Meritokratian nousu 1870–2033
Meritokratian nousu 1870–2033: Tutkielma koulutuksesta ja tasa-arvosta. Alkuteos ilmestynyt 1958. Suomentanut Liisa Voionmaa. Ulkoasu: Alfons Eder. Sidottu.
Tämän päivän suomalaisen yhteiskuntakeskustelun keskeisiin aiheisiin kuuluvat koulutustason kohoaminen ja muotoutumassa olevan koulutusuudistuksen vaikutus yhteiskuntarakenteeseen. Näihin yhteyksiin liittyy mielenkiintoisella tavalla englantilaisen sosiologin Michael Youngin teos. Se on tavallaan tulevaisuusromaani, sillä tekijä kuvittelee kirjoittavansa vuonna 2034 tutkimusta englantilaisesta yhteiskunnasta, jossa 1900-luvun puolivälissä toteutettiin yhtenäiskoulu, jossa sitten havaittiin koulutustason ratkaiseva merkitys kansakunnan menestykselle ja jossa kansallisen varallisuuden tärkeimmäksi lähteeksi todettiin lahjakkuudet. Seurauksena oli uusi meritokraattiinen yhteiskunta, synnynnäisesti lahjakkaiden ja koulutuksen saaneiden kaikkia etuja nauttiva parhaimmisto ja tavallisista kansalaisista muodustuvat alemmat luokat, joiden osana oli yhteiskunnallinen vajoaminen.
Tohtori Youngin ajatukset leikkaavat varsin terävästikin sekä sovinnaista radikalismia että konservatismia, ja niihin on näistä ongelmista keskusteltaessa ehditty jo Suomessakin viitata.