Triffidien kapina (Tieteisromaani-sarja)
Viimeisin Pisania | 17.02.2025
Sivut: 1, 2

Pelaaminen ja "matkapahoinvointi"

sinidean avatar
Elikkäs, tuleeko kenellekään muulle matkapahoinvoinnin tyylisiä oireita pelaamisesta ja jos niin mistä peleistä erityisesti? Entä olisiko vinkkejä millä oireet saisi vähenemään? Ts. voiko itseään "siedättää" peliin?

Innostuin kovasti The Elder Scrolls V: Skyrim -pelistä, mutta ilo jäi kovin lyhyeksi, kun jo noin 45 min jälkeen iski ihan tajuton pahoinvointikohtaus yllättäen ja varoittamatta. (Kärsin satunnaisesti matkapahoinvoinnista autossa jos en itse aja, ja esim. autossa lukeminen ei tule kyseeseenkään. Eli tällaista pahoinvointitaipumusta siis löytyy.)

Viimeksi kun kokeilin Skyrimia uudestaan, niin pahoinvointi tuli jo noin puolessa tunnissa.

Tein jo hiireenkin pientä hienosäätöä, ettei olisi niin herkkä, jos pahoinvointi aiheutuu niistä liian äkillisistä kuvakulmanvaihdoksista, mutta ei tuntunut auttavan. Enempää en hiirtä viitsi hidastaa, koska sitten vaikeutuu myös pelaaminen.

Enpä ole ennen tällaistakaan kokenut!
Maailmanherra avatar
Strato avatar
Mulla oli nuorempana tosi usein tuota. Yleensä se tuli noista first-person peleistä joissa oli äkkinäisiä liikkeitä, esim. rallipeleistä, jos kuvakulma oli sellainen, että olevinaan olet itse ratissa. Pahin oli Tony Hawk Pro Skater 3, koska siinä tuli paljon pystysuuntaista liikettä, joka ainakin mulle oli kaikista pahin aiheuttaja. Nykyään sitä pahoinvointia ei enää niin herkästi tule, joten joko pelaamani pelit ovat muuttuneet tai siedätys on onnistunut :smile: (tosin jos pelaan yli 8h putkeen niin saan päänsärkyä).

Sulle voisin antaa ohjeiksi, että pelaat hyvin valaistussa huoneessa ja pidät vaikka tunnin välein taukoja (tai useammin jos tulee huono-olo). Skyrimin tapauksessa kannattaa kokeilla vaihtaa kolmanteen persoonaan, mulla ei tullut pahimmillaankaan kovin usein siinä "moodissa" huono-olo.

Ja kuulemma todella monelle tulee Mirror's Edgestä huono-olo, joten älä vaan sitä mene hankkimaan :wink:
Mustelmann avatar
(moderaattori)
Alhainen ruudunpäivitysnopeus saattaa myös vaikuttaa asiaan, varsinkin jos se heittelee jatkuvasti laidasta toiseen. Kannattaa kokeilla, mitkä grafiikka-asetukset sopivat pc-kokoonpanollesi parhaiten. Ehdotan resoluution pudottamista, jos et ole valmis tinkimään valon ja varjojen leikistä ja muusta sellaisesta. Joku 30fps riittää ainakin minulle ihan hyvin, jos se vaan pysyy tasaisesti tuossa lukemassa. Silkinpehmeä 60fps tai sitä korkeampi on tietysti parempi, jos laitteisto vaan saa sellaisen aikaiseksi.

Voi tietysti olla, ettei tällä ole ongelmasi kanssa mitään tekemistä.
Bensku avatar
Riippuu, mitä pelaa, ja millä välineillä pelaa. Hyvä, iso näyttö ja kirkas valaistus auttaa. Itse myös vähennän aina bäytön kirkkauden suunnilleen puoleen maksimista.

60+ fps olisi tosiaan paras, mutta itse selviän kolmannen persoonan peleissä 20llä. Resuluution pudottaminen ei kannata nykyisillä näytöillä, koska jos sitä ei pudota tasan nelinkertaisesti, jokainen pikseli joudutaan näyttämään kolmena tai kahtena. Siitä kärsii kuvan laatu vielä pahemmin kuin tekstuurin laadun pudotuksesta. Se myös särkee päätä itsellä...

Mutta vaikka kaikki pelit pyörisivät täydellisesti, saattaa silti tulla pahoinvointia. Jos sinulla käy niin, tekniset ratkaisut eivät auta enää. "Pahimmassa" tapauksessa on pakko pelata vähemmän :)
Diara avatar
Minulle vastaavia oireita aiheutti aikoinaan Portal 2-peli. Pelissä liikuttiin jatkuvasti portalien avulla, joita tehtiin itse pelialueelle miten huvitti. Tarkoituksena oli yrittää aina livahtaa vihollisen taakse ja yllättää ne. Portaaleissa kulkeminen aiheutti minulle voimakasta pahoinvointia, kun välillä tehtiin portaalin alkupää lattiaan ja singahdettiin ulos katosta jossain ihan toisella puolella kenttää. Ihan pelkkä seinien läpi kulkeminenkin aiheutti huonon olon, kun hahmo ei edennytkään kentällä ihan järjen mukaisesti. Kärsin itsekin edelleen matkapahoinvoinnista, enkä voi autossa kuluttaa aikaa muuten kuin tuijottamalla tietä. Lentokone- ja laivamatkustuksessa pitää ottaa aina matkapahoinvointilääke, ei siitä muuten tule mitään.

Minulle ainoa toimiva vaihtoehto oli lopettaa Portal-pelin pelaaminen. Tavallaan sääli, kun konsepti oli niin kiehtova, mutta toisaalta en ihan hirveästi pelistä edes pitänyt, kun siitä tuli aina huono olo.
Louhikäärme avatar
Minulle tää aiheutuu miltei 100%:lla varmuudella jos FPS-pelissä on askelluksen heiluttava efekti. Siis se, jossa näkymä heilahtelee puolelta toiselle käveltäessä tai juostessa. Pahoinvointi iskee jo alle minuutissa. Ilman tuota efektiä pystyn sen sijaan pelaamaan vaikka useamman tunnin ilman minkäänlaisia oireita.
Dyn avatar
En ole huomannut tätä pelatessa, mutta joskus leffateatterit laukaisevat mulla armottoman migreenin. Olen oppinut välttelemään 3D-näytöksiä, joissa migreeni on lähes väistämätön, mutta myös tavallisissa 2D-näytöksissä käsivarakamera, nopeat kamera-ajot ja ylipäätään kameran heiluva liike voivat saada aikaan migreeniä ja matkapahoinvointioireita. Vähän auttaa, jos istuu mahdollisimman keskellä, ja yrittää valita elokuvia, jotka eivät ole kameran käytön suhteen turhan 'taiteellisia'. Kun ei sieltä maksetusta näytöksestä viitsisi poiskaan lähteä. :sad:
16.02.2015
poistettu avatar
MaailmanherraYleensä kyse on matalasta field of viewistä. Muistaakseni skyrimissä konsolipelinä oli hivenen pienempi fov mikä helposti aiheuttaa pahoivointia.
Tähän palatakseni, ni jos löytyy rohkeutta säätää inejä (mikä on tosi helppoa, jos osaat kirjoittaa. Pitää muistaa vaa tehdä varmuuskopiot kaikesta mihin kosket!) , tästä sivusta voi olla apua:

How to Change the FOV in Skyrim
16.02.2015
Jouni avatar
Komppaan edellisiä, eli fov, ruudunpäivitysnopeus ja hiiren/padin asetukset (herkkyys, kiihtyvyys) ovat ne kriittiset tekijät, sekä askeltamista tms simuloiva kameran heiluminen. Pelasin vuosia sitten aktiivisesti fps-pelejä ja sain niistä helposti pahoinvointioireita (motion sickness) jos asetukset eivät olleet juuri sopiviksi säädetty. Oireet tulevat ainakin osin siitä, että silmän tuottama liikeinformaatio ei vastaa aivoissa sitä mitä sisäkorvan tasapainoaisti kertoo. Asia voi olla hyvinkin pienestä kiinni, ym. asiat säädettynä pystyin pelaamaan kilpatasolla erästä fps-peliä tuntikausia ilman mitään ongelmia, mutta toisen henkilön pelaamisen seuraaminen sivusta, tai pelitilanteesta tallennetun videon seuraaminen aiheuttivat pahoinvoinnin todella nopeasti. Ilmeisesti ihan vaan siitä syystä, että kameran liike oli "vääränlaista" enkä ollut itse ohjaimissa (eli en pystynyt ennakoimaan liikkeen suuntaa).
23.11.2023
Ageha avatar
Mulla tätä on tullut ainoastaan silloin, kun olen ollut testikäyttäjänä VR-peleissä. Yhdessä en hallinnut liikkumistapaa ollenkaan, ja vedin rallia päin seiniä ja takaperin ja mihin suuntaan sattui. Vähän nolotti kun piti keskeyttää lopulta koko testitilanne kun aloin voida niin pahoin, ja sitten piti istua pitkään paikoillaan että maailma lakkasi keinumasta. Toisaalta ihan vinkeää, mutta vähän mietin, tuleeko tää olemaan mulla ongelma VR-peleissä, vai onkohan tää semmoinen mikä fiksaantuu kehitysvaiheessa. Beat Saberia pelatessa tätä ei onneksi ainakaan tullut, mikä lupaa ihan hyvää.
Takaisin ylös