Michael Moorcock: Ilmojen sotaherra

Vaskikirjat 2013 - Risingin tietokannassa

Vaskikirjat jatkaa monien toivomien Michael Moorcockin kirjojen suomentamista. Nyt vuorossa on alun perin 1971 ilmestynyt Ilmojen sotaherra, joka kuuluu A Nomad of the Time Streams -trilogiaan. Kirja toimii kuitenkin itsenäisenä teoksena, joten lopun trilogian kääntämisen odottelua ei kannata pitää syynä jättää tämä, nykyään suosittua steampunkia ennakoiva kirja lukematta.

Ilmojen sotaherra kertoo kapteeni Oswald Bastablen tarinan. Bastable päätyy vuonna 1904 jäniksenä Intian valtamerellä olevalle Rowesaarelle. Siellä hän tapaa Michael Moorcockin isoisän, jolle Bastable kertoo eriskummallisista seikkailustaan vuonna 1973.

Bastablen kuvaama 1970-luku eroaa hyvin paljon siitä aikakaudesta, jonka lukija tuntee. Bastablen tulevaisuus on eräänlainen utopia-aikakausi ja sitä hallitsevat edelleen siirtomaavallat Englanti, Venäjä, Amerikka ja Japani. Ainoastaan satunnaiset nihilistien pommi-iskut häiritsevät tätä kultaista aikaa, jolloin työmieskin ansaitsee kuukaudessa jopa viisi puntaa. Suurin erikoisuus Bastablen kuvaamalle utopialle on majesteetilliset ilmalaivat, jotka hallitsevat taivaita ja ovat mahdollistaneet kolonialismin säilymisen.

Oswald Bastable päätyy tähän vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen Koillis-Intiassa sattuneen maanjäristyksen kautta ja värväytyy siellä ilmalaivoilla päivystäväksi ilmapoliisiksi. Kaikki ei kuitenkaan ole tulevaisuudessa kunnossa ja rasismin nostettua rumaa päätään joutuu Bastable eroamaan häpeällisesti armeijasta. Eronsa jälkeen hän ottaa pestin hämäräperäiselle ilma-alukselle, ajautuu keskelle kommunistikapinallisten juonia ja kohtaa lopulta itsensä ilmojen sotaherrankin. Tällä taas on omia suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Michael Moorcockia ei voi kirjailijana kuin ihailla. Ilmojen sotaherra etenee nopeatempoisesti ja ilman turhaa toistoa tai rönsyilyä mukaillen 1800-luvun romanttisia seikkailutarinoiden kerrontaa. Kirja ottaa kuitenkin hyvin selvästi kantaa niin kolonialismiin, rasismiin kuin ennakkoluuloihinkin sekä siihen, kuinka utopiat usein rakentuvat jonkun muun vuodattamalle hielle ja verelle. Koska kyseessä on vaihtoehtohistoria, lukijalle jää mielenkiintoinen tehtävä etsiä tuttuja historiallisia hahmoja epätavallisissa rooleissa. Moorcockin omaan multiversumiin romaani kytkeytyy Una Persson -nimisen hahmon kautta.

Kaiken kaikkiaan Ilmojen sotaherraon pakkoluettavaa kaikille steampunkista tai vaihtoehtohistoriasta kiinnostuneille. Sitä voi samalla suositella kaikille hyvän tieteiskirjallisuuden ystäville.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (14 vastausta).