lukijalla voi olla hieman vaikeuksia ymmärtää mistä on kyse, jos sarjaan sukeltaa tutustumatta edeltä käsin aikaisempiin osiin. Tämän kokonaisuuden juonena voisi pitää ajatusta, että aina kun ihminen on luomassa utopiaa, hän väistämättä luo dystopian. Miraclemanissa lähes kaikkivoipa supervoimilla varustettu ihminen on ottanut haltuunsa maailman. Tämän mallin seurausta on Miraclemanin dystooppinen ympäristö, johon lukija uppoaa. Kokoelman lehdet ovat suurin piirtein itsenäisiä tarinoita, jotka tutkivat uutta maailmaa.

Esimerkiksi ensimmäisessä joukko pyhiinvaeltajia on saapunut Miraclemanin torniin. He haluavat esittää toivomuksensa Miraclemanille, jolla tuntuu olevan kaikkivoivat voimat. Toivomuksen saa esittää vain kiipeämällä tornin huipulle, ja tämä teko vastaa Mount Everestille kiipeämistä. Matkan aikana päähenkilö oppii niin toivomusten kuin Miraclemaninkin luonteesta.

Vaikka kyseessä on supersankarisarjakuva ja useilla sarjan hahmoilla on erikoisia voimia, sarjan ydin on tavallisissa ihmisistä ja siinä, miten supervoimaiset ihmiset vaikuttavat lähipiiriinsä. Miracleman: Ihmeiden aika on merkittävä sarjakuva monella tapaa. Se osoittaa, että supersankareista saa aikaiseksi sekä vakavasti otettavaa että syvällistä taiteellista sarjakuvaa. Sillä on hyvin suuri kulttimaine sarjakuvanharrastajien keskuudessa, ja se onkin taatusti tutustuminen arvoinen.


Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Ei rekisteröitymistä - Vieraat tervetulleita)
Takaisin ylös