Oppipoika Alvin
Alkuteos ilmestynyt 1989. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Tomas Grayn säkeet Yrjö Jylhän suomennoksesta. Ulkoasu: Riitta Silvennoinen. Piirros: Dennis Nolan. Sidottu.
Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 1990, Hugo-palkintoehdokas 1990, Nebula-palkintoehdokas 1989, Mythopoeic-palkintoehdokas 1990.
Alvin Miller Junior on vasta yhdentoista, mutta nähnyt monin verroin enemmän surua ja tuskaa kuin hänen ikäisensä pojan olisi pitänyt. Nyt hän on palaamassa kotikaupunkiinsa Hatrackiin, jossa hän aikanaan syntyi seitsemännen pojan seitsemänneksi pojaksi. Hän haluaa aloittaa uuden elämän sepän oppipoikana ja myös löytää Peggyn, soihtutytön joka kerran pelasti hänen henkensä. Kohtalonsa toteuttaakseen hänen täytyy kuitenkin oppia käyttämään mahtavia voimiaan pahan Hajottajan vastaisessa taistelussa.
Mutta samana päivänä kun Alvinin oppipoika-aika päättyy ja hänestä tulee oikeuden perästä mies, hän syyllistyy sellaiseen mikä lain mukaan on murha. Tapahtumien jäljet johtavat kauas etelään, seuduille joilla joka ainoa maanomistaja kerran haaveili omistavansa mustan orja-lauman.
Orson Scott Card
Orson Scott Card (s. 1951) on yhdysvaltalainen tieteis- ja fantasiakirjailija. Suomessa Card tunnetaan parhaiten Ender-tieteissarjasta sekä vaihtoehtohistoriallista fantasiaa edustavasta Alvinin tarusta. Cardin kirjoja on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Card syntyi kuusilapsiseen perheeseen Washingtonin osavaltiossa. Hän kasvoi Kaliforniassa, Arizonassa ja Utahissa. Nuorena hän luki paljon tieteiskirjallisuutta sekä romaaneja Yhdysvaltain ja Englannin historiasta. Äidiltään Card peri rakkauden näyttelemiseen. Card opiskeli Brigham Youngin yliopistossa näytelmäkirjallisuutta ja valmistui Utahin yliopistosta englannin kielen maisteriksi. Card vietti myös kaksi vuotta Brasiliassa mormonikirkon lähetystyöntekijänä. 1970-luvulla Card työskenteli teatterissa, oikolukijana, tekstitoimittajana ja tietokonelehden toimittajana. Novellistina hän sai John W. Campbell -palkinnon parhaana uutena kirjoittajana 1978. Card julkaisi esikoisromaaninsa 1979 ja jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1983.
Alvin
Sarjan kuudetta osaa The Crystal City (2003) ei suomennettu.
"Alvin-sarja vie lukijansa toisenlaiseen Amerikkaan, maailmaan jossa loitsut, ennaltanäkeminen ja taikojen tekeminen ovat kansan arkipäivää."
Sarja sisältää 5 pääteosta ja yhteensä teoksia 5 kpl.
Pääsarja Otavan fantasiaromaani
Kirja-arvioita
Satuin löytämään Oppipoika Alvinin kotoani, ja aloin lukea. Aluksi kirja ei temmannut mukaan, mutta lopulta olin myyty: en ole lukenut mitään näin hyvää sitten Stephenie Meyerin (mistä ei ole kauaa). Kirja oli monin tavoin synkkä, erittäin syvällinen ja tavattoman kiehtova. Kuinka henkilöiden kohtalot olivat sidoksissa, miten hienovaraista ja tarkkaa fantasiapuoli kirjasta oli... Kirja onnistui kuvaamaaan tunteita hyvin: miksei Alvinia ymmärretty, miksi hän oli vihainen... Olisin voinut vaikka karjua vihasta Calvinia kohtaan, miten mies voikaan olla niin itserakas ja ääliö ja k***pää! Kirjailija oli kyllä ollut liiankin melodramaattinen Cavilin kanssa: kenties hahmon takana olikin tavoite tehdä jotain vihastuttavaa ihan tarkoituksella. Kirja käsitteli niin synkkiä historian häpeäpilkkuja, että kirjaa lukiessa tunsi tahtomattakin myötähäpeää ihmiskunnan puolesta. Ehkä kirja oli liian raskasta luettavaa: kertomus saavuttamattomasta rakkaudesta ja mahdottomasta taistelusta. Kuitenkin, jatkuvasti tiesi kirjailijan olevan oivalluksissaan niin oikeassa kuin vain voi. Tässä ei ollut varsinaista juonta joka toimisi itsenäisenä teoksena, itse aion lukea muut osatkin. Teoksen henkilöt olivat todentuntuisia, heidän kuvauksissaan oli hurjasti syvyyttä! Tämä kirja on niin kaukana tämän päivän kliseisistä ja mitäänsanomattomista fantasioista, että huh! Kirja antoi liiankin kanssa ajateltavaa ja tunteita: miten väärit orjat o(li)vatkaan, miten hirveää tuo kaikki rasismi ja yliuskonnollisuus onkaan. Tuli monta kertaa pehempi fiilis kuin mantsan tunnilla, jolloin opettaja kertoi Amerikan joidenkin osavaltioiden epäreilusta ja ankarasta uskonnosta. Kirjaa lukiessa silmiä kirveli koko ajan, mutta jo siksi tämä oli ainutlaatuinen lukukokemus. Ei ehkä aivan täydellinen, mutta suosittelen yhtä kaikki kaikille, tätä hieman tavallista moniulotteisempaa kirjaa. Teos yhdisti erilaisia ulottavuuksia ja maailmoja taitavasti, loi verkkoja pitkin ja poikin juonta. Vielä kerran, suosittelen!