Utopia- ja tieteiskirjallisuus Suomessa: Bibliografia 1803–2013
Kansi: Jussi Jääskeläinen. Nidottu.
Suomessa on julkaistu utopia- ja tieteiskirjallisuutta aina 1800-luvun alusta saakka. Nykyisin kotimainen tieteiskirjallisuus on osin kirjallisuusviennin vahva valtti.
Utopia- ja tieteiskirjallisuus Suomessa. Bibliografia 1803–2013 sisältää tiedot Suomessa julkaistusta ja suomalaisten kirjoittamasta utopia- ja tieteiskirjallisuudesta. Kotimaisten ja käännettyjen kaunokirjallisten julkaisujen lisäksi teoksessa on myös tiedot aihealuetta käsittelevistä kirjoista, artikkeleista ja kirja-arvosteluista.
Teos on laajin aiheesta laadittu bibliografia, ja sen lähdepohja on poikkeuksellisen mittava. Bibliografia on oiva apuneuvo tieteiskirjallisuuden lukijoille ja harrastajille. Se sopii myös käsikirjaksi kirjastoihin, alan opetukseen ja tutkijoiden käyttöön.
Jari Koponen on tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Koponen on kymmenien tieteiskirjallisuutta käsittelevien artikkelien lisäksi julkaissut muun muassa teokset Aivopeili. Autonomian ajan tieteiskirjallisuus (2011, yhdessä Vesa Sisätön kanssa) ja Maailman SF käännöksinä. Bibliografia (2012).
Jari Koponen
Jari Koponen on tutkija ja toimittaja. Nuorena Koposen suurimpia lukuelämyksiä olivat muun muassa Mika Waltarin ja Sakari Topeliuksen kirjat. Sittemmin maailmankirjallisuudesta tuli eteen sellaisia teoksia kuin Vuonna 1984, Uljas uusi maailma, Me, Syntymättömien tähti ja Lasihelmipeli. Syntyi oivallus: viihteen aiheista saattoi kirjailija tislata myös oikeaa kirjallisuutta.
1980-luvun alussa Koponen aloitti Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tieteiskirjasarjan toimittamisen. Yhdessä muiden Ursan tieteisharrastajien kanssa hän alkoi suunnitella tieteislehteä, jonka nimeksi tuli Aikakone. Koponen oli lehden päätoimittajana 1981–86. Hän oli muun muassa laatimassa bibliografiaa suomalaisesta tieteiskirjallisuudesta ja kokosi Ursan kirjoituskilpailun sadosta valikoiman Jäinen vaeltaja. Koposta on tieteiskirjallisuudessa kiinnostanut etenkin sen historian ja kattavuuden tutkiminen ja hän on tehnyt aiheen parissa uraauurtavaa työtä.